Obavijesti

News

Komentari 400

Ministarstvo podsjeća: 'Svinje se mora poštedjeti svake boli'

Ministarstvo podsjeća: 'Svinje se mora poštedjeti svake boli'
1

Prilikom rukovanja životinjama i premještanja do mjesta omamljivanja/klanja zabranjeno je udarati ili nogama tući životinje, stoji u uputama Ministarstva

VIDEO

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je upute kojih se kućanstva trebaju držati tijekom običaja 'svinjokolje' ili 'kolinja'.

Klanje svinja za potrošnju u vlastitom kućanstvu u zimskom razdoblju stoljetna je tradicija naših seoskih gospodarstava, podsjećaju iz Ministarstva, detaljno obrazlažući smjernice kojih se valja pridržavati prilikom klanja.

Navode da se životinje mora poštedjeti svake nepotrebne boli, nelagode ili patnje tijekom usmrćivanja i postupaka koji su povezani s usmrćivanjem, da se životinje mogu zaklati samo nakon omamljivanja, a klanje mogu provoditi samo ljudi koji su primjereno osposobljeni za takve poslove.

Prilikom rukovanja životinjama i premještanja do mjesta omamljivanja/klanja zabranjeno je udarati ili nogama tući životinje, primjenjivati pritisak na bilo koje posebno osjetljivo mjesto tijela na način da se životinjama nanosi nepotrebna bol ili patnja, zabranjeno je podizati ili vući životinje za glavu, uši, noge ili rep, ili njima rukovati tako da im se nanosi nepotrebna bol ili patnja, zabranjeno je koristiti zašiljene štapove ili druge šiljate predmete te savijati, stiskati ili lomiti repove životinjama ili grabiti bilo koju životinju za oči.

Nadalje, Ministarstvo poljoprivrede podsjeća da se životinje koje ne mogu hodati ne smije vući na mjesto klanja, već ih se treba usmrtiti na mjestu gdje leže, podsjeća se u uputama.

Među uputama su i savjeti za odabir i održavanje pištolja za omamljivanje, upute o inspekcijskom nadzoru te objašnjenja pravilnika o klanju životinja namijenjenih potrošnji u kućanstvu.

Cijeli pravilnik pročitajte OVDJE.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 400
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'
DRAMA OKO IZBORA

Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'

Svjetski mediji u ponedjeljak prenose odluku Ustavnog suda o zabrani kandidature Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima, a dio njih predsjednika predstavlja kao „populista” koji je „iznosio proruske stavove”, ali i kao jednog od najpopularnijih političara u zemlji