Obavijesti

News

Komentari 31

Jambo pod istragom Uskoka: Kupio masline na račun Grada

Jambo pod istragom Uskoka: Kupio masline na račun Grada
1

Jambo i pročelnik Upravnog odjela za financije Metkovića, su, sumnja se, na štetu proračuna financirali putovanja građana na hodočašće u Mariju Bistricu

VIDEO

USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv bivšeg gradonačelnika Metkovića Stipe Gabrića Jamba (56) i još dvojice. Sumnjiče ih za  zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe obavljanja dužnosti državne vlasti, protuzakonitog posredovanja te zlouporabe obavljanja dužnosti državne vlasti u pomaganju. Između ostalog smatraju ih sumnjivima vezano za sadnice maslina koje je platio Grad Metković. Sadnice su se dijelile na predizbornim skupovima, a Grad je oštećen, sumnja USKOK za  najmanje 170.000,00 kuna. 

Priopćenje donosimo u cijelosti.

"USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv trojice hrvatskih državljana (1958., 1961., 1953.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe obavljanja dužnosti državne vlasti, protuzakonitog posredovanja te zlouporabe obavljanja dužnosti državne vlasti u pomaganju. (30. 12. 2014.)

Osnovano se sumnja da je I. okrivljenik, gradonačelnik Grada Metkovića, tijekom studenoga 2007. godine, od II. okrivljenika, pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, zatražio da na teret gradskog proračuna osigura sredstva za potrebe predizborne kampanje za parlamentarne izbore na kojima je I. okrivljenik bio nositelj koalicione liste u X. izbornoj jedinici. Sukladno traženju I. okrivljenika, II. okrivljenik je u više navrata nabavio veći broj sadnica maslina koje su se dijelile na predizbornim skupovima, koje je u konačnici platio Grad Metković, čime je gradski proračun oštećen za najmanje 170.000,00 kuna.

Osim navedenog, I. okrivljenik i III. okrivljenik, pročelnik Upravnog odjela za financije Grada Metkovića, su od rujna 2009. do studenoga 2012. godine, na štetu gradskog proračuna osigurali sredstva za financiranje putovanja građana na hodočašće u Mariju Bistricu, iako su znali da nije bilo nikakve osnove da navedene troškove plaća Grad Metković. U cilju realizacije opisanog, I. okrivljenik je naručivao i odobravao plaćanje računa za prijevoz, smještaj i prehranu hodočasnika, a od III. okrivljenika je tražio da iste supotpiše i provede njihovo plaćanje iz sredstava gradskog proračuna, što je on i činio. Na opisani način Grad Metković je oštećen za najmanje 225.000,00 kuna.

Nadalje, I. okrivljenik je tijekom veljače i ožujka 2009. godine, u namjeri da jednom društvu iz čije vlasničke strukture je izišao zbog nespojivosti s funkcijom gradonačelnika, a u kojem društvu je njegova supruga odgovorna osoba, osigura potrebna sredstva za podmirenje dospjelih obveza, od II. okrivljenika, pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, koji je stvarno rukovodio i radom Neretvanske udruge maslinara te vodio njezine financije, zatražio da Udruga od navedenog društva kupi veći broj sadnica maslina koje će u konačnici platiti Grad Metković. Iako je znao da se radi o društvu povezanom s I. okrivljenikom, odnosno s članovima njegove obitelji, II. okrivljenik je dogovorio i realizirao kupoprodaju sadnica maslina u ukupnom iznosu od 271.169,40 kuna, koje su plaćene iz proračuna Grada Metkovića".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.