Obavijesti

News

Komentari 101

'Ima li među navijačima mafije kao u strukturama HNS-a?'

'Ima li među navijačima mafije kao u strukturama HNS-a?'
1

Petar Babarović tražio je stanku nazvavši najavljeni prosvjed 'nimalo bezazlenom situacijom', a podržali su ga HDSSB, HDZ, Jadranka Kosor i Branko Vukšić

VIDEO

Prosvjed navijača Hajduka najavljen za subotu na splitskoj rivi, tema je o kojoj su raspravljalo i u Saboru. Stanje u nogometu više se ne može ignorirati i nije nimalo bezazleno upozorio je Petar Baranović (Reformisti). Sport, kaže, postaje mjesto u kojem se odvijaju neprihvatljive stvari za jedno uljuđeno društvo i pravnu državu. 

- Nogometni savez je raštimana gitara i došlo je vrijeme da se u toj kući pospreme stvari i da se ona depolitizira te da se hrvatski nogomet stavi na zdrave noge, rekao je Baranović. 

S obzirom da je već niz godina nogomet postao prostor afera, mehanizam razdvajanja, da su nogometni klubovi generatori bezakonja, neplaćanja, afera, Reformist je od Vlade i resornog ministra zatražio da se počne stvarati novi zakonodavni okvir koji bi trebao poslužiti kao podloga i poluga za reformu sporta i njegovu depolitizaciju.

- Ovo više nema smisla. Šta čekamo? Da sutra na nekoj demonstraciji kao što je splitska riva ili preksutra na nekoj drugoj bude razbijenih glava i da netko izgubi život. Nema tu ni najmanje prostora za odmicanje od odgovornosti. Mi smo odgovorni za kreiranje odnosa u ovom društvu, mi smo odgovorni za kreiranje zakona, mi smo ti koji moraju stvarati pretpostavke da se u ovom društvu normalno funkcionira. Nema pranja ruku, nismo u poziciji Poncija Pilata - poručio je Baranović.

Nije se želio baviti nagađanjima događa li se sve što se događa u nogometu u korelaciji sa prisutnošću jedne stranke u Nogometnom savezu i njenom dominacijom svih ovih godina no napominje:

- U prisutnosti politike u sportu nema nevinih. Neka ovo bude početak pozitivnog angažmana politike na reformi sporta i stavljanju sporta u njegovu pravu ulogu dok ne bude kasno, dok na našoj savjesti i savjesti svih onih koji su sjedili u ovom časnom Domu zadnjih 20 godina ne bude nečiji život, nečija izgubljena glava jer nismo poduzeli ništa - zaključio je.

Boru Grubišića (HDSSB) ne bi iznenadilo da se na rivi s navijačima pojave i neki od predsjedničkih kandidata. Podsjetio je da imamo zakonske okvire, ali se oni ne provode:

- Gdje je tu greška, čija je tu greška, čiji je to grijeh - pitao je.

Ne razumije ljude, bez obzira dolaze li sa sjevera ili juga, koji nastoje svojim ponašanjem upropastiti trud i rezultate Hrvatske reprezentacije.

- Na stranu HNS, na stranu Šuker, na stranu i Dinamo i Hajduk i na stranu svi ostali klubovi i Rijeka i Osijek i svi. Ja ne mogu te ljude shvatiti i tko iza njih stoji? Ima li među tima mafije i mafijaša kao što ih ima i u nekim strukturama HNS-a, to će pokazati vrijeme - zaključio je Grubišić.

Za nezavisnu Jadranku Kosor neprihvatljivo je da se predsjednik HNS-a Davor Šuker ne pojavljuje u javnosti i ne komentira nedavna događanja u nogometu. Nezavisni Branko Vukšić složio se s Grubišićem da zakonski okvir postoji ali se po njemu ne postupa i to jer se politika koristi sportom, a sport šačicom huligana koji štete sportu i Hrvatskoj i sami sebi.

Vukšić se nada da će okupljanje na splitskoj rivi proteći mirno i da će biti konstruktivno te da neće biti riva koje ćemo se stidjeti. 

Predsjednik Sabora Josip Leko napomenuo je da "crno bijelom tehnikom nećemo riještiti problem". Podsjetio je da nisu sport samo uprave i rukovodstvo, već da su to sestre Zaninović, Kostelići, Filip Ude i gimnastičari, vaterpolisti, nogometaši i rukometaši.

- Sportske organizacije nisu političke  organizacije i iz njih treba maknuti politiku i prebrojavanje stranačkih iskaznica. To je naša zadaća, to je naša Ustavna obveza. Neće završiti prebrojavanje samo u sportskim klubovima, moglo bi završiti čak u bolnicama, onda smo temeljnu društvenu vrijednost vladavine prava i pravnu državu doveli u pitanje. Sada ću neskromno reći - poštovani navijači i sportaši, vas molim, ne dajte se uvući u igre bilo rukovodstava, saveza ili organizacije. Zadržite ono što je najljepše u sportu, sportski duh i pošteno takmičenje - poruka je predsjednika Sabora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 101
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"