Obavijesti

Kolumne

Komentari 503

Opasne Klemmove prijetnje 'osvajanjem' Vlade i Sabora

Opasne Klemmove prijetnje 'osvajanjem' Vlade i Sabora
1

Klemm je poručio da može organizirati 50 tisuća branitelja, najavio preseljenje prosvjeda pred Vladu i pohvalio se da mogu "osvojiti" Ministarstvo, Vladu i Sabor

VIDEO

"Trebaju li građani strahovati od nereda, pa i zauzimanja Ministarstva branitelja", upitala je novinarka Večernjeg lista.

A Josip Klemm, predsjednik Udruge specijalne policije i jedan od organizatora braniteljskog prosvjeda na Savskoj cesti, dao sljedeći odgovor: "Hrvatski branitelji mogu svaki trenutak 'osvojiti' ne samo Ministarstvo, nego i Sabor i Vladu. Ali nama to ne pada na pamet".

Riječ "osvojiti" našla se pod navodnicima, ali s njima i bez njih odgovor je zvučao kao prijetnja. Kao pokazivanje mišića. Kao jasna poruka da organizatori prosvjeda raspolažu s dovoljnom silom da pokore državne institucije.

U istom intervjuu Klemm se pohvalio da su organizatori "mogli uvijek okupiti 50 tisuća branitelja i izići na bilo koji trg", a onda najavio kako organizatori prosvjeda "razmišljaju o preseljenju na Markov trg".

Šator pred Vladom

"Ako ćemo na taj način natjerati nekoga da počne raditi u interesu hrvatskih građana, dići ćemo šator pred zgradom Vlade", kaže Klemm, čovjek koji na televiziji paradira u u službenoj odori specijalne policije, premda je to službenim pravilnikom zabranjeno.

Dakle, jedno je kad anonimni sudionik prosvjeda u Savskoj uzbuđeno u televizijsku kameru izgovori kako su oni "oštrom silom dobili državu i ako treba oštrom silom će je i vratiti", a nešto posve drugo kad istim tragom krene i njegov vođa.

Kada najavi prebacivanje šatora pred Vladu, spomene 50 tisuća branitelja i upozori kako "branitelji mogu svaki trenutak osvojiti Ministarstvo, Vladu i Sabor".

Nije rekao kako to misle osvojiti, ali za to ne treba imati veliku maštu.

Klemm je ovo izgovorio tobože pomirljivim tonom, uz okolišanje i ograđivanje ("Nama to ne pada na pamet"), no svejedno je poslao zlokobnu poruku.

Poruku javnosti i upozorenje vlastima na što su prosvjednici sve spremni ako se ne izađe u susret njihovim zahtjevima.

Nisu oni nasilni, ali mogli bi biti. Oni zasad mirno prosvjeduju, ali mogu to i brže riješiti. Institucije ih ignoriraju, ali vrlo ih lako oni mogu osvojiti.

Zaoštrio retoriku

Jasno je zbog čega je Josip Klemm zaoštrio retoriku. Prosvjed branitelja ušao je u treći tjedan, zasad bez ikakvih pomaka i rezultata, Vlada ne odstupa, ministar još nije smijenjen, a javnost kao da se zasitila njihovih šatora i zbunjujućih poruka.

Stoga je bilo nužno ponovno skrenuti pozornost javnosti, senzibilizirati građane, ali i zaoštriti pristup prema Vladi. 

Koliko god to Klemm uljepšavao i ublažavao, njegove poruke o prebacivanju šatora pred Vladu, zajedno s prijetnjama "osvajanjem" institucija uz pomoć "50 tisuća branitelja", opasno smrde na ukrajinski scenarij.

Čak i da je to šuplja prijetnja, nedopustiva je u demokratskim društvima.

Pitanje je samo želi li Klemm, zajedno sa svojim sljedbenicima, ali i političarima koji sada rehabilitiraju generale, prozivaju "nenarodnu vlast" i huškaju javnost protiv "Jugoslavena i unutarnjih neprijatelja", da Hrvatska bude demokratsko društvo.

Nemoćnike u prve redove

U kojem je dozvoljeno prosvjedovati, ali ne i prijetiti silom. U kojem je poželjno boriti se za svoja prava, ali ne prijetnjama o "osvajanju institucija". Još manje ako se ratne invalide, bolesnike i nemoćnike gura u prve redove.

A u tom istom demokratskom društvu Josip Klemm i njegovi branitelji još uvijek imaju ekskluzivno pravo upućivati takve prijetnje bez straha od ikakvih posljedica. 

Ako ništa drugo, barem u ovom slučaju mogu reći da je to država za koju su se borili.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 503
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode