Obavijesti

News

Komentari 73

EU priprema nove mjere koje će izazvati gužve na granicama

EU priprema nove mjere koje će izazvati gužve na granicama
1

Zbog nedavnih terorističkih napada u Parizu, Europska unija namjerava postrožiti kontrole putnika na vanjskim granicama Schengenske zone, ali i granicama EU

VIDEO

Zbog nedavnih terorističkih napada u Parizu, Europska unija namjerava postrožiti kontrole putnika na vanjskim granicama Schengenske zone, a najviše bi problema zbog te mjere mogle imati Rumunjska i Bugarska, piše EU Observer

Te su dvije zemlje u EU ušle 2007. godine, a iako već dugi niz godina pokušavaju postati i dio Schengenske zone, njenih 26 članica o tome ne može postići konsenzus. 

- Mi smo u situaciji očajnika, naša nastojanja da uđemo u Schengen propala su nakon onog što se dogodilo u Parizu. Zemlje poput Njemačke i Francuske nastavljaju griješiti u uvjerenju da je istok ponovno Istok - rekao je rumunjski europarlamentarac Traian Ungureanu.

"Pariz se nije dogodio zbog Schengena"

Njegove strahove potvrđuje i Carlos Coelho, portugalski zastupnik u Europskom parlamentu koji je radio na zakonskim okvirima za Schengen. On ističe da nakon događaja u Parizu članice više brinu o sigurnosti:

- Nadam se da svi shvaćaju kako ne postoji veza između slobode kretanja u Schengenskoj zoni i onog što se dogodilo u Parizu. To su teroristički napadi koje su izveli francuski državljani. No, bojim se da će zemlje članice sada biti više fokusirane na sigurnosna pitanja nego na širenje zone slobodnog kretanja...raspoloženje ne ide u prilog proširenju - kaže Coelho.

O novim mjerama već idući tjedan

Kako doznaje Jutarnji.hr, već sljedećeg tjedna na sastanku u Rigi ministri unutarnjih poslova EU raspravljat će o mjerama, među kojima će biti i ona o strogim sistematskim kontrolama putnika na graničnim prijelazima. Planirano je postrožiti kontrole na vanjskim granicama Schengenske zone (što je u slučaju Hrvatske granica sa Slovenijom i Mađarskom), ali i vanjskih granica EU, a tu je poglavito riječ o hrvatskoj granici s Bosnom i Hercegovinom, ali i Srbijom.  

Najnovije bi mjere mogle izazvati gužve na graničnim prijelazima između Hrvatske i svih susjednih zemalja. Hrvatska još nije članica Schengenske zone, a članstvo namjerava zatražiti 1. srpnja 2015. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.