Obavijesti

Kolumne

Komentari 153

Selo gori, a HDZ brani svoj i rasprodaje nacionalni interes

Selo gori, a HDZ brani svoj i rasprodaje nacionalni interes
1

HDZ se uvijek nametao kao jedini tumač i zaštitnik nacionalnog interesa. Pa je tako u nacionalnom interesu lobiranje za MOL, i u nacionalnom interesu Vladina telefonska rasprodaja državne imovine u tvrtkama.

VIDEO

Nema što ova Vlada nije pokušala jučer napraviti kako bi skrenula pažnju s afere Ane Karamarko.

Penzioner Milivoj Špika je presložio saborsku većinu, a da nitko nije znao tko je u većini, a tko u manjini.

Pero Ćorić je pred novinarima u Saboru s papira čitao imena pomoćnika i zamjenika ministara imenovanih na prijedlog Mosta za koje smatra da su bili problematični, pa čak i KOS-ovci. Među njima je našao jednog koji je 1991. godine završavao osnovnu školu. 

A onda je, tog istog dana, Vlada na telefonskoj sjednici objavila popis tvrtki koje nisu od strateškog interesa i stoga idu u privatizaciju. Na brzinu, dok su još na okupu, dok se svi bave aferom. 

Da se više ne bi bavili aferom.

Sve to, naravno, garnirano je obavještajnim podzemljem. Kako i priliči Domoljubnoj koaliciji.

Kolinda, trgni se!

I dok su se o tome oglasili svi, a danas čak i šef oporbe Zoran Milanović, o svemu tome šute dvoje najvažnijih političara u zemlji: premijer Tihomir Orešković, ali i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Ona se, eto, za promjenu nije oglasila poslanicom, premda je za to imala povoda: ne samo da se ovdje radi o podjelama, na one koji žele dati Inu MOL-u i one koji to ne žele, već se ovdje radi o nacionalnom interesu, ne samo u Ini, nego i u vezi prodaje državnih udjela u nekim tvrtkama.

Što predsjednica države misli o tom nacionalnom interesu?

Nacionalnom interesu koji se promovira preko mutnih poslovnih aranžmana supruge šefa najveće stranke u vladajućoj koaliciji s lobistom MOL-a u sporu oko Ine. Nacionalnom interesu koji se prodaje na telefonskim sjednicama. Nacionalnom interesu koji tako žestoko, gorljivo, borbeno, ne prezajući ni od pučističkih metoda, brani upravo njezina bivša stranka.

Stranka kojoj je, razmislimo, sjetimo se, nedavno povjerila svoj privatni novac iz predsjedničke kampanje.

Ako se Kolinda Grabar Kitarović mogla oglasiti povodom ideoloških podjela, neka se "trgne" i izjasni o tome što se ovdje može i smije smatrati nacionalnim interesom.

Je li to poslovanje s lobistom MOL-a i svrstavanje uz taj MOL protiv arbitraže hrvatske države protiv MOL-a? Je li to netransparentna, munjevita, brzinska, kamuflažna privatizacija državnih udjela u tvrtkama kao što su Podravka, ACI i neke druge?

Nacionalni interes HDZ-a

Naime, HDZ se godinama, a sada već desetljećima, silom nameće kao isključivi i jedini ispravni tumač, provoditelj i zaštitnik nacionalnih interesa. 

Traje to još od doba Franje Tuđmana kad su prvo uništene pa budzašto rasprodane banke i privatizirane tvrtke, nastavlja se preko "detuđmaniziranog" HDZ-a Ive Sanadera i njegovih aranžmana s MOL-om, pa sve do "retuđmaniziranog" HDZ-a Tomislava Karamarka.

Koji se formalno odrekao tog "koruptivnog i kriminalnog nasljeđa" iz Sanaderova vremena, a onda to svoje "domoljublje" demonstrirao kroz prijateljsko-poslovni deal s MOL-om, a sada i kroz privatizaciju državnih udjela.

Pa budući da je HDZ jedino mjerilo tog nacionalnog interesa, za razliku od onih koje optužuje da "ne vole Hrvatsku i nikada je nisu željeli", onda je valjda sve ovo što radi njegov predsjednik, njegova Vlada i njegov (?) premijer - a o čemu šuti njegova predsjednica - pravi nacionalni interes.

Sva sredstva dopuštena

Prava je šteta što nam Karamarko ovih dana o tome ne želi ništa pobliže reći, tek toliko da se svi Hrvati u domovini i iseljeništvu, plus sve manjine, mogu lakše orijentirati. 

Da ne brane Inu od MOL-a, kad je zapravo nacionalni interes predaja Ine MOL-u. Da ne brane državne udjele u Podravci i ACI-u, kad je u nacionalnom interese njihova rasprodaja.

I naravno, s obzirom da se taj nacionalni interes gotovo u pravilu poklapa s interesom HDZ-a u cjelini ili njegovih istaknutih pojedinaca, nije nikakvo čudo da ga je HDZ spreman braniti svim sredstvima.

Primjerice, otkrivanjem povjerljivih medicinskih podataka, udaranjem na bivše branitelje, optuživanjem branitelja, inače svojih bivših članova, da su lažni invalidi, huškanjem pravaša da njihove koalicijske partnere nazivaju suradnicima bivše jugoslavenske službe, pa makar se tad skoro pa nisu rodili...

Tako se brani nacionalni interes manifestiran u liku, djelu i supruzi Tomislava Karamarka.

Kao što se iza ovog kaosa prožetog sukobima, svađama i ideološkim podjelama skreće pažnja s ovladavanja državom na način na koji se to od HDZ-a očekuje.

Bez popusta i bez ostatka. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 153
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu