Obavijesti

Tech

Komentari 5

Tražite toplinsko izolacijski sustav s garancijom kvalitete?

Tražite toplinsko izolacijski sustav s garancijom kvalitete?
1

Nestručna ugradnja ili necertificirani materijali - najčešći razlog reklamacija fasada. Boja nije samo stvar estetike, već ima utjecaj na energetsku učinkovitost objekta

VIDEO

Za svoju niskoenergetsku kuću Renata i Marko Jelušić razmatrali su ekološki najprihvatljivija rješenja kada su birali toplinsko izolacijske materijale. Tako su proučili karakteristike prirodnih materijala kao što su celuloza, slama, ili kombinacija različitih recikliranih materijala o kojima smo opsežnije pisali u prethodnim člancima. U ovom trenutku takva rješenja ipak iziskuju dodatni napor i projektanta i investitora, pa će se mnogi prije odlučiti za najmanje škodljiv standardni toplinsko izolacijski materijal. Tako su se Jelušići odlučili za Multipor koji se jednostavno lijepi na zidove od Ytong blokova, a koji zadovoljava sve parametre za postizanje ugodne mikroklime u prostoru.

Odabir najpogodnije toplinsko izolacijskog materijala tek je dio priče o energetskoj učinkovitosti. Kako biste postigli i što duže održali odgovarajuću temperaturu u prostoru uz što manju potrošnju energije, potrebno je zadovoljiti i ostale uvjete kao što je najpovoljnija orijentacija, faktor oblika, kvalitetni prozori, zidovi, podovi. Ne zaboravite na detalje, obradu oko prozora, okapni profili i sl. Toplinsko-izolacijski materijal nije jedina komponenta sustava nego se sastoji iz vise dijelova, kao što su mort za lijepljenje i/ili mehaničko pričvršćenje, mort za armaturni sloj, staklena mrežica i završno-dekorativna žbuka, a najbolje je kombinirati certificirane komponente sustava jednoga proizvođača. Sve se komponente sustava odabiru ovisno o specifičnosti sustava i podloge.

Kako bi se osigurala funkcionalnost, važna je savršena usklađenost komponenata sustava te stručno planiranje i izvedba. Kako biste dobili garanciju da će vaša fasada biti funkcionalna i postojana, toplinsko izolacijski sustav naručujte od jednog proizvođača. Ako se pojave oštećenja, pukotine ili u slučaju otpadanja žbuke, potrebno je uzeti uzorak fasade kako bi se ustanovilo uzrok oštećenja. U čak 90% uzrok leži u nestručnoj ugradnji ili upotrebi materijala koji nisu dio kompletnog certificiranog sustava. Po tom pitanju se ipak događaju promjene kako bi se zaštitio investitor. Tako je donesen novi Tehnički propis o uštedi energije i toplinskoj izolaciji u Hrvatskoj koji regulira materijale koji se smiju ugrađivati i kako se kontrolira kvaliteta materijala i izvedbe.

Jelušići će tako imati RÖFIX Minopor sustav koji objedinjuje ekologiju s homogenom mineralnom toplinsko-izolacijskom strukturom. Zadovoljava ekološki kriterij koji je Jelušićima vrlo važan, primjeren je za reciklažu, trajan, omogućuje homogenu, masivnu izgradnju zidova, nezapaljiv i  paropropustan. RÖFIX toplinsko izolacijski sustav je građevinski sustav s tehničkom suglasnošću, pa se po tom pitanju Jelušići mogu opustiti i svoje vrijeme posvetiti odabiru boje fasade svoje kuće. Naime, boja fasade nije samo stvar estetike, već ima veliki utjecaj na energetsku učinkovitost objekta kao i funkcije zaštite od vremenskih prilika. Jesu li moderne tamne fasade energetski učinkovite i koji uvjeti moraju biti zadovoljeni kako bi se boja što duže zadržala saznajte u člancima koje donosimo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.
Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.