Obavijesti

Kolumne

Komentari 304

Kad bi to mogla, Kolinda bi najradije svima začepila usta

Kad bi to mogla, Kolinda bi najradije svima začepila usta

Nakon što je manjinama poručila da paze što govore, a diplomate optužila da se miješaju u unutarnje stvari Hrvatske, Kolinda je poručila da ne priznaje odluku Povjerenstva za spriječavanje sukoba interesa.

VIDEO

Prije nekoliko tjedana poručila je manjinama da paze što govore. 

Prije nekoliko dana poručila je stranim veleposlanicima da se ne miješaju u unutarnje stvari Hrvatske.

A jučer je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poručila Povjerenstvu za spriječavanje sukoba interesa, neovisnom i samostalnom tijelu, da ne priznaje njegovu odluku o pokretanju postupka zbog njezina doniranja državnog novca iz kampanje HDZ-u, a potom određivanja kome će HDZ taj novac kasnije donirati.

"Povjerenstvo je prekoračilo svoje ovlasti i ušlo u sferu političkog arbitriranja", navodi se u priopćenju s Pantovčaka. "Tome u prilog govori i činjenica kako je ova odluka donesena, koje li slučajnosti, na istoj sjednici na kojoj se odlučivalo o očiglednom primjeru sukoba interesa visokog dužnosnika Vlade RH".

Za kraj, Kolinda je prkosno poručila da je i dalje ponosna što su sva sredstva zakonito donirana onima najpotrebnijima, "iako ih je mogla zadržati za sebe".

Naravno, mogla je. 

Ali isto tako, mogla je ta sredstva iz državnog proračuna, isplaćena u svrhu naknade predizbornih troškova, donirati sa svog računa na koji su sredstva uplaćena.

Ali Kolinda to nije učinila. Zašto? Zato što, kako je objasnila, nije željela platiti porez.

Odbacila odluku državnog tijela

Pa je novac, kao nestranačka osoba dala političkoj stranci, a onda kao nestranačka predsjednica davala naloge HDZ-u kome će isplatiti taj novac iz kampanje.

Povjerenstvo je to osudilo, ali to Kolindu kao predsjednicu čija je ustavna obaveza zaštita institucija nije previše zanimalo. Ne samo da je poručila da ne priznaje tu odluku, nego je čak i optužila povjerenstvo za politikantstvo.

Nije se, eto, još oporavio onaj tko se usudio stati na put predsjednici Republike.

Bile to manjine ili novinari koji su sami krivi ako isprovociraju većinu da ih napada i vrijeđa, bili to strani veleposlanici koji se sastaju s novinarima i izražavaju zabrinutost za stanje u medijima, bio to čak i premijer koji mjesecima ne potpisuje razrješenje Dragana Lozančića sa čela SOA-e (i još nije to učinio) ili to bilo Povjerenstvo za spriječavanje sukoba interesa, Kolinda je spremna obračunati se sa svima.

Spremna je čak prekršiti Ustav i poručiti premijeru da bi trebao njoj odgovarati. Spremna je provaliti na sjednicu Hrvatskog sabora iako joj tamo nije mjesto. Spremna je čak u inozemstvu denuncirati svoju Vladu. 

A spremna je i javno poručiti jednom neovisnom državnom tijelu da ne priznaje njegove odluke. 

Primjer građanima

Dakle, ne samo da je prebacivanjem sredstava na račun političke stranke izbjegla plaćanje poreza, smatrajući to bacanjem novca, ne samo da je kao nestranačka osoba diktirala stranci što da radi s novcem koji je sad stranački, a ne njezin, već je javno dala primjer građanima da je ona iznad zakona i iznad državnih tijela.

Ruku na srce, ništa manje od toga nije se ni očekivalo.

Naravno, predsjednica može biti nezadovoljna odlukom Povjerenstva, kao što su to bili mnogi prije nje:  recimo, premijer Zoran Milanović koji se nije slagao s osudama njegovih ministara, ali i bivši glavni ravnatelj Goran Radman kojem je Upravni sud odbio tužbu protiv odluke povjerenstva. 

Nitko nije iznad procedure

Ali predsjednica ne smije javno odbijati odluke, ne smije optuživati povjerenstvo za "političko arbitriranje", pa čak i aludirati na neke "slučajnosti" u vezi postupka.

Za odluku Povjerenstva postoje redovni pravni lijekovi. Postoje zakoni i procedura.

I nitko nije iznad te procedure, pa čak ni predsjednica Republike.

Što god ona mislila o sebi. I o svojoj ulozi na političkoj sceni.

Nažalost, ovaj slučaj samo potvrđuje model vladanja Kolinde Grabar Kitarović, njezin odnos prema državnim tijelima, ali i prema instituciji šefa države.

Ako je u sukobu s Ustavom, tim gore po Ustav. Ako je u sukobu sa zakonom, tim gore po zakon. Ako je u sukobu s državnim tijelima, tim gore po tijela. Ako je u sukobu s demokracijom, tim gore po demokraciju. Ako je u sukobu s antifašizmom, tim gore po bistu vođe antifašističkog pokreta.

A ako predsjednica Kitarović doista misli kako je cijela država ovdje samo radi nje, onda bi se trebala pripremiti na put kroz "dolinu suza".  

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 304
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode