Obavijesti

News

Komentari 61

Šuker: Netko može kupiti 4 kg bifteka, a neki niti krmenadle

Šuker: Netko može kupiti 4 kg bifteka, a neki niti krmenadle
13

Izmjene bi većini građana donijele rast plaća od 1. siječnja 2015. Kod prosječne mjesečne neto plaće od 5.500 kn neto povećanje bi u godini bilo oko 2.000 kuna

VIDEO

Saborski zastupnici raspravljaju o izmjenama Zakona o porezu na dohodak. Oporba je opet kritizirala ministra financija Borisa Lalovca. 

- Zbog povećanja cijena, rast će cijena komunalnih usluga i smanjit će se potrošačka košarica upravo onih koji imaju najmanje plaće - rekao je Krešimir Bubalo (HDSSB) i dodao kako bi pametnije bilo da su vladajući smanjili PDV, a s tim su se složili i HDZ-ovci. 

- Jasno je da je posljedica ovog Zakona da će oni koji sada dobivaju najmanju plaću, dobiti najmanje, a oni koji dobivaju najviše, dobit će najviše. Tako je radio i Superhik u Alan Fordu - rekao je Frano Matušić (HDZ). 

Upozorio je kako će se na ovaj način uništiti jedinice lokalne samouprave, a s tim se složio i njegov stranački kolega Franjo Lucić.

- Ovakvim poreznim rasterećenjem jedinice lokalne samouprave u vrlo kratkom vremenu će nestati. Grad Požega ostat će bez četiri milijuna kuna, a moja Pleternica, koja zapošljava 8.000 ljudi, ostat će bez 500.000 kuna - rekao je Lucić. 

Patrik Macek/PIXSELL

Ministar mu je odgovorio:

- Pitam se čiji građani će dobiti povećanje dohotka. Pa građani na vašem području. Ako ste protiv toga da građani na vašem području dobiju, slobodno recite - da, mi smo protiv toga da građani na našem području dobiju veći dohodak - rekao je Lalovac, kojemu je kritike uputio i njegov prethodnik Slavko Linić.

- Premalo je dano onim građanima, koji imaju plaće do prosječne plaće do 5.500 kuna. Ako se išlo pomoći, onda su rješenja trebala biti na tim građanima. Onda bismo to mogli nazvati socijalno osjetljivim i pravednim - rekao je Linić te se složio kako se ovim zakonom kažnjavaju jedinice lokalne samouprave, ali ipak je dodao kako će njegov klub podržati prijedlog.

Iako oporba podržava porezno rasterećenje građana svi redom su upozorili da mjera nije dovoljno socijalna i pravedna te da će se teret prebaciti na leđa lokalnih jedinica.

- Promjene onim najsiromašnijima donosi 50 kuna više mjesečno. Pa nemojmo nekom dati da može kupiti četiri kile bifteka, a istovremeno ne damo nekome da može kupiti 2, 2,5 kile krmenadla - rekao je Ivan Šuker (HDZ).

O radu Vlade progovorio je i Krešimir Bubalo (HDSSB).

- Mislim da će ova Vlada odraditi u ovom mandatu svoj posao i otvoriti 100.000 radnih mjesta, no ne u Republici Hrvatskoj nego u Kanadi, Švedskoj, Irskoj, Danskoj. Imamo problem da nam najpropulzivniji dio stanovništva odlazi. Prema tome ovim zakonom se to ne rješava, a upravo gledajući podatke sa zavoda da nam pada broj zaposlenih i isto takav pada broj nezaposlenih. Prema tome Vlada će ispuniti ono što je obećala, otvaranje 100.000 radnih mjesta - ironičan je HDSSB-ovac.

Smatra da je Vlada ako je željela povećati potrošnju trebala smanjiti PDV, jer je to ono što je povećano, a ne pokušavati zamagliti oči i smanjivati ili pružati mogućnost da u prosjeku ljudi dobiju 50-ak kuna više na plaću. Upozorio je da se novim načinom oporezivanja dohotka daje onima koji imaju, a uzima onima koji nemaju.

- Možemo reći da se gađa meta i vjerujem u dobre namjere ministra Lalovca, no meta se neće pogoditi - uvjeren je Bubalo.

U obranu Vlade stala je Nada Čavlović Smiljanec (SDP). Za nju su nevjerojatne tvrdnje da izmjene Zakona o porezu na dohodak ne znače ništa za građane. Napomenula je da će preko milijun zaposlenika dobiti veću plaću. Na prozivke da ova Vlada nije socijaldemokratska poručila je:

- Ova Vlada itekako vodi računa o radnicima jer ovo znači direktno povećanje plaće hrvatskih radnika, a to što će lokalne jedinice izgubiti svoje prihode, pa to će biti sljedeći set zakona koji ćemo mi raspraviti u ovom Saboru - izjavila je.

Čavlović Smiljanec napomenula je i da dužnosnici neće dobiti veće plaće, ali je napomenula da se to ne može regulirati ovim zakonom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.
Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela