Obavijesti

Sport

Komentari 26

Prognoza Zapada: Warriorsi se moraju tek potvrditi u playoffu

Prognoza Zapada: Warriorsi se moraju tek potvrditi u playoffu
5

Četrnaest momčadi završilo je sezonu i okrenulo se draftu. Preostalih 16 nastavlja avanturu u doigravanju, koje počinje u subotu. Danas donosimo pregled Zapada...

VIDEO

Posljednjeg dana regularnog dijela sezone New Orleans Pelicansi izborili su se za osmo mjesto na Zapadu i tako eliminirali ozljedama osakaćeni Oklahoma City. Pobjedom protiv San Antonija gurnuli su Spurse s drugog na šesto mjesto. Toliko je Zapad izjednačen. Međutim, iz raznih razloga u prvom krugu doigravanja svaka serija ima izrazite favorite. Golden State Warriorsi tijekom sezone djelovali su najozbiljnije, izgubili su samo 15 od 82 utakmice, ali sad tek dolazi vrijeme u kojem moraju potvrditi svoju dominaciju, što neće biti nimalo jednostavno.

(1) Golden State Warriors (67-15) - (8) New Orleans Pelicans (45-37)

Stephen Curry konačno se pokazao kao prava NBA superzvijezda. Srušio je vlastiti rekord lige po broju ubačenih trica u sezoni, iz večeri u večer osvajao je internet spektakularnim driblinzima, dodavanjima i šutevima preko ruku. Najveći favorit za MVP-a s Klayom Thompsonom čini najubojitiji bekovski tandem lige, a ostatak momčadi savršeno nadopunjuje popularne "Splash Brotherse". Prvenstveno Draymond Green, najveće otkriće NBA lige ove sezone, kandidat za najboljeg obrambenog igrača te čovjeka koji je najviše napredovao, koji jednako efikasno može čuvati sve protivničke igrače, bez obzira na poziciju. Ulogu čuvara obruča vrši australski Hrvat Andrew Bogut.

Njih dvojica imat će težak posao protiv Anthonyja Davisa, koji je već u svojoj trećoj sezoni postao najdominantniji visoki igrač lige. Predviđaju mu toliko svijetlu budućnost da ga se već svrstava među potencijalno najbolje centre u povijesti. On će s Pelicansima prvi put iskusiti draži playoffa, što će mu prvenstveno biti ulaganje u budućnost. Od New Orleansa se ništa ne očekuje, pogotovo protiv fantastičnih Warriorsa, ali ne bi trebalo iznenaditi ako na krilima Davisa "ukradu" pobjedu ili dvije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prva utakmica igra se u Oaklandu u subotu u 21.30 sati po hrvatskom vremenu.

  • Naša prognoza: Golden State 4-1
REUTERS/PIXSELL

(2) Houston Rockets (56-26) - (7) Dallas Mavericks (50-32)

Ako će se nagrada za najkorisnijeg igrača lige dodijeliti u skladu s njenim imenom, trebao bi je dobiti James Harden. Niti jedan NBA igrač ne znači svojoj momčadi toliko koliko bradonja Rocketsima. Završio je sezonu kao drugi strijelac lige (iza Russella Westbrooka) i vodio Houston do drugog mjesta iako je Dwight Howard propustio točno polovicu utakmica, a i svi ostali važni suigrači mučili su se s ozljedama. U Rocketsima sve počinje i završava s Hardenom, osim ako on drukčije ne odluči. No protivnici će se u playoffu dobro pripremiti za takav način igre, a onda će mu biti puno teže.

Možda protiv Dallasa ne, ali u nastavku doigravanja svakako. Mavericksi su mislili da će sve svoje probleme riješiti dovođenjem Rajona Ronda. U teoriji, on je točno profil igrača kakav im je nedostajao. U praksi, samo je uništio kemiju koju su imali. Rondo je težak karakter i svađalica, a čak ni na terenu nije uspio nadoknaditi ono što je odnio u svlačionici. Nowitzki više nije u najboljim godinama, Parsons se nije pokazao kao pojačanje kakvo su zamislili... Ellis im je najbolji igrač, a takva momčad ne može daleko.

Prva utakmica igra se u Houstonu u noći na nedjelju u 3.30 sati po hrvatskom vremenu.

  • Naša prognoza: Houston 4-2
REUTERS/PIXSELL

(3) Los Angeles Clippers (56-26) - (6) San Antonio Spurs (55-27)

Treće i šeste nositelje Zapada dijeli samo jedna pobjeda, pa logika nalaže da bi ovo mogla biti vrlo neizvjesna serija. Međutim, iako je fraza, upotrijebit ćemo je - Spursi su Spursi. Još od pretposljednjeg naslova 2007. govore im da se prestari. A oni su lani, s istim kosturom momčadi, osvojili peti naslov, i to godinu nakon što su prokockali fantastičnu priliku u finalu. No nova krv u liku i djelu Kawhija Leonarda daje im za pravo nadati se, ne samo dugom boravku u playoffu, nego i šestoj tituli. Lanjski MVP finala najvažniji je igrač San Antonija, a činjenica da su Duncan, Parker i Ginobili spremni to prihvatiti najviše govori o veličini njih kao igrača i Spursa kao kluba. Ne samo da ih ne treba otpisati, nego se zaista ne treba iznenaditi ako opet odu do kraja. Ako itko može zaustaviti Warriorse, to su oni, pogotovo ako će u doigravanju ponoviti košarkašku rapsodiju kakvu su prezentirali prošle sezone.

Clippersima je ovo možda posljednja prilika da pokažu jesu li ili nisu. Godinama ih se svrstava u najuži krug favorita, a oni nikako da prođu ni polufinale konferencije. Da, Chris Paul je fantastičan, Blake Griffin i DeAndre Jordan spektakularni, ali na pozicijama dva i tri izuzetno su tanki, o klupi da ni ne govorimo. Ni ovaj put ne ulijevaju povjerenje da će otići daleko, pogotovo zato što su im protivnici Spursi, koji u playoffu redovito ubacuju u brzinu ili dvije više.

Prva utakmica igra se u Los Angelesu u noći na ponedjeljak u 4.30 po hrvatskom vremenu.

  • Naša prognoza: San Antonio 4-2
REUTERS/PIXSELL

(4) Portland Trail Blazers (51-31) - (5) Memphis Grizzlies (55-27)

Ovo je jedina serija u kojoj će prednost domaćeg terena imati momčad sa slabijim omjerom u regularnom dijelu sezone. Kao prvaci divizije, Blazersi nisu mogli biti plasirani lošije od četvrtog mjesta, iako su po omjeru bili tek šesti. Lani su bili hit doigravanja, ali ovaj put neće. Previše ih je ozljeda pokosilo da bi ozbiljno konkurirali čak i za plasman u konferenciji polufinale. Aldridge i Batum su načeti, ali će igrati. Matthews i Afflalo neće. Zbog toga im vanjska linija i klupa dosta podsjećaju na probleme kakve imaju Clippersi.

A Memphis će to znati iskoristiti. Radnička momčad, prepoznatljiva po ubitačnoj obrani, dugo je na okupu, Randolph i Marc Gasol primjer su kako centarska linija treba surađivati, a igrom dirigira Mike Conley, jedan od najpodcjenjenijih playmakera lige. Najveća im je mana nedostatak pravih šutera, zbog čega nisu momčad na najviše domete, no u ostalim su segmentima toliko dobri i uigrani da se bez problema mogu razračunati s desetkovanim Blazersima.

Prva utakmica igra se u Memphisu u noći na ponedjeljak u 2 sata po hrvatskom vremenu.

  • Naša prognoza: Memphis 4-1
REUTERS/PIXSELL
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

Boksačkog prvaka Hrvatske napali u Beogradu: Prišao mi je i rekao 'da vidim kako to radiš'
SRAMOTAN INCIDENT

Boksačkog prvaka Hrvatske napali u Beogradu: Prišao mi je i rekao 'da vidim kako to radiš'

Nikicu Radonića uoči četvrtfinala Europskog prvenstva u Beogradu trojica napadača su opkolila, strahovao je da imaju nož pa se izmaknuo i izvrnuo nogu. Trener traži hitnu reakciju Ministarstva vanjskih poslova
VIDEO Inter jubilarni 20. put osvojio 'scudetto'! Uz tri crvena kartona srušio najljućeg rivala
DERBY DELLA MADONNINA

VIDEO Inter jubilarni 20. put osvojio 'scudetto'! Uz tri crvena kartona srušio najljućeg rivala

Acerbi (18') i Thuram (49') zabili su za pobjedu Intera na 'gostujućoj' utakmici protiv Milana na San Siru. 'Nerazzuri' vode sa 17 bodova pet kola prije kraja u odnosu na gradskog rivala i slave 20. 'scudetto'