Obavijesti

Kolumne

Komentari 110

Most je dobio svoj argument. Hoće li sad rušiti Karamarka?

Most je dobio svoj argument. Hoće li sad rušiti Karamarka?
1

Božo Petrov je nedavno optužio Karamarka za povezanost s MOL-om. Sad je dobio ugovor Ane Karamarko s konzultantom MOL-a. Ako želi biti dosljedan, izgurat će ovaj slučaj do kraja jer na ovome se ne može stati

VIDEO

Situacija oko Ine i MOL-a očito je veoma ozbiljna kad je SDP u Hrvatskom saboru danas javno zatražio ostavku Tomislava Karamarka.

Doduše, ne toliko ozbiljna da bi se u Hrvatskom saboru pojavio i sam Zoran Milanović.

Ali ipak dovoljno ozbiljna da HDZ skrene pažnju s Karamarka tako što će svom bivšem članu Miri Bulju, sada zastupniku Mosta, izvući povjerljive podatke iz medicinske dokumentacije i narušiti mu dignitet kao branitelja i lažnog invalida.

I da Ana Karamarko pokuša, kao dobro plaćena konzultantica, analitičarka i PR-ovka, umanjiti štetu po svog supruga Tomislava izjavom da je raskinula ugovor s konzultantom MOL-a Jozom Petrovićem "onoga trenutka kad je postalo izvjesno da bi njezin suprug mogao postati član Vlade".

Iako u samom ugovoru stoji da je istekao 31. siječnja 2015. godine. Godinu dana prije Karamarkova ulaska u Vladu.

Zašto bi Ana Karamarko rekla nešto što je tako lako demantirati? 

Kako bi zaštitila supruga? A zašto bi ga trebala štititi ako je njoj i njemu čista savjest u vezi poslovnog aranžmana s konzultantom tvrtke čije interese u Ini Karamarkov HDZ podupire i za čiji račun prijeti raskidom koalicije?

"Sve je rečeno"

Uglavnom, sam trud koji HDZ i sama Ana Karamarko ulažu u saniranje štete objavom dokumenata koji formalno nisu kriminal, možda nisu čak ni sukob interesa i teško se mogu dokazati kao korupcija, potvrđuje kako je problem veći nego što se čini.

Svakako dovoljno velik da sruši Vladu, a ne samo Karamarka. 

Karamarko je to već prije tjedan dana sam najavio, uvjetujući Mostu nastavak koalicije odustajanjem od arbitraže oko Ine. Kao što je Božo Petrov prije par mjeseci na press konferenciji optužio Karamarka da je povezan s MOL-om.

"Sve je rečeno", kazao je jutros Petrov. "Gospodin Karamarko sam je sve rekao. Treba prvo vidjeti što se dogodilo". 

A dogodilo se ono što je upravo on najavio prije nekoliko tjedana, optužujući Karamarka za povezanost s konzultantom MOL-a Jozom Petrovićem. Povezanost koja je mogla biti prijateljske ili političke naravi, sad je dobila svoj financijski ekvivalent.

I dok se utvrđuje formalna odgovornost Tomislava Karamarka i njegove supruge u kontekstu poslovnog odnosa s konzultantom MOL-a, politička komponenta je puno pogubnija za šefa HDZ-a.

Domoljublje in, korupcija out

Ne samo da je Karamarko u doba kad je njegova tada djevojka, bez ikakvih referenci za taj posao i za taj sektor, primala novac od konzultanta MOL-a, reklamirao novi HDZ pod geslom "domoljublje natrag u stranku, a kriminal i korupcija van", već se na čelu tog domoljubnog HDZ-a zalagao za interese upravo tog MOL-a od čijeg je konzultanta njegova sadašnja supruga u dvije godine primila 60 tisuća eura.

Je li Petrović angažirao Karamarkovu suprugu zbog njezinih referenci, zbog prijateljskog odnosa ili zbog činjenice da je Karamarko tada uvelike kotirao kao novi hrvatski premijer? 

Sve to je teško dokazati, ali sve se lijepo vidi.

Naravno, ove sumnje pale bi u vodu da se Karamarko politički svrstao protiv MOL-a. Ali on to nije učinio. Zbog HDZ-a, zbog Ive Sanadera, zbog Joze Petrovića, zbog Viktora Orbana, zbog svoje supruge, zbog vlastitog nahođenja, o tome je teško nagađati.

Ali tko želi nagađati, ovaj ugovor od 60 tisuća eura mogao bi mu poslužiti kao dobar argument.

Ina za napucavanje

Recimo Mostu, koji je na sve ovo aludirao prije same objave u Nacionalu. U njegovim je rukama sudbina Tomislava Karamarka. Most je u ovim papirima dobio potvrdu za svoje teze kako šef HDZ-a radi protiv hrvatskih interesa u Ini. 

Pa ako je tako, sada imaju šansu srušiti tog Karamarka, a potom i HDZ s vlasti. 

Pitanje je jesu li spremni otići toliko daleko ili će radije nastaviti koristiti Inu za svoje unutarnje ratove s HDZ-om, za ucjenjivanje, optuživanje, reketarenje, bez nekog konkretnog ishoda.

Ovo bi svakako mogao biti dovoljno velik slučaj za rušenje Vlade, ali u zemlji u kojoj Vlada nije padala ni zbog većih stvari možemo se zapitati je li ipak dovoljno velik da vladajući zbog njega riskiraju svoje pozicije.

Kad se već zbog njega izvlače nečiji zdravstveni kartoni. I SDP na kratko pokazuje znakove života. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 110
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith