Obavijesti

Kolumne

Komentari 72

Pobijedila je stranka koja se prva riješila svog predsjednika

Pobijedila je stranka koja se prva riješila svog predsjednika
1

Plenkovićev recept za pobjedu, Milanovićev recept za poraz, Mostov poljubac smrti i još sedam stvari koje smo primijetili na sinoćnjim prvim izvanrednim parlamentarnim izborima u povijesti moderne Hrvatske.

VIDEO

Nakon lanjskih parlamentarnih izbora bilo je lako zaključiti: tko se prvi riješi svog nepopularnog predsjednika stranke, pobjeđuje na ponovljenim parlamentarnim izborima.

I eto, SDP je prošlog proljeća propustio priliku riješiti se Zorana Milanovića, par mjeseci kasnije HDZ je u dramatičnim okolnostima srušio Tomislava Karamarka i iz izborne utrke izašao sa sedam mandata prednosti.

Pritom Andrej Plenković nije trebao učiniti ništa posebno. Taj posebni dio obavio je, već po tradiciji, Zoran Milanović. Još jednog političkog mrtvaca - dekapitirani HDZ - vratio je u život.

Ali što smo još vidjeli na jučerašnjim prvim izvanrednim parlamentarnim izborima u povijesti moderne Hrvatske, osim činjenice da slično kao u nogometu gdje igraju svi a pobjeđuju Nijemci, u Hrvatskoj se natječe stotinu stranaka, a pobjeđuje HDZ?

1. Plenkovićev recept za pobjedu

Ako je istina da Hrvatskoj treba "normalan čovjek", kako je to u kampanji poručio baš Milan Bandić, onda za pobjedu nije trebalo ništa više od normalne kampanje. Bez incidenata i konflikta, bez vrijeđanja i huškanja, bez prijetnji i prozivki (ako ne računamo Lex Perković i  optužbe o zaštiti udbonih ubojica), pa čak i bez alkohola u izbornom stožeru te posljedično bez ljepljenja članskih iskaznica na čelo.

Andrej Plenković nije vodio nikakvu posebnu kampanju. Bilo je dovoljno da izgleda, zvuči i ponaša se normalno. Zlobnici bi rekli, bilo je dovoljno da se pojavi pa da pobijedi ovakvog Milanovića.

Svejedno, Plenković je sinoć ostvario veliku pobjedu. Preuzeo je HDZ nakon što je ta stranka srušila svoju Vladu, pa svog predsjednika, ostavila iza sebe katastrofalnu vladavinu prožetu incidentima i sukobima, i u samo dva mjeseca je s 20 posto anketnog rejtinga dovukao do uvjerljive pobjede. 

Trebao se samo ponašati "normalno".

2. Milanović je zatvorio krug

Sami sebi smo već dosadili, ali eto, moramo to ponovno konstatirati: Milanović je izgubio još jedne izbore. To se čak više ne može ni svrstati među vijesti. No zapravo, Milanović je sinoć zatvorio krug. Karijeru na čelu SDP-a započeo je na izborima 2007. godine u koje je ušao s ogromnom prednošću, a izašao s porazom od deset mandata razlike, a karijeru završava (?) devet godina kasnije na izborima u koje je opet ušao s prednošću, a izašao sa sedam mandata minusa.

Sinoć nije više bilo Karamarka da pokrije sve Milanovićeve mane i mobilizira ustrašenu ljevicu da izađe na birališta. Ova kampanja bila je totalno u rukama šefa SDP-a i on je pokazao što je s njome sposoban učiniti.

3. Most kao "poljubac smrti"

Zašto u HDZ-u sinoć nije bilo euforije? Zato što su shvatili da moraju koalirati s Mostom. Strankom koja ih je prošli puta srušila s vlasti, a onda im srušila i predsjednika. Koalicija s Božom Petrovim je kao "poljubac smrti". 

Ali Most je na izborima napravio što je morao: ušao je u kampanju s 12 mandata, izašao iz kampanje čak s mandatom viška. Nagrađen je za rušenje Karamarka i izigravanje istinske oporbe HDZ-u. Osnaženi Petrov sinoć je ponovno postavio uvjete, ali ovoga puta bez bilježnika. I koliko god se tim ultimatumima trudio skupo prodati kožu, ovoga puta bit će mu lakše napraviti ono što je morao dobro prikriti prošle godine - pomoći HDZ-u da dođe na vlast.

4. Protestni glasovi završili u Živom zidu

Odaziv na birališta bio je znatno manji nego lani, što je možda očekivano s obzirom da se radi o ponovljenim izborima, ali ipak neočekivano ako se ima na umu činjenica da su građani plebiscitarno tražili rušenje Vlade i nove izbore. Takva situacija pogodovala je discipliniranom HDZ, ali i - Živom zidu.

Nakon Laburista, OraH-a i Mosta na prošli izborima, sad je došao red na Vilibora Sinčića da dograbi taj očito konstantan komad protestnih glasova. Nezadovoljni birači bili su motivirani da izađu na izbore i daju svoj glas Živom zidu.

Koji se, pak, sinoć javno počeo raspadati, kad su bivši Mostovci već najavili da bi oni ipak na vlast, a Sinčić poručivao da bi oni ipak u oporbu, ali dok se ne pojavi nova protestna opcija, Živi zid ima šanse za preživljavanje.

Očito nije još došlo vrijeme za stranku Pametno. A možda nikada ni neće doći.

5. Gdje su Glavaševi birači? U Njemačkoj

U ovoj kampanji HDSSB nije postrojavao crnokošuljaše pred Saborom, već se u kampanji koncentrirao na goruće pitanje egzodusa Slavonaca u europske zemlje. S njima su, sudeći po mršavom rezultatu koji je toj stranci dao samo jedan mandat, otišli i mnogi birači Branimira Glavaša.

6. #Kliker

Milan Bandić pozivao se u ovoj kampanji na "klikere birača" koji bi trebali kazniti SDP i HDZ koji su ih doveli u ovu situaciju. Umjesto toga, birači su po treći puta pokazali Bandiću da mu nije mjesto u nacionalnoj politici, već u onom slavnom blatu Kozari Boka. 

7. Kraj koalicija?

HDZ je na ove izbore izašao uglavnom sam, tek uz pomoć par stranaka u pojedinim izbornim jedinicama. Plenković se riješio devetočlane Domoljubne koalicije koja mu je evidentno predstavljala uteg. S druge strane, Milanović je svoju koaliciju osnažio HSS-om, vjerujući kako će taj novi iskorak prema desnom centru donijeti rezultat.

Pa je dobio čak i manje mandata nastupajući iz oporbe nego prošle godine s pozicije vlasti. Logično je stoga postaviti pitanje jesu li mu Seljaci išta korisnog donijeli, te trebaju li stranke ubuduće na izbore izlaziti samostalno.

Ako ništa drugo, manja je opasnost od postizbornog raspada.

8. Debakl ljevice

Kad se pogledaju rezultati izbora, može se ponovno zaključiti da se Hrvatska još malo nagnula u desno. Ne prema radikalnoj desnici kakvu je promovirao Karamarko, već prema konzervativnoj desnoj opciji. Ne radi se samo ovdje u HDZ-u i Mostu, već i o SDP-u čiji je predsjednik stranke vodio kampanju koju se može nazvati svakako, samo ne ljevičarskom. 
Pa makar Milanović u zadnjoj debati prije izbora izjavio za sebe da je "hrvatski ljevičar". Dakle, ljevičar koji to zapravo nije.
Ljevica je u krizi u čitavoj Europi i Hrvatska u tome nije izuzetak. I tome trendu se još ne nazire kraj.

9. Kolindin incident

Jučerašnji izbori uglavnom su prošli bez incidenata, kako je to već i praksa u posljednje vrijeme. A za onaj najveći, dosad nezabilježeni, pobrinula se osoba koja ima ustavnu obavezu paziti an stabilnost sustava. Predsjednica Republike koristila je mobitel na biračkom mjestu i fotografirala svoj birački listić. Za koga je Kolinda to učinila?

10. Bez ženske ruke

I da, ako nekoga slučajno zanima, na čelu stranaka i koalicija koje su sinoć ušle u Hrvatski sabor ne nalazi se niti jedna žena.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Iz plaćenih PR-ovaca u neovisne političke analitičare: Daj da ti objasnim kako javnost diše...
PIRKE O ANALITIČARIMA

Iz plaćenih PR-ovaca u neovisne političke analitičare: Daj da ti objasnim kako javnost diše...

Plus+ NOVI EXPRESS Granica između PR-a i stvarnosti postaje poroznija od one s BiH. Ali dobro, što da se radi: mora se narodu, štulićevski rečeno, objasniti kako javnost diše dok čeka tko će je prvi ugušiti

Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni
Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić