Obavijesti

Sport

Komentari 64

Natrag na postolje: Prošlo već 20 godina od silaska s trona...

Natrag na postolje: Prošlo već 20 godina od silaska s trona...
7

ATENA 1995. Hrvatska osvaja broncu, posljednju medalju na velikom natjecanju, a igrači silaze s trona jer ne žele slušati himnu bivše SFRJ. Vrijeme je za povratak...

VIDEO

Hrvatska košarkaška reprezentacija nakon svih devet pripremnih pobjeda u subotu otvara Eurobasket. U zagrebačkoj Areni prvi protivnik našoj reprezentaciji u skupini C bit će Slovenci. Velimir Perasović okupio je odličnu momčad koja je pobijedila Njemačku s Dirkom Nowitzkim kod kuće i u gostima.

No 20 godina hrvatska košarka čeka medalju na velikim natjecanjima. Od bronce u Ateni 1995. godine. Hrvatska je osvojila četiri velike medalje u svojoj povijesti. Olimpijsko srebro u Barceloni 1992. godine, brončanu medalju s EP-a u Münchenu 1993. godine, svjetsku broncu iz Toronta 1994. godine i već spomenutu europsku broncu iz Atene prije točno 20 godina.

Nakon te atenske bronce Hrvatska nije bila ni blizu medalje. Hrvatski igrači u Ateni su na dodjeli medalja sišli s postolja jer nisu htjeli slušati jugoslavensku himnu dok je u Hrvatskoj trajala srpska agresija na našu zemlju. Umalo su nam se pridružili i igrači Litve koje su suci besramno pokrali u finalu protiv bivše Jugoslavije.

- U svlačionicu nam je ušao Šarunas Marčiulionis. Rekao je da će i oni otići s postolja, ali ne zbog rata u Hrvatskoj, nego jer su pokradeni protiv Jugoslavije u finalu - rekao je ondašnji hrvatski kapetan Stojko Vranković , koji je priznao kako je odluka o odlasku s podija stigla iz političkog vrha.

Košarkaši Litve ostali su na postolju, hrvatski igrači su sišli s njega i više se nisu vraćali. Traje taj post 20 godina. Je li došlo vrijeme za njegov prekid? Bili smo blizu prije dvije godine u Sloveniji . Hrvatska je pobjedom protiv Ukrajine nakon 18 godina igrala polufinale. No baš je Litva, kasniji viceprvak, bila prejaka. Španjolci su nas dobili u borbi za broncu i opet smo ostali bez medalje.

Vrijeme je da se Hrvatska vrati na postolje.

VIDEO
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...

Ovo je epski raspad svlačionice Hajduka! S nedisciplinom su probleme imali svi treneri...
A NAJSKUPLJI IKAD!?

Ovo je epski raspad svlačionice Hajduka! S nedisciplinom su probleme imali svi treneri...

Plus+ Krivac je predsjednik, koji postavlja pravila igre. I koji je amenovao puno veće probleme od toga je li Sahiti sprintao ili Diallo pružio ruku nakon utakmice... Sada većina igrača izgleda i igra kao da želi što prije otići