Obavijesti

News

Komentari 4

Želimir Periš: Cyber kriminal u nas je stvaran i nagriza državu

Želimir Periš: Cyber kriminal u nas je stvaran i nagriza državu
1

Zadarski književnik otkriva detalje svog krimića ‘Mima i kvadratura duga’ u kojem ocrtava konture nove vizure Dalmacije, koja se vrlo razlikuje od klapskih pjesama

VIDEO

Zadarski književnik Želimir Periš otkriva detalje svog krimića ‘Mima i kvadratura duga’ u kojem ocrtava konture neke nove vizure Dalmacije, koja se vrlo razlikuje od razglednica ili klapskih pjesama.

Express: Predstavite nam svoj novi roman?

‘Mima i kvadratura duga’ krimić je koji se događa u neimenovanom dalmatinskom gradu. Glavni lik, Mima, sistemski je inženjer bez stalna zaposlenja koji teško sklapa kraj s krajem. No Mima ima i tajnu, zajedno s prijateljem na internetu vodi malu tajnu trgovinu na kojoj se prodaju i ilegalne stvari. Pravi problemi za Mimu počinju kad ga policija unajmi da za njih otkrije tko se krije iza virtualnog identiteta Dodola. Tražeći Dodolu, Mima otkriva da oko njega postoji cijeli svijet paralelnih struktura i da nije on jedini koji posjeduje tajne informacijske sustave.

Express: Jeste li ga temeljili na nekim stvarnim događajima ili barem likove gradili na nekim ljudima za koje ste čuli ili ih poznajete?

Roman nije samo utemeljen na stvarnosti nego vjerno preslikava neke odnose i javnosti manje poznate činjenice o institucijama koje djeluju u ovoj državi. Istina, za potrebe romana i u želji da čitateljima serviram što zabavniju priču, likovi u romanu su izmišljeni, ali kriminal nije. Iako je ovo prije svega zabavan roman, upravo zbog te dimenzije razotkrivanja nekih prikrivenih istina, roman na naslovnici nosi i epitet - zastrašujući.

Express: Roman je opisan i kao tehnološki triler, među ostalim, roman se bavi i cyber kriminalom, koji je u nas još relativno nepoznata vrsta zločina.

Roman se bavi i na neki način preispituje tehnologiju u svakodnevici i koliko ona utječe na naše živote. Tehnologija nije samo promijenila stil života nego i omogućila posve nova područja za kriminalno djelovanje. Kako što se dio naših život premjestio na internet (npr. razgovore s kave zamijenio je Facebook, a novine internet-portali), tako je i kriminal proširio područje djelovanja.

>>> Cijeli intervju pročitajte u Expressu u kojem možete pronaći i veliki prilog za kulturu Artis koji otkriva tajne veze Joana Miroa s hrvatskim umjetnicima

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.