Obavijesti

Kolumne

Komentari 102

Psovke, podvale, optužbe i isukani noževi reformske braće

Psovke, podvale, optužbe i isukani noževi reformske braće
1

Vrijeđanje, podmetanje, prepucavanje, pa i psovanje stane samo kad Božo Petrov izusti čarobnu riječ "reforme". Pa svi obore glavu i održe minutu šutnje... Pa onda još jače nastave s međusobnim udaranjem.

VIDEO

A tako su se lijepo slagali na početku...

Pregovarali su i razgovarali, usaglašavali se i dopunjavali, ulagivali i komplimentirali.

No kad je jednom krenulo više nema namjeru stati.

Most je prvo zalupio vrata HDZ-u jer nije potpisao tripartitnu koaliciju. Pa je otkačio SDP jer ga je Milanović prevario. Pa je Milanović izvrijeđao Most da dovodi "klerofašiste" na vlast. Pa HDZ već mjesecima poduzima sve da što prije otkači Most. Pa Most sve glasnije poručuje HDZ-u "neka se je*e".

Mogu oni i sa SDP-om. 

Da bi onda SDP ovih dana Mostu postavio šest probnih uvjeta za suradnju, koje je Most na brzinu otkačio, da bi SDP preko Facebooka otkačio Most i njihove "nepostojeće reforme".

Vulgarno i nešto manje vulgarno općenje zahuktalo se uzduž i poprijeko političke scene. 

Nije to previše iznenađujuća, koliko uzbudljiva pojava na sceni u kojoj se svi zaklinju u zajedništvo i jedinstvo, a nitko nikome ne vjeruje, svatko svakome prijeti, svi se uzajamno vrijeđaju i ponižavaju, pa čak i šalju u "neku stvar".

Prije samo četiri mjeseca svi su sjeli i razgovarali, grlili se i tapšali, ljuti neprijatelji čak su se telefonom dogovorili kako da prevare onog trećeg, slagali se u svemu, nudili čak i više od onoga što se tražilo.

A sada ni oni ni mi ne možemo doći do daha od sve brutalnijih okršaja.

Zavist na psovkama

Ivan Kovačić je svojom slavnom psovkom podigao letvicu, na što je čak i Božo Petrov jučer priznao da mu zavidi. "On ima veću slobodu reći ono što puno ljudi misli i na tome mu blago zavidim", kazao je potpredsjednik Vlade. 

Isti onaj potpredsjednik koji je prije nekoliko dana neizravno optužio svog koalicijskog partnera Tomislava Karamarka za izdaju nacionalnih interesa oko Ine.

Sve to vodilo je velikodušnoj izjavi Nikole Grmoje da je Most "zaboravio" sve ono zbog čega su raskinuli koaliciju s Milanovićem i da je spreman surađivati sa SDP-om, na što je SDP uzvratio okretanjem priče.

Nakon što je Most njima nakon izbora postavljao uvjete za suradnju, sada ih SDP postavlja Mostu. Šest zakona koje će oni predložiti Saboru i za koja očekuju podršku Mosta.

Na to je probuđeni Grmoja uzvratio da o tome nikada nije bilo govora u pregovorima, a Peđa Grbin replicirao kako bi oni podržali Mostove reforme, "samo da ih ima".

Nisu se baš doveli do toga da eksplicitno ponove Kovačićeve riječi, ali nisu bili ni daleko od toga.

Povjerenje? Kakvo povjerenje?

Nitko više ni u koga nema povjerenja.

Ruku na srce, nije ga ni ranije bilo na bacanje. 

Most je vukao za nos SDP i HDZ pregovarajući o stvarima koje uopće nisu bile važne ni presudne. Pa su SDP i HDZ vukli za nos Most razzmišljajući kako da što prije očerupaju Most i dobiju ga na svoju stranu. Pa je Milanović prevario Karamarka, pa Karamarko Milanovića, pa Milanović Petrova, pa Petrov Milanovića, pa Petrov Karamarka, pa Karamarko Petrova...

Shvatili ste poantu.

A sada je eskaliralo do stupnja kad su svi jedni druge počeli slati u materinu. 

Pauziraju samo kad Božo Petrov svečano zausti riječ "reforme". Na tren spuste šake, skrušeno obore glave, održe minutu šutnje u znak sjećanja na ono zbog čega su svi oni tu, pomisle na tu 61 mjeru koju moraju poslati kontrolirama u Bruxelles... Da bi potom još žešće nastavili tamo gdje su stali.

Udri po Orepiću, udri po Brkiću, udri po Hasanbegoviću, udri po Jurlini Alibegović, udri po Jozi Petroviću, udri po Ivanu Kovačiću...

Kad bi toliku energiju ulagali u reforme, koliko je ulažu u hrvanje u blatu, možda im ne bi trebala tri mjeseca da prepišu mjere od prošle Vlade. I to mjere koje su žestoko kritizirali.  

Ali eto, reformska suradnja s isukanim noževima očito je mnogo uvjerljivija od same reformske suradnje.

Nije ovo basna o žabi i škorpionu. Ovdje svatko svakog želi smrtno ubosti. Ili makar poslati u materinu. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 102
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode