Obavijesti

Kolumne

Komentari 511

Sada će Karamarko i Kolinda srediti HRT i nepoćudne medije

Sada će Karamarko i Kolinda srediti HRT i nepoćudne medije
1

Prvo što moramo napraviti kad dođemo na vlast jest da pometemo sve s HRT-a, poručio je lani Marasović. Karamarko sada kreće u izvršavanje te prijetnje vršeći pritisak na HRT

VIDEO

Prije godinu dana na raspravi u Hrvatskom saboru Dujomir Marasović se požalio kako "Hrvatska radiotelevizija izluđuje hrvatski narod i sve stanovnike Hrvatske". 

"I prvo što moramo napraviti", poručio je zastupnik HDZ-a, "jest da pometemo sve s HRT-a".

Na to nećemo dugo čekati. 

Prvo je Tomislav Karamarko u Konavlima poručio kako "neće opozicija kroz medije smjenjivati ministre", optuživši u istom dahu HTV da je "u funkciji jedne stranke i u funciji destrukcije suradnje Mosta i HDZ-a" i naglasivši kako ravnatelj Goran Radman mora otići, a onda je glasnogovornik HDZ-a, inače bivši urednik HTV-a u doba vladavine HDZ-a, u svom priopćenju optužio HTV za cenzuru i za "naklonost jednoj političkoj opciji, istoj onoj koju su vjerno služili protekle četiri godine".

Kao da, po toj uhodanoj logici, ona prethodna garnitura na Prisavlju nije osam godina bila naklonjena drugoj političkoj opciji. Onoj koja sada evidentno priprema teren za nove četiri godine.

Građanin pretplatnik

Karamarko se pritom sapliće o vlastite rečenice: nastupajući jednom kao predsjednik HDZ-a koji prijeti, a drugi puta kao "obični građanin i pretplatnik" koji na Facebooku "ima pravo izraziti nezadovoljstvo programom javne televizije".
Ali u svim ovim napadima na HRT zajednička je jedna misao: HDZ progovara u ime "većine građana Republike Hrvatske".

"Za koga oni rade program ako su protiv većine građana", pita se Karamarko na Facebooku. "Za koga oni rade program koji je u nesuglasju s većinom građana?".

A Ivan Jabuka u priopćenju HDZ-a naglašava: "HDZ je najveća stranka u Hrvatskoj pa slijedom toga izražava političke interese najvećeg dijela hrvatskih građana".

To je stara podvala još iz Tuđmanove ere.

Izluđivanje naroda

Međutim, čak i ako ostavimo po strani činjenicu da HDZ ni po čemu - pa ni po glasovima na izborima - više ne zastupa interese "najvećeg dijela građana", možemo se pozabaviti drugim, intrigantnijim pitanjem.

Ako je ta Karamarkova logika utemeljena, ako HRT doista treba zastupati interese većine građana, a ta većina se može ustanoviti jedino po izbornim rezultatima, onda je zapravo potpuno normalno da je HRT protekle četiri godine zastupao interese SDP-ove većine, odnosno većine građana koji su ga doveli na vlast.

Nije tada "izluđivao hrvatski narod", kako to reče Marasović, već je služio hrvatskom narodu koji mu je povjerio uvjerljivu većinu na izborima, Baš kako to Karamarko od njega sada očekuje. 

I tada su mediji, zajedno s HRT-om, "s opozicijom" rušili Milanovićeve ministre. Ako je to bilo normalno tada - a vidjeli smo da je bilo - zašto to više ne bi bilo moguće kad jednoga dana Karamarko preuzme HRT? 

Nažalost, Karamarko i HDZ ne razumiju, niti žele razumjeti ulogu javnih medija, kao ni medija općenito.

Uzurpiraju narod

Oni uzurpiraju ovlast da govore u ime "većine hrvatskog naroda", bez obzira kako se ta većina manifestirala, a sve se to temelji na nedavnoj Karamarkovoj izjavi da "oni koji pričaju protiv HDZ-a, pričaju protiv hrvatskog naroda".

I tu zamire svaka logika, kao što umire bilo kakva demokratska rasprava.

HDZ je proteklih 18 godina na vlasti pokazao kako se odnosi prema javnoj televiziji, kao i prema ostalim medijima, dok Karamarko ni sada ne skriva ambiciju gušenja medija, pogotovo onih koje smatra oporbenima. 

Udar na neprofitne medije preko Ministarstva kulture bilo je tek zagrijavanje za HRT.

U tome će imati podršku i Kolinde Grabar Kitarović koja također, s osvojenih jedva 50 posto glasova, udara na medije koji, po njezinim kriterijim, "vrijeđaju osjećaje hrvatskog naroda i goleme većine hrvatskih državljana koji vole svoju zemlju". 
I tako, dok Karamarko optužuje SDP da svojata Hrvatsku televiziju, HDZ i predsjednica Republike besprizorno svojataju hrvatski narod i hrvatsku državu. I u ime nekakvih viših nacionalnih interesa, a u svrhu zaštite osjećaja hrvatskog čovjeka, određuju o kome mediji smiju pisati, što je to satira, što su umjetničke slobode i umjetnički performansi.

A suprotnu stranu optužuju upravo za ono što su godinama i sami radili. Ili za ono što se tek spremaju napraviti.

Karamarkova demokracija 

Alibi za ono što se spremaju napraviti, dakle "pomesti sve s HTV-a", pa i iz medija koji "s opozicijom ruše ministre", traže u interesima većine koja to uopće nije.

"To nipošto nije ugrožavanje slobode govora", brani se Karamarko, "već pravo na iznošenje mišljenja i stavova u demokratskoj državi u kojoj djeluje veliki broj javnih i komercijalnih medija".

Ali u državi u kojoj "opozicija ne smije preko medija smjenjivati ministre", mediji u svom izvještavanju moraju voditi računa o tome da HDZ "izražava političke interese najvećeg dijela hrvatskog naroda", dok "oni koji pričaju protiv HDZ-a pričaju protiv hrvatskog naroda".

Tako izgleda demokracija po mjeri Tomislava Karamarka i Kolinde Grabar Kitarović. To su te reforme koje su se tako dugo pripremale. 

Ili je to ta Dolina suza koju je predsjednik HDZ-a najavljivao.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 511
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu