Obavijesti

Sport

Komentari 23

Prognoza Zapada: Tko se još usudi reći da su Spursi stari?

Prognoza Zapada: Tko se još usudi reći da su Spursi stari?
9

Četrnaest momčadi završilo je sezonu i okrenulo se draftu, a preostalih 16 nastavlja avanturu u doigravanju, koje počinje danas. Nakon Istoka, donosimo pregled Zapada

VIDEO

San Antonio Spurse već godinama proglašavaju prestarima, a oni su sve bolji i bolji. Tako im je i lani finale protiv Miamija, navodno, bio posljednja prilika za peti naslov. Pa, eto, još godinu stariji, ovaj put su regularni dio sezone završili s najboljim omjerom u NBA ligi, jedini s više od 60 pobjeda. Za razliku od Istoka, Zapad je prepun vrhunskih momčadi i Spursi neće imati nimalo lagan posao vratiti se u finale, iako su svakako favoriti za to. 

ZAPAD

(1) San Antonio Spurs (62-20) – (8) Dallas Mavericks (49-33)

U odnosu na prošle godine, najveća razlika u Spursima je ta što se ''velika trojka'' polako pretvara u četvorku. Uz legende Tima Duncana, Tonyja Parkera i Manua Ginobilija, kao jedan od najvažnijih igrača nametnuo se Kawhi [Kavai] Leonard, posebno u završnici sezone.

Gregg Popovich i dalje savršeno manevrira odmaranjem svojih ''staraca'' u napornom rasporedu, a da se ne osjeti na rezultatima. U doigravanju nema utakmica na uzastopne dane, što San Antoniju svakako ide u prilog. Za njih je regularni dio sezone uvijek samo zagrijavanje za svibanj i lipanj, a već su tada djelovali zastrašujuće dobro. Kako stvari stoje, Dallas Mavericksi bi mogli također biti samo dio zagrijavanja.

Svi volimo Dirka Nowitzkog, iako mu nitko u Hrvatskoj neće priznati da je najbolji europski košarkaš svih vremena. Ali, realno, ni on ovakvim Spursima ne može ništa. Bekovi Mavsa Calderon i Ellis jednostavno ne mogu zaustaviti nikoga iz vanjske linije San Antonija. Spursi su ih ''pomeli'' i ove i prošle sezone, a iako im je u svakoj od ovosezonskih utakmica nedostajao netko od ključnih igrača, u prosjeku su im zabijali 112 koševa. Sve upućuje na lagan posao za branitelje naslova prvaka Zapada.

Prva utakmica igra se u nedjelju u 19 sati prema hrvatskom vremenu.

  • Prognoza: San Antonio 4-0

(2) Oklahoma City Thunder (59-23) – (7) Memphis Grizzlies (50-32)

Kevin Durant potpuno zasluženo dobit će nagradu za najkorisnijeg igrača sezone. Uvjerljivo je prvi strijelac lige s prosjekom od 32 koša, srušio je rekord Michaela Jordana od 40 utakmica u nizu s najmanje 25 poena, a za razliku od lanjskog doigravanja, nije dopustio da se osjeti izostanak ozlijeđenog Russella Westbrooka. Serge Ibaka ogledni je primjerak pouzdanosti na obje strane terena, a Reggie Jackson preuzeo je ulogu ''ubojice'' s klupe, kakvu je nekad imao James Harden. Oklahoma City djeluje spremno za srušiti Miami u potencijalnom finalu. Problem je u tome što ga do tamo čeka stravično težak put.

Sedmo mjesto Grizzliesa zavarava jer je Marc Gasol zbog ozljede propustio dvadesetak utakmica u prvom dijelu sezone, ali otkako se španjolski centar sredinom siječnja vratio, Memphis ima najbolji omjer u cijeloj ligi. Tayshaun Prince i Tony Allen ponajbolji su defanzivci na vanjskim pozicijama u NBA-u i obojica će izmarati Duranta do krajnjih granica. No, za razliku, od lanjskoga konferencijskog polufinala, kad su Grizzliesi izbacili Oklahomu, sad je tu Russell Westbrook, pa je omjer snaga nešto drukčiji.

Memphis je izvrsna momčad, vrijedna prolaska prvoga kruga, ali Gasolova ozljeda upropastila joj je šansu za bolju poziciju za doigravanje, pa se namjerila na izuzetno moćnog protivnika.

Prva utakmica igra se u noći na nedjelju u 3.30 prema hrvatskom vremenu.

  • Prognoza: Oklahoma City 4-3

(3) LA Clippers (57-25) – (6) Golden State Warriors (51-31)

Ovo je trebala biti najuzbudljivija i najatraktivnija serija prvoga kruga doigravanja, no odnos snaga značajno se promijenio ozljedom Andrewa Boguta. Centar Golden State Warriorsa i najveća hrvatska poveznica s NBA ligom, prošlog je vikenda slomio rebro i vjerojatno završio sezonu. Osim što je tijekom sezone dobro čuvao Blakea Griffina, bio je ključan za otvaranje prostora Stephenu Curryju i Klayu Thompsonu, ponajboljim tricašima lige.

Clippersi su Warriorsima veliki rivali, a Bogut je bio izvrstan u ovosezonskim međusobnim okršajima. Protiv neke druge momčadi, njegov izostanak možda se ne bi usjetio u tolikoj mjeri, ali protiv Clippersa apsolutno mijenja ravnotežu na terenu.

Od dolaska Chrisa Paula Clippersi su preuzeli od Lakersa primat u Los Angelesu, ali još čekaju na prvi plasman u finale Zapada. Upravo Paul i Curry najbolji su bekovi lige i njihov će okršaj biti najzanimljiviji dio serije, makar ni Curry nije savršenog zdravlja. Trener Doc Rivers Clippersima je, uz učinkovit i suludo atraktivan napad, donio odgovornost u obrani, a Blake Griffin bio bi kandidat za MVP-a da nema Duranta i LeBrona. Djeluju spremnije nego ikad za velike stvari i ovako hendikepirani Golden State svakako je prelazna prepreka.

Prva utakmica igra se u subotu u 21.30 sati prema hrvatskom vremenu.

  • Prognoza: LA Clippers 4-1

(4) Houston Rockets (54-28) – (5) Portland Trail Blazers (54-28)

Houston Rocketsi godinama su strpljivo stvarali momčad, sakupljali pickove za draft i balansirali prostorom pod ''salary capom'', što im je u posljednje dvije sezone donijelo Jamesa Hardena i Dwighta Howarda. Dva superstara imala su odličnu sezonu i dovela Rocketse do četvrtog mjesta na Zapadu. Harden je dokazao da je s pravom želio otići iz Oklahome jer je sposoban biti ''franchise player''. Howard je pobjegao iz Lakersa jer je procijenio da u Houstonu može napraviti veće stvari. I on je pogodio.

Portland je imao sreće na draftu prije dvije godine jer im je Damian Lillard pao u ruke na šestome mjestu te odmah postao rookie godine. LaMarcus Aldridge iz godine u godinu sve je bolji, a Batum i Matthews izvrsno se nadopunjuju sa spomenutim dvojcem. Na početku sezone bili su najugodnije iznenađenje NBA lige, neko su vrijeme bili čak i na vrhu Zapada, no u brutalno jakoj konferenciji pali su na peto mjesto. Lillard je noćna mora za većinu protivničkih playmakera, pa bi ključ serije moglo biti zdravstveno stanje Patricka Beverleyja, vrhunskog defanzivca, kojeg muči ozljeda koljena. Ne bude li on mogao ganjati Lillarda po cijelom terenu, Rocketsi bi mogli imati velikih problema. Drugo je pitanje tko će čuvati Aldridgea. Terrence Jones protekle sezone to nikako nije mogao, Omer Asik je blistao u toj ulozi, ali Turčin ne može dugo igrati u paru pod koševima s Howardom jer drastično usporava napadačku igru.

Ova serija donosi brojne taktičke zamke za obojicu trenera, čije bi odluke mogle imati veliku ulogu u ishodu serije.

Prva utakmica igra se u noći na ponedjeljak u 3.30 prema hrvatskome vremenu.

  • Prognoza: Houston 4-2
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao