Obavijesti

News

Komentari 383

Franak: HNB ponudila pomoć, odlučujemo o prosvjedu

Franak: HNB ponudila pomoć, odlučujemo o prosvjedu
17

Predstavnici udruge Franak su nakon sastanka u HNB-u rekli da su zadovoljni. Također kažu da će o prosvjedu odlučiti za desetak dana i da sve ovisi o Vladi

VIDEO

Predstavnici U druge Franak su nakon sastanka u HNB-u rekli da su zadovoljni jer im je HNB ponudio stručnu pomoć te im dostavio podatke koje su tražili.

- Udruga će te podatke analizirati i objaviti svoje zaključke - rekli su predstavnici Udruge.

Najavili su još nekoliko sastanaka u HNB-u i Ministarstvu financija. O eventualnom prosvjedu će odlučiti u narednih deset dana. Hoće li prosvjeda biti, kažu, ovisi o postupcima Vlade.

Na pitanje zašto su se tek sada pobunili protiv limita od milijun kuna u Udruzi Franak kažu:

- Tražili smo od Vlade da se to ukine u novim izmjenama i očekujemo od Vlade da to i napravi.

VIDEO

Palit će svijeće pred bankama

Nakon što je objavljeno da je Vlada donijela odluku da se odredba o fiksiranju tečaja kune u odnosu na CHF u omjeru 6,39 kuna za 1 CHF primjenjuje i na ugovore o kreditu sklopljene u iznosu većem od milijun kuna, oglasila se i Udruga Franak.

Poručili su da, ako se to prihvati, ne bi išli u masovne prosvjede koje su najavili putem Facebooka. Ipak, i dalje namjeravaju tijekom vikenda paliti svijeće pred bankama za žrtve svih kredita u Hrvatskoj.

Pokretanje videa...

24sataTV 00:31

Podsjetimo, koordinator Udruge Franak Denis Smajo izazvao je pravu zbrku tvrdnjom da je Vlada u novi Zakon o ograničenju tečaja franka na 6,39 kuna ubacila limit od milijun kuna . Tako bi fiksirani, niži tečaj vrijedio samo za one koji imaju kredite manje od milijun kuna , odnosno u protuvrijednosti od 133.000 eura.

U prijedlogu dopuna Zakona o potrošačkom kreditiranja , kojim se fiksira tečaj franka i koji će biti izglasan danas u Saboru - takve odredbe nema. Ali ona je u istom Zakonu na snazi već godinu dana , od početka prošle godine. Vlada je smanjila "umjetno" kamate zaduženim u "švicarcima" na 3,23 posto , ali samo za one s kreditima ispod milijun kuna.

VIDEO

Linić: Taj se propust da ispraviti

Bivši ministar financija Slavko Linić potvrdio je da je odredba već dugo u Zakonu i da se nitko nije bunio.

- Po postojećem Zakonu, odredbe se odnose samo na kredite do milijun kuna. Ako idemo slijedom Zakona, tada se ovaj prijedlog zaista odnosi samo na zaduženja do milijun kuna , rekao je Slavko Linić novinarima u Saboru.

Dodao je kako se taj propust da ispraviti, ali jedino Vladinim amandmanom jer je rasprava o izmjenama Zakona o potrošačkim kreditima zaključena u četvrtak.

- Dio nas smatra da ipak treba imati više socijalnih kriterija i pomoći onima kojima je zaista teško i kojima je prva nekretnina. Polazim da ako država želi intervenirati onda ide intervenirati radi socijalnih kategorija. Mnogi su se zadužili u drugim valutama ili kunama i teško im je otplaćivati. Građani će teško razumjeti da se izlazi u susret onima koji su digli kredit od 4 milijuna za poslovne potrebe. Posao države je štititi socijalne kategorije, a ne poslovne neuspjehe. Za to postoje drugi načini - rekao je Linić.

Istaknuo je kako je zamrzavanje tečaja švicarskog franka privremeno rješenje.

- Dogovor je moguć. Osnovni problem je franak, bitno ga je maknuti iz Hrvatske. Strateški problemi se u krizi ne rješavaju, rješavaju se krizni trenuci. Strateške imamo vremena sjesti i riješiti, nakon što se riješimo franka - rekao je Linić.

VIDEO

Lesar: Odredba o milijun kuna vrijedi još od 2012.

Situaciju je danas u Saboru komentirao i nezavisni Dragutin Lesar:

- Činjenica je da su još 2012., izmjenama tog Zakona , u njega uvrštene odredbe da se taj Zakon u cjelini ne odnosi na kredite veće od milijun kuna, da se ne odnosi na poslovne subjekte, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrtnike, slobodne profesije i još 15 drugih izuzetaka koji nisu pokriveni tim Zakonom . Dakle, ta odredba vrijedi od 2012. i ona nije predmet ovih izmjena i dopuna. I kada je došao tekst izmjena i dopuna bilo je potpuno jasno da se fiksiranje tečaja franka ne odnosi na te izuzetke . Jesu li oni čitali cijeli zakon ili samo ono što im je netko stavio na stol, to ja ne znam - rekao je Lesar. Na pitanje može li se to popraviti amandmanom, odgovorio je:

- Ako Vlada dođe sa svojim amandmanom. Rasprava je završena, klubovi zastupnika više ne mogu podnositi amandmane, ali na to sam već upozoravao više puta.

Najavili prosvjed na Facebooku

Udruga Franak najavila je kako idu u masovne prosvjede protiv "Središnje banke", Vlade i stranih banaka.

Dodaju kako će se u petak jedan dio članstva sastati s guvernerom Borisom Vujčićem , dok će drugi dio otići na policiju prijaviti prosvjed. Nakon sastanka s guvernerom vodstvo Udruge Franak će na hitnom sastanku donijeti konačnu odluku o masovnom prosvjedu.

- Bez obzira na našu konačnu odluku, molimo da kupite svijeće te ih sutra zapalite u svom gradu , ispred SVAKE banke, za žrtve CHF i svih ostalih lihvarskih kredita.

U Zagrebu molimo i da se upale svijeće ispred Visokog trgovačkog suda koji je propustio zaustaviti našu agoniju. Molimo vas da u svim akcijama budete dostojanstveni i mirni, bez ikakvih izgreda. Udruga Franak se ograđuje od bilo kakvih i najmanjih incidenata - stoji u pozivu Udruge svim građanima .

Dodaju kako se prosvjed mora prijaviti najmanje pet dana prije održavanja, pa će on biti tek idući tjedan, ali iz Udruge pozivaju da se cijeli vikend pale svijeće.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 383
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.