Obavijesti

Kolumne

Komentari 79

Ujutro je sustav bio 'savršen'. Do popodne se sustav raspao

Ujutro je sustav bio 'savršen'. Do popodne se sustav raspao
1

Jutros je premijer Plenković izjavio da je sustav dobro odradio posao oko požara. Onda je Kolinda kritizirala vojsku, Krstičević dao ostavku koju je ona protuustavno odbila, a on priznao da vojska nije dobila poziv za teren

VIDEO

Zvuči nevjerojatno, ali još jutros sve je u vezi odrađivanja ovih požara bilo proglašeno savršenim.

Otada je situacija postala još "interesantnija i atraktivnija".

Prvo je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović kritizirala vojsku da je prekasno izašla na teren, što je natjeralo ministra obrane Damira Krstičevića da prvo ponudi mandat na raspolaganje, a onda podnese neopozivu ostavku.

Na to je predsjednica rekla da ne prihvaća ministrovu ostavku, premda uopće nije na njoj da prihvaća ili odbija ostavke ministara koje potvrđuje ili razrješuje Hrvatski sabor.

Protiv Ustava i zakona

Da bi na koncu uvrijeđeni ministar Krstulović, valjda u samoobrani, priznao kako je vojska izašla na teren bez ičijeg poziva. "Poznato je kako sustav zapovijedanja funkcionira", izjavio je Jutarnjem listu. "Zahtjev za angažman Hrvatske vojske daje glavni vatrogasni zapovjednik, a ja ni do ovog trenutka nisam dobio nikakav službeni zahtjev".

Što znači da je vojska protuzakonito izašla na teren.

U tom slučaju to bi trebao biti jedini razlog zbog kojeg bi ministar mogao podnijeti ostavku, bez obzira što je Krstičević naglasio da su njegovi ljudi "izginuli u gašenju".

Kriva ostavka

Ali zašto onda vatrogasni zapovjednik nije dao ostavku, s obzirom da je trebao puno ranije, a očito nije još do sada poslao poziv Hrvatskoj vojsci da se angažira u gašenju požara?

Što je s ostavkom premijera Andreja Plenkovića kojemu se sve to događa pod nosom? Koji je tvrdio da je "odrađen sjajan posao", da sustav "jako dobro funkcionira" i da su "svi bili tamo gdje su trebali biti"?

Pa se ubrzo, u samo par sati, vidjelo da sustav zapravo nije funkcionirao i da nisu svi bili tamo gdje su trebali biti. 

Odnosno, vojnici su bili tamo gdje su trebali biti, ali bez službenog odobrenja da se tamo nađu. Bez obzira što predsjednica države poručuje da je vojska trebala i prije izaći na teren.

Polupala lončiće

I što je s Kolindom Grabar Kitarović koja očito neinformirana istrčava s izjavama, da bi potom skroz "polupala lončiće" odbijajući ostavku koja se nje uopće ne tiče?

A da se sad ne hvatamo činjenice da je civilni ministar obrane na požarištima potpuno neprimjereno defilirao u vojnoj odori.

Ako ovako izgleda sustav koji dobro funkcionira, bojimo se pomisliti što bi bilo da je negdje zapelo.

Ova svađa, prepucavanje, podmetanje i prostiranje prljavog veša samo potvrđuje dojam da se Dalmacija od ove požarne stihije zapravo branila samoinicijativno, solidarnošću vatrogasaca i građana, na razinama koje su debelo ispod onih političkih.

Premijer se očito danima nije time bavio, predsjednica još manje, ministri su išli na tenis, a Hrvatska se ipak borila protiv požara kako je znala i mogla.

Unatoč sustavu, a ne zahvaljujući njemu.

Saniranje političke štete

Jer, da je vojska čekala poziv za izlazak na teren, ne bi do danas krenula u gašenje požara. I umjesto da se sada traži ostavka Krstičevića zbog kršenja propisa i zakona, on podnosi ostavku jer je uvrijeđen opaskom predsjednice da vojska zapravo nije dobro odradila posao.

On mimo Ustava i zakona šalje vojsku na teren, ona suprotno Ustavu odbija ministrovu ostavku. Hrvatska je krivo procijenila da ne treba tražiti međunarodnu pomoć u gašenju požara koji su ulazili u Split. A vatrogasci, kad smo već kod toga, uopće ne spadaju u domenu obrane, nego unutarnjih poslova.

Tako izgleda sustav koji je premijer Plenković tako zdušno hvalio jutros u Splitu.

Trebalo je to biti saniranje političke šteta, a otvorilo je Pandorinu kutiju međusobnih optužbi, grijehova i ostavki. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 79
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode