Obavijesti

Kolumne

Komentari 116

Snimka rušenja vlastite Vlade Plenkovićev predizborni adut

Snimka rušenja vlastite Vlade  Plenkovićev predizborni adut
1

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković dočekan je na stranačkom skupu u Dubrovniku onom slavnom snimkom njegova razrješenja trojice ministara Mosta iz Vlade, uz glasno odobravanje i pljesak publike.

VIDEO

Bila je to bizarna situacija, čak i po mjerilima HDZ-a. 

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković dočekan je na stranačkom skupu u Dubrovniku famoznom snimkom njegova razrješenja trojice ministara Mosta iz Vlade, uz odobravanje i pljesak publike. Plenković je išetao na pozornicu, pozdravio se sa svim kandidatima s izborne liste, a onda se okupljenima obratio opaskom: "Je l'' moram što govoriti ili je ovo dosta?".

Ipak je govorio, ali svejedno je ostalo nejasno za što bi za snimka trebala biti "dosta".

Predizborni potez

Je li Plenković ovime potvrdio da je ono istjerivanje Mostovih ministara na čistac oko Zdravka Marića pred upaljenim kamerama bio predizborni potez? I da se taj potez želi do kraja eksploatirati u županijama i gradovima koji se smatraju utvrdama Mosta?

Je li to bila potvrda predizbornog slogana Jedna Hrvatska, kada HDZ sam vlada državom, bez koalicijskih partnera i dežurnih smetala uz ovacije svojih članova?

Je li ta snimka potvrda da je Plenković položio test za predsjednika HDZ-a: stranke željne autokratskih vođa koji udaraju šakom po stolu, izbacuju ministre (ali ne i ministre iz vlastite stranke), ruše Vladu i preuzimaju vladanje bez većine i nastavljaju vladati bez ministara?

Svega smo se dosad nagledali na skupovima HDZ-a, vidjeli svakakve ludorije, čuli svakakve govore, huškačke i opasne, ali na ovakvo nešto još nismo nabasali. Da se na predizbornom skupu koristi snimka sa sjednice Vlade u kojoj premijer praktički ruši svoju Vladu.

Za motivaciju članova, za bodrenje kandidata, za podizanje motivacije cijele stranke, kao i za građenje autoriteta stranačkog vođe.

Žuti i zeleni vragovi

Čudno je samo kako se do sada nisu sjetili pustiti snimku Tuđmanovih "zelenih i žutih vragova" ili makar Brkićevih izjava o manjinama, ali još uvijek nije kasno.

Ono što se pokazalo kao rušenje vlastite Vlade i većine, kao zaštita jednog ministra zbog čijeg se opstanka ruši cijela politička konfiguracija, ono što je HDZ dovelo u poziciju da visi na par mandata u Saboru, kupuje većinu i izlaže se poniženjima, a time usput dovodi državu u ustavnu i političku krizu, Plenković želi upotrijebiti kao motivacijski element na lokalnim izborima.

I oko toga se, potpuno očekivano, vrti ova kampanja.

Rat s Mostom

Vlaho Orepić napada Plenkovića da vlada nelegalno, da uzurpira vlast, da sam sebe neustavno definira kao mandatara, a Plenković reprizira snimku izbacivanja tog istog Orepića iz Vlade, uz poruku da "onaj tko gubi, ima pravo se ljutiti".

Ovo je najmanje kampanja za lokalne izbore, već prvenstveno kampanja za opstanak ili za rušenje ove Vlade. Za stvaranje "nove konfiguracije" u Saboru (Plenković bježi od Karamarkova "preslagivanja") ili za izazivanje izvanrednih izbora.

Plenković u kampanji primarno brani svoju premijersku politiku, a Mostovci koriste svoje izbacivanje iz Vlade za snažniji udar na HDZ u svojim lokalnim utvrdama. Plenković odobrava DORH-u novih pet milijuna kuna za Agrokor, Most tvrdi kako time skida da sebe stigmu zaštitnika Agrokora.

A policija u Metkoviću i drugim mjestima skida transparente na kojima se napada Plenković. Poput onog na kojem se šefa HDZ-a poziva da sa sobom na skup dovede "onog Pupovca".

Andrej Plenković ne vodi samo bitku za pobjedu HDZ-a nad Mostom na lokalnim izborima, ne vodi samo bitku za opstanak HDZ-a na vlasti bez izbora (i bez oporbe), već i - pokazala je to i ova snimka - za svoj opstanak na čelu HDZ-a. 

"Ovo što sam ja napravio", opet je objašnjavao Plenković, "napravio bi svaki menadžer ili voditelj kluba". Kao i Tomislav Karamarko. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 116
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode