Obavijesti

Kolumne

Komentari 94

Mlakar se lažno predstavljao. To je preporuka za Ustavni sud

Mlakar se lažno predstavljao. To je preporuka za Ustavni sud
1

HDZ-ov kandidat za ustavnog suca i bivši ministar pravosuđa Davorin Mlakar priznao je da se lažno predstavio prilikom posjeta Hypo banci u Klagenfurtu povodom optužbi za primanje mita od 210 tisuća eura.

VIDEO

Pitanje možda zvuči blesavo, ali u svjetlu sinoćnjeg priloga u Dnevniku HTV-a vrijedi ga svejedno postaviti: koga to HDZ zapravo kandidira za Ustavni sud Republike Hrvatske?

Davorina Mlakara, bivšeg ministra uprave u vladi HDZ-a, "Damira Dolovića", osobu u čije ime se Mlakar potpisao na šalteru Hypo Banke u Klagenfurtu, ili "Gordana Dolovića", osobu čije ime je Mlakar izgovorio u mikrofon HTV-a?

Evo kako je tu bizarnu situaciju iz ožujka 2014. godine, kad se odazvao pozivu Hypo banke u vezi optužbi da je primio 210 tisuća eura mita, Mlakar sinoć objasnio na javnoj televiziji.

"Dakle, mi smo došli u banku koja je djelovala sablasno prazno", kazao je novinaru HTV-a. "Malo je djelovalo i neugodno u početku. Tražili su da se prijavimo na šalteru. Mi smo rekli da nemamo dokumente kod sebe jer smo ih ostavili u autu. Nisam tada imao nikakva prava de facto predstavljati tu firmu. Rekao sam da sam došao kao Gordan Dolović".

A onda se u knjigu upisao kao "Damir Dolović".

Zvuči nevjerojatno?

Kad ti je neugodno, upiši lažno ime

Mlakaru baš i nije djelovalo tako. Mirne duše novinaru HTV-a je potvrdio da se krivo predstavio u središnjici Hypo banke u Klagenfurtu, kao da je to potpuno normalna stvar. Zajedno s Josipom Vreskom, članom Državnog izbornog povjerenstva (!), koji se u knjigu upisao kao "Darko Videš".

Dakle, HDZ-ov bivši ministar uprave i kandidat za ustavnog suca nije samo upleten u korupcijsku aferu na Pagu, gdje se nalazi pod teškim optužbama za primanje mita i gdje ga je čak osam sati ispitivala policija, već je mrtav-hladan priznao da se krivo predstavljao.

Kao da je to nešto sasvim normalno i uobičajeno.

Uđeš u banku koja ti djeluje "sablasno prazno", čak i "neugodno na početku", gurnu ti knjigu posjetitelja pod nos, a ti, što ćeš drugo, upišeš lažno ime. 

Ništa lakše. To je već refleksna radnja.

Tko zna koliko se puta Mlakar već krivo predstavio i upisao krivo ime u neke dokumente. 

Lukavo prikrio tragove

Ali makar je, za razliku od nekih svojih kolega, pokušao sakriti tragove tako da je u kameru HTV-a rekao da se potpisao kao Gordan, a ne kao Damir Dolović, kako stoji u arhivu austrijske banke. Nitko ga neće skužiti.  

Tko kaže da hadezeovci nisu lukavi?

Ali tko god misli da bi ova bizarna priča mogla naškoditi Mlakarovoj (ili možda Dolovićevoj?) kandidaturi za Ustavni sud, neka razmisli još jednom. Jer, neki bi rekli da je sve ovo što je Mlakar napravio, primanje mita na stranu, zapravo najbolja preporuka za ustavnog suca.

U tom sudu sjedili su ljudi koji su već lažirali svoje biografije, pa zašto ne bi sjedio čovjek koji je lažirao svoj identitet?

Bilo je i onih koji su izbjegavali plaćanje poreza, a zašto ne bi ušli i oni koje se tereti za primanje mita?

Pa ipak, ovakvo javno priznanje za ovakvu vrstu nedjela (za neke, lukavstva) nismo još čuli u javnom prostoru. 
Da bivši ministar uprave, pazite uprave, na javnoj televiziji prizna da se lažno predstavio pri ulasku u austrijsku banku, s obrazloženjima koja sežu od "zaboravio sam dokumente" do "ne predstavljam više tu firmu", toliko su fantastična da u nekom scenariju vrlo lako mogu poslužiti kao dimna zavjesa za prikrivanje prave srži afere, a to je primanje 210 tisuća eura mita za odrađivanje poslova u vezi prenamjene zemljišta na Pagu.

Nitko Mlakara neće pitati je li uzeo mito, nego zašto se lažno predstavio.

Tko je pravi Davorin M.?

A to bi ga mogli pitati i prilikom kandidature za Ustavni sud. Jeste li vi pravi Davorin Mlakar ili neki od dvojice Dolovića? Jeste ponijeli dokumente iz auta? Osjećate li se možda "neugodno"? 

I treba mu stajati iza glave kad se bude potpisivao na odluke. Odnosno, najbolje mu ne dati da se uopće potpisuje, igdje, ičijim imenom, naročito u prostorijama koji mu djeluju "sablasno prazno"?

Kad se uzme u obzir ova tragikomična parada bivšeg ministra uprave i budućeg ustavnog suda, nije nikakvo čudo da se bivša premijerka Jadranka Kosor tako čudila činjenici da joj je Davorin Mlakar u kampanji 2011. godine klečeći ljubio ruku, a godinu dana kasnije brutalno izbacio iz HDZ-a zbog onoga što se smatralo vrijeđanjem predsjednika stranke.

Sad se vidi da to možda stvarno nisu bile dvije iste osobe. Ili tri, tko to više zna.

Taman za popunjavanje kvoruma na Ustavnom sudu.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebook

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 94
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode