Obavijesti

Kolumne

Komentari 149

Kolinda bi kosture ugurala u ormar umjesto u Remetinec

Kolinda bi kosture ugurala u ormar umjesto u Remetinec
1

Predsjednica je jučer kritizirala Državno odvjetništvo zato što "vadi kosture iz ormara", što onda vodi "eroziji povjerenja građana u političare i institucije". Nije dobro da građani stvore dojam kako se u Vladi krade.

VIDEO

Kod Kolinde Grabar Kitarović sve se na koncu svodi na dojam.

Prije tjedan dana nije htjela osuditi crnokošuljaško postrojavanje u centru Zagreba jer nije htjela stvoriti "dojam" da je Hrvatska netolerantnija nego što doista jest.

Jučer je, pak, kritizirala Državno odvjetništvo zato što "vadi kosture iz ormara", a što onda vodi "eroziji povjerenja građana u političare i institucije". Nije dobro, rezonira predsjednica, da građani stvore dojam kako se u Vladi krade, laže i otima.

Bolje da se krade, a da nitko o tome ništa ne zna. Bolje da se širi fašizam, a da na to nitko ne reagira. Sve kako bi predsjednica mogla bezbrižno trčati "pustim poljima dok joj vjetar šiba zarumenjeno lice".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No za razliku od Kolindina La La Landa, u ovoj i ovakvoj državi stvari se trebaju rješavati malo drugačije.

Ma koliko šutjeli o tome...

Dojam kako u Hrvatskoj nema netolerancije stvara se tako što se osuđuje svaki takav ispad ili napad. A dojam kako u Hrvatskoj funkcioniraju institucije i kako se može imati povjerenje u političare jača se tako što se progoni, kažnjava, procesuira i osuđuje svaki slučaj kriminala i korupcije.

Hrvatska je bila (ili je barem trebala biti) najsnažnija onda kad je procesuirala korupciju i kriminal u vrhu Sanaderove vlasti, a ne onda kad je skupa s pravosuđem i dobrim dijelom medija o tome šutjela.

Hrvatska je najsnažnija kad javno osuđuje i progoni fašizam, umjesto da mu se sklanja  s puta. I najsnažnija je kad se iz vrha vlasti javno odriče ustaštva, bez obzira manifestirao se on kroz desetak crnokošuljaša ili kroz desetak tisuća navijača.

Ovo, međutim, što Kitarović govori pogubno je za hrvatsko društvo. Za hrvatsku politiku, pravosuđe, Ustav i zakone. Pa i za mentalno stanje nacije uvijek na rubu korupcije, kriminala, mržnje i nasilja.

Zaključajte ormar

Predsjednica bi, kako ispada iz njezinih nastupa, radije poručila svima koji se ovdje osjećaju ugroženo ili zgađeno da mogu slobodno otići iz Hrvatske, nego da se pobrine da se u ovoj državi više nitko ne osjeća ugroženo ili zgađeno.

I radije bi poručila DORH-u da kosture kriminala i korupcije ugura dublje u ormar, nego da ih pošalje u Remetinec.

Naravno, sve bi to bilo drugačije da Grabar Kitarović nije predsjednica države u kojoj crnokošuljaši marširaju, a političari kradu. I da HDZ ne sjedi u Vladi po kojoj Državno odvjetništvo kopa u potrazi za dokazima o krađi stotina tisuća kuna na lažnim dnevnicama.

Loša slika države direktno se odražava na nju i njezinu stranku. 

Stoga je bolje okrenuti glavu, praviti se da sve to ne postoji i nadati se da ništa od toga neće zapeti za oko State Departmentu, Amnesty Internationalu, Transparency Internationalu, papi Franji i kome god treba. 

Ovo je ujedno predsjedničina poruka građanima da ne prijavljuju kriminal i korupciju, poruka medijima da o tome ne pišu, poruka istražiteljima da ne istražuju, oporbi - kako reče premijer - da "šuti ako nema ništa pametno za reći". 

Nažalost,to nije bila poruka političarima da ne kradu ili barem ne amenuju krađu, jer time "erodiraju povjerenje građana u političare i institucije", niti je bila poruka fašistima da ne marširaju jer time stvaraju sliku Hrvatske kao netolerantne zemlje.

Polupala lončiće

Na prvi pogled, čini se da je Kolinda polupala lončiće. Međutim, njezini stavovi nameću se prečesto i izrečeni su previše odlučno da ne bi svjedočili o sustavnoj politici. 

Predsjednica, kojeg li užasa, doista vjeruje u to što govori.

Ona doista vjeruje da je zdravije gurati sve pod tepih.

Zaboraviti, primjerice, na pretvorbeni kriminal koji ne zastarjeva ili još bolje na kriminal i korupciju Sanaderove Vlade u kojoj je ona tako krotko sjedila.

Ili makar spustiti gustu maglu na Hrvatsku, kako bi ona i njezina vlada mogli bezbrižno vladati.

Bitno je stvoriti dojam zajedništva i dojam stabilnosti. Pa što ako je taj dojam pogrešan? On je ipak samo u oku promatrača.  

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 149
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu