Obavijesti

News

Komentari 362

Linić: Već od idućeg mjeseca ćemo smanjiti plaće za 3 posto

Linić: Već od idućeg mjeseca ćemo smanjiti plaće za 3 posto
1

Ministar je u 'U mreži prvog' Hrvatskog radija potvrdio kako će se plaće državnih i javnih službenika kroz koeficijente smanjiti za tri posto, i to već od sljedeće plaće

VIDEO

Ministar Slavko Linić u emisiji 'U mreži prvog' Hrvatskog radija potvrdio je kako će se plaće državnih i javnih službenika kroz koeficijente smanjiti za tri posto, najavivši da bi obračun sa smanjenim koeficijentima išao već s idućom plaćom.

Dodao je kako će rebalansom proračuna Vlada ambiciozne projekcije za gospodarski rast od 1,8 posto smanjiti na 0,7 posto što za proračunske prihode znači smanjenje od oko 1,2 milijarde kuna, a smanjit će se i rashodi. 

- Očito je da svi smatraju da vladine projekcije gospodarskog rasta u ovoj godini od 1,8 posto nisu realne i da ih treba smanjiti, jer je evidentno da ćemo se moći osloniti samo na državne investicije, jer privatni sektor ocjenjuje da nije u mogućnosti značajno doprinijeti gospodarskom rastu. To je razlog da se procjena gospodarskog rasta u ovoj godini spusti s 1,8 na 0,7 posto, što znači i manje prihode, zbog čega treba smanjiti i neke rashode - rekao je Linić. 

'Mjera neće biti dobro prihvaćena, ali pregovora nema'

Dodao je kako vjeruje da će sindikati biti protiv te odluke i da će je smatrati dodatnim udarom na zaposlenike, jer se plaće ne usklađuju s troškovima koji su rasli, a plaće su već dvije-tri godine zamrznute.

- Već smo se sporazumjeli o smanjenju pojedinih dodataka na plaće, tako da je ovo još jedna mjera koja ide na cijenu rada zaposlenih u javnom i državnom sektoru i sigurno neće biti dobro prihvaćena. No, to su i vrlo jasne poruke Vlade - koliko smo prezaduženi, gospodarstvo ne raste i ne uspijevamo pokrenuti privredu i u takvom trenutku ne možemo trošiti na dug. Naš se dug penje na 180 milijardi kuna, približavamo se udjelu od 60 posto BDP-a, i to je razlog da moramo shvatiti da nešto moramo i umanjiti - mirovine ne, ali plaće da - istaknuo je ministar i dodao kako smanjenje plaća nije stvar pregovora, već odluka Vlade o kojoj se ne pregovara. 

Mrsić: 

Ministar Mirando Mrsić potvrdio je premijerove najave o umanjenju koeficijenata za 3 posto te rekao kako će uredba uskoro biti na Vladi. Pojasnio je kako je na masi plaća u proračunu planirana ušteda od 1,7 milijardi kuna. Ukidanjem božićnica, regresa, jubilarnih nagrada ušteđeno je oko 750 milijuna kuna, a preostalih  800 do 900 planira se uštedjeti umanjenjem koeficijenata od 3 posto. To nije vezano, kaže Mrsić, uz mogućnost rebalansa proračuna niti rejting agencija već za ono što su najavljivali kao potrebu da se sjedne za sol i postigne uštede u ugovorima. 

- Dogovor nismo postigli, vrijeme teče. Proračun je potrebno izvršiti i plaće isplatiti. Stoga se Vlada odlučila na smanjenje koeficijenata - rekao je Mrsić. 

Pojasnio je i kako će se mijenjati plaće zaposlenima u odgoju i obrazovanju. Naime, prvo će im se vratiti dodaci od 3, 5, 7 i 9 posto na plaću, a potom će im se oduzeti ovih tri posto, što znači da će ima plaća ostati ista ili porasti.  

- Ili smanjenje koeficijenata ili otkazi. Vlada je zaključila kako otkaza ne bi trebalo biti i odlučila se na smanjenje koeficijenata - zaključio je ministar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 362
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.