Obavijesti

Kolumne

Komentari 58

HDZ bi se riješio Karamarka. Ali ne pod ultimatumom Mosta

HDZ bi se riješio Karamarka. Ali ne pod ultimatumom Mosta
1

Svojim ultimatumom za izbacivanjem Karamarka iz Vlade Božo Petrov je homogenizirao HDZ. Ako će itko presuđivati predsjedniku koji je postao uteg HDZ-u, onda će to biti samo i isključivo njegova stranka, a ne Most.

VIDEO

Naravno da Milijan Brkić podržava Tomislava Karamarka pred ultimatumom Mosta, naravno da svi hadezeovci uoči sutrašnjeg Općeg sabora javno ustaju u obranu svog predsjednika, koliko god kompromitiran bio, naravno da će HDZ-ovi ministri braniti svog Prvog potpredsjednika Vlade...

To je ono što se od HDZ-a očekuje. To je ono što je HDZ oduvijek radio.

Ako se već trebaju klati, klat će se međusobno. Pod pritiskom izvana u pravilu zbijaju redove.

U prijevodu, neće Karamarku presuđivati nekakav tamo Most. Ako mu netko treba presuditi, onda će to biti sami hadezeovci. Kako je to već običaj u stranci koja se godinama lomila iznutra, ali je preživljavala sve pritiske izvana.

I koliko god se mnogi hadezeovci potiho protivili Karamarku, rogoborili protiv njegovih poteza i odluka, smatrali ga utegom za stranku, čak i pradavnim izdajicom stranke koji je s Mesićem rušio Tuđmana, a u HDZ se vratio tek prije nekoliko godina, pa onda HDZ koštao pobjede na parlamentarnim izborima i gurnuo u zagrljaj Mosta, pred ultimatumom Bože Petrova oni zbijaju redove.

Petrov je oduvijek imao tihu ambiciju reformirati HDZ.

Izazvao kontraefekt 

Ali ovakvim otvorenim udarom na Karamarka mogao bi izazvati kontraefekt: umjesto da pripremi teren unutar samog HDZ-a i daju nezadovoljnicima opravdanje za smjenu njihova lidera, on je natjerao Brkića da javno "položi zakletvu" vjernosti svom stranačkom šefu.

Ako će itko rušiti Karamarka, to će biti HDZ, a ne Most.

U ovom trenutku, dakle, HDZ praktički nema izbora.

Bez obzira što bi mu odgovaralo da se na brzinu riješi Karamarka, netalentiranog, radikalnog, pa i opasnog političara koji vuče stranku prema dnu i vraća u korupcijsku klimu Sanaderova doba, on ipak ne može pristati na to da mu Most ruši predsjednika.

To je za tu stranku, pa i za bilo koju stranku, apsolutno neprihvatljivo.

Za Božu Petrova je jasno zbog čega to radi. On spašava vlastiti obraz, kao i rejting Mosta nakon ove blamaže na vlasti. Ali HDZ mora spasiti svoje, što bi se reklo, dostojanstvo. Ili bolje, samopoštovanje, koliko god to rogobatno zvučalo u kontekstu stranke na optuženičkoj klupi.

Ova afera za Karamarka je pogubna upravo u očima njegove stranke, koju je obećao očistiti od koruptivnog nasljeđa, pa ju je zato odvukao tamo gdje se najbolje osjećala kad je bila u besparici - u proustaški radikalizam.

HDZ bi imao puno razloga maknuti Karamarka, političkih i moralnih, ali HDZ to mora učiniti sam. Pod svojim uvjetima i na svoj način.

U vlastitom interesu

On je uvijek sve činio u vlastitom interesu. U vlastitom interesu je branio Sanadera, u vlastitom interesu ga se riješio, u vlastitom interesu će začepiti nos i spašavati Karamarka, samo da bi ga se u vlastitom interesu - i pod vlasttiim uvjetima - jednoga dana riješio.

Božo Petrov mu, nažalost, nije dao vremena da to sam odradi, već ga je natjerao da ustanu u obranu šefa stranke kojeg najradije ne bi branili.

Karamarko ima previše protivnika u HDZ-u, ali i među onima koji su HDZ-u izuzetno bitni. Počevši od Kaptola koji mu je postavio Petrova za moralnog nadzornika, pa sve do desnice za koju se čvrsto lijepe optužbe za udbašenje.
Međutim, sada će ga braniti jer drugog izbora nemaju. Naprosto bi se poremetila ova fina statika na kojoj balansiraju odnosi u vladajućoj koaliciji.

Ako Karamarko sada odleti, to će se loše odraziti na HDZ. Zato se HDZ treba pobrinuti da Karamarko odleti onda kad će to najviše odgovarati samoj stranci.

A što se Bože Petrova tiče, on je priznao da ne može sjediti u istoj Vladi s Karamarkom. Pa ako Vlada podrži Prvog potpredsjednika, bio bi red da onaj drugi odstupi. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići
SAMO ZA NAJHRABRIJE

Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići

Moji roditelji su čuli bebu koja plače, a svi smo slušali korake po stubama. Znali smo vidjeti kako se kvaka na vratima spavaće sobe miče gore dolje, ispričao je Britanac koji je živio u ukletoj kući
10 najboljih recepata za lazanje
ZA PRSTE POLIZATI

10 najboljih recepata za lazanje

Kako bi podržali našeg Baby Lasagnu imamo najbolje recepte za lazanje. One su savršeno jelo jer se mogu napraviti na puno načina i prilagoditi svakome, od onih koji vole meso do vegana i vegetarijanaca