Obavijesti

Kolumne

Komentari 22

Želite postati hrvatski Trump? Evo što sve morate napraviti

Želite postati hrvatski Trump? Evo što sve morate napraviti
1

Donald Trump imao je najgoru kampanju u povijesti. Zapravo, bila je to antikampanja koja je rušila sva ustaljena pravila. I na toj kampanji je osvojio Ameriku. Koje bi pouke mogli iz tog izvući hrvatski političari?

VIDEO

U svojoj oproštajnoj predizbornoj kampanji Zoran Milanović pokušao se nametnuti kao hrvatska verzija Donalda Trumpa.

Na izbornim skupovima je govorio iz glave, nepripremljen i nekoncentriran, pa čak i nezainteresiran, a čitavu kampanju obilježio je njegov "locker room talk" s Josipom Klemmom: nije u njemu, doduše, bilo seksističkih prostota, ali je zato bilo "vojnih lekara", "šaka jada", "big shitova" i sličnih bisera.

Milanoviću se to nije previše isplatilo. Izgubio je izbore koje je morao dobiti, za razliku od Trumpa koji je dobio izbore za koje je do zadnjeg dana izgledalo kao da će ih izgubiti.

Njegova pobjeda, šokantna koliko i bizarna, koliko i opasna, koliko i gadljiva, ne samo da će postati predmetom politoloških istraživanja u desetljećima koje dolaze, već će u kraćem roku postaviti neke standarde koje bi mogli slijediti i naši političari.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Naravno, u Trumpu se mogu prepoznati mnoge naše političke vedete, od Željka Keruma do Milana Bandića (a ni Ivana Pernara se ne preskače tako lako), ali kampanja koja je do zadnjeg sata izgledala kao mjesečarenje u provaliju (i gaženje preko leševa) na koncu ga je ipak dovela do nezamislivog trijumfa i ulaska u Bijelu kuću.

Koje bi pouke iz tih izbora mogli izvući hrvatski političari?

1. NEMOJTE IMATI KAMPANJU (Barem ne normalnu)

Ono što je Donalda Trumpa dovela do Bijele kuće tek bi rijetki mogli nazvati kampanjom. Dugo nije imao šefa kampanje, pa ih je mijenjao i otpuštao, nije imao koherentnu strategiju ni promišljenu poruku. Sve je radio sam. Nabacivao je teme i parazitirao na njima ako je otkrio da su upalile kod publike.  

2. GOVORITE IZ GLAVE (Ili samo govorite, bez glave.)

Tek u zadnjem tjednu kampanje Trump je počeo čitati s blesimetra. Ostalih 18 mjeseci nastupao je kao na šanku: stane pred publiku, zaškilji, podigne prst i kaže "What the hell is that?". Pa onda krene. Pa se u pola zaustavi. Pa kaže: "A jeste čuli ovo?". A kad čuje da publika poziva na hapšenje njegove protivnice, on mudro kimne glavom i kaže: "Sredit ćemo i to".  Ono što bi inače sličilo na lamentiranje luđaka, pretvorilo se u "straight talk express". Bubni što ti prvo padne na pamet. (Da, baš kao Milan Bandić.)

3. BUDITE PSIHIJATRIJSKI SLUČAJ (Ili barem psihijatar)

Sinoć je na televiziji psihijatar iz Vrapča analizirao osobnost Donalda Trumpa. Američki novinari su svjedočili da je on poremećen. Da se ponaša kao manijak. Njegovi birači to su proglašavali karizmom. Što luđi, to originalniji. Što kontroverzniji, to autentičniji. (Ili je ipak samo stvar u frizuri.)

4. PRODAJTE MAGLU (I pritom ne zaboravite podići stopu PDV-a)

Trump je najavljivao oporavak američke industrije, a on sam uvozio je materijal za svoje hotele iz Kine. Tražio je glas konzervativaca i puritanaca, a sam je izgradio imidž plejboja. Hvalio se da može spasiti američko gospodarstvo i radna mjesta, a sam je četiri puta bankrotirao i pritom ostao dužan milijardu dolara. (Ako već prodajete maglu, pobrinite se da bude što gušća.)

5. OTVARAJTE SVAĐE (Ili se svađajte sami sa sobom)

Trump se svađao s republikancima, pa s demokratima, pa s liberalima, pa s manjinama, sa stranim državnicima, s domaćim stručnjacima.. Glumio je borbenost i žilavost, pravio se kao da mu je jako stalo da promijeni stvari. (Spustio je sugovornike na svoju razinu, a onda ih dobio na iskustvo.)

6. ZAOSTAJTE U ANKETAMA (Ili platite da vam se tako namjesti)

Brexit je bio tek lakmus test. Ankete su do zadnjeg trenutka sugerirale da Britanci neće glasati za izlazak iz EU. Trump je do zadnjeg dana zaostajao u anketama, sve relevantne agencije i mediji tvrdili su da Hillary sigurno pobjeđuje. Pa je onda on uvjerljivo trijumfirao. I zato, svi oni koji tvrde da se mogu naručiti ankete u kojima bi vaša stranka ili vi osobno bili u poziciji favorita, neka se hitno predomisle. Sada je fora zaostajati u anketama do samih izbora. (Kao što je HDZ zaostajao za SDP-om na zadnjim izborima.)

7. NAPADAJTE (NAJ)SLABIJE (I ulagujte se snažnima)

Trump se rugao invalidima, provocirao žene, čak i izvrijeđao ženu čije dijete je zaplakalo na njegovu skupu, optuživao Meksikance da su silovatelji i ubojice, prijetio Meksiku da će im izgraditi zid na granici koji će oni platiti... A onda se divio Vladimiru Putinu. Tvrdio da ga dobro poznaje i da će s njim super surađivati. (I pozvao ruske hakere da slobodno provaljuju u mejlove dužnosnika Demokratske stranke.)

8. PROGLASITE SE AUTSAJDEROM (Iako ste dio elite)

Jedan od najvećih postignuća Donalda Trumpa bila je parola da je on politički autsajder, da nije dio političkog establišmenta, niti dio elite. I sve to paralelno s priznanjem da se godinama "minglao" s političarima, ispisivao im čekove, privatno se s njima družio, a u sirotinju se zaklinjao onaj tko spada u gornjih "jedan posto" najbogatijih ljudi u Americi. Ako je itko bio dio establišmenta, bio je to Donald Trump.  (I zato valjda zna o čemu govori.)

9. DRŽITE SE DRUŠTVENIH MREŽA (Tamo vladaju najniže strasti)

Donald Trump dobar dio svoje kampanje obavio je na Twitteru, sve dok mu ga savjetnici nisu zabranili tjedan dana prije izbora. Tvitao je čak i u pola četiri ujutro, što je nezamislivo za osobu koja se smatra kandidatom za predsjednika. Ali tamo je okupljao sljedbu, tamo je dobivao besplatni publicitet, tamo je kontrolirao poruku. I tamo je izazivao najbolje svađe. (Uvijek je bolje udarati iz busije.)

10. HVALITE SE DA SU MEDIJI PROTIV VAS (A onda ih iskoristite do kraja)

Trump je u kampanji komunicirao samo s jednim novinarom samo jeden televizijske kuće, Fox Newsa. To je bio njegov medijski kanal, dok je među svojim biračima gradio imidž žrtve pristranih medija, koji su kritizirali njegove rasističke i seksističke poruke i upozoravali publiku na opasnost od dolaska takve osobe na vlast. Pa ipak, uredno je kao iskusna tv zvijezda koristio medijsku slavu, pa makar i negativnu. (Pouka: ne trebaju vam veliki mediji, osim da vam svakoga dana napadaju.)

11. PRONAĐITE ŽRTVENE JARCE (Ili nabijte pršut na čelo)

Trumpova lista tih žrtvenih jaraca je duga i ne treba je sada opet ponavljati. To smo vidjeli i kod naših kampanja: ako na vidiku nema Srba, na red će doći loši Hrvati. Ako nema loših Hrvata, ima loših Hrvatica koje idu na abortus. Uvijek se nekoga može optužiti za neuspjeh i uvijek se na nečijoj koži mogu brusiti verbalni noževi. (Sve dok se ne isuku oni pravi.)

12. I NARAVNO, PRONAĐITE NAJGOREG SUPARNIKA (A takvih nikad ne manjka)

Donald Trump je imao Hillary, kao što je Milanović imao Karamarka, Kolinda Josipovića, a Plenković Milanovića. (Neke stvari čovjek ne može napraviti sam.) 

Uglavnom, Donald Trump je svoje mane pretvorio u vrline, nedostatke u prednosti, bježao od klasičnih političkih modela, ponašao se kao da mu uopće nije stalo do toga što radi, gazio sve na putu, a kad se ispričavao zbog "hvatanja žena za međunožje" gradio je status potentnog mužjaka.

I u najgoroj kampanji u povijesti postavio standarde za buduće kampanje.

Pa ako budete dobri, uspjet ćete prvo izvući ono najgore iz svojih birača, a onda na ulicu izvući desetke tisuća gubitnika koji demonstriraju protiv vaše pobjede. Donald Trump uspio je sve to. 

(A Ivan Pernar vjerojatno već slaže skriptu.)

Ostale kolumne Tomislava Klauškog potražite na Facebooku

 

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang