Obavijesti

Lifestyle

Komentari 50

5 dobrih ideja uz koje mozak neće tražiti nezdrave slatkiše

5 dobrih ideja uz koje mozak neće tražiti nezdrave slatkiše
1

S osjećajem nervoze rastu razine hormona stresa pa mozak traži ‘lijek’ u nezdravim slatkišima koji izazivaju prejedanje i vode u gomilanje kilograma

VIDEO

Cijeli dan uspješno držite apetit pod kontrolom, no kad vam nešto digne tlak, javi se neizdrživa žudnja za slatkišima i u stanju ste pojesti cijelu čokoladu ili kutiju keksa prelivenih čokoladom? Za to postoji razlog: preplavio vas je hormon stresa kortizol pa tijelo traži “lijek”. 

Slatkiši potiču izlučivanje hormona sreće i daju nam dodatnu energiju pa posežemo za njima kad smo uznemireni, osobito ako trebamo nastaviti s poslom, pojašnjava nutricionistica Alma Bunić iz savjetovališta Nutriforma. No previše slatkiša, osobito industrijski obrađene hrane koja sadrži dodane šećere, uvući će vas u klopku: takve namirnice izazivaju nagli porast razine šećera u krvi i navalu energije te podižu raspoloženje. 

No sve to ubrzo smanjuje pad razine šećera i novi nalet gladi te nedostatka energije. Kako često nemamo vremena za kvalitetan obrok, opet posegnemo za slatkišima i tako se vrtimo u začaranom krugu u kojem stalno nešto grickamo, a nismo siti. No postoji mnogo rješenja da uživate u slatkom, a da to ne budu namirnice prepune šećera, nego zdravi zalogaji. 

Dreamstime

- Umjesto kupovnih slatkiša, pripremite jabuku ili bananu pa ih pojedite kad nervoza izazove želju za slatkim - savjetuje nutricionistica. 

Druga je mogućnost da ih narežete u jogurt, koji će tako postati voćni, puno zdraviji od kupovnih, u koje proizvođači dodaju šećer. I jabuka i banana su bogate vlaknima koja usporavaju probavu i otpuštanje šećera pa održavaju razinu šećera u krvi stabilnom. Tako dulje nećete imati potrebu za hranom.

- Druga je mogućnost kombinacija suhog voća i orašastih plodova koje možete držati pomiješane u zdjelici na stolu - kaže Alma Bunić. 

Također, relativno je lako napraviti kuglice ili kolačiće koji ih sadrže pa ćete imati pravu zamjenu za čokoladne bombone. Suho voće i orašasti plodovi bogati su vitaminima i mineralima, dok orasi, bademi i lješnjaci sadrže nezasićene masne kiseline i bjelančevine pa, osim što će ublažiti potrebu za hranom, daju i dodatnu energiju te jačaju organizam. 

Ipak, suho voće može biti jako kalorično pa vodite računa da ne pretjerate u količini. Općenito, preporuka je da jedemo do 40 grama oraha ili badema na dan, a to je količina koja odgovara manjoj šaci, no ako se naviknete na svakodnevno grickanje oraha ili badema, s vremenom će vam biti dovoljno i desetak grama manje. Preporučena dnevna količina suhog voća kreće se od nekoliko komada pa do pola šalice sitnijeg ili nasjeckanog suhog voća. 

Dakle, ako jedete voće i orašaste plodove uz kašu za doručak, vodite računa da to treba oduzeti od količine grickalica koje ćete konzumirati tijekom dana. Izbjegavajte ušećerene bademe ili voće kojem je industrijski dodan šećer.

Imajte na umu da mozak zbog umora i stresa često može krivo tumačiti signale vezane uz potrebe. Tako nam se često može dogoditi da zanemarimo žeđ, odnosno da je na brzinu pokušamo zatomiti komadom slatkiša. Zato je vrlo korisno držati na radnom stolu bocu vode i kad osjetimo prvu navalu gladi, popiti čašu vode prije nego što posegnemo za hranom, savjetuje nutricionistica. Štoviše, vodu možete obogatiti okusima koji će vas osvježiti i podići vam nivo energije.

Dreamstime

Ako vas obuzme nervozna glad, grickajte štapiće od mrkve i celera

Nasjeckajte po pola šalice celera i mrkve pa držite u zdjelici i grickajte kad vas uhvati želja za slatkim da zavarate glad. Ako niste ljubitelj sirovog povrća ili vam teško pada na želudac, naribajte mrkvu i celer, dodajte žličicu meda i izmiješajte, pa kad osjetite potrebu, stavite u usta žličicu, dvije tako pripremljene kombinacije. 

Žeđ ugasite domaćom vodom s okusom voća

I čaša vode s nekim dodacima može pomoći u susprezanju gladi. Na primjer, u bokal vode narežite nekoliko kockica voća koje volite (na primjer ananas, jabuku ili krušku), malo šumskog voća i dodajte listić mente. Kad odstoji, voda će poprimiti okus voća, a u svakoj čaši imat ćete i komadić koji na kraju možete pojesti. 

Druga je mogućnost da pripremite jaki voćni čaj ili čaj od mente pa ga ohladite i zaledite u kockicama. Kad želite popiti čašu hladnog osvježavajućeg čaja, izvadite kockicu, dvije, prelijte ih vodom i - uživajte. 

Dreamstime

Brzinske loptice od zobenih pahuljica i datulja

Narežite 1/2 šalice datulja, dodajte 1/2 šalice maslaca od lješnjaka i dodajte 1/2 šalice zobenih pahuljica. Izmiješajte sastojke u ujednačenu smjesu (ako je potrebno, dodajte jednu do dvije datulje) pa oblikujte kuglice. Trebali biste dobiti od 10 do 12 komada, a jedna porcija sadrži četiri kuglice.

Velike pauze između obroka izazivaju glad

Kako biste spriječili stalne navale žudnje za slatkim, jelovnik obogatite mahunarkama i cjelovitim žitaricama te jedite tri veća i dva manja obroka na dan. Pronađite vremena za vježbanje jer ono prirodno podiže razinu hormona sreće. 

Dreamstime

Pečene jabuke s orasima i aromom klinčića

Sastojci: 4 veće jabuke, žlica ekstrakta od vanilije, žličica cimeta, pola žličice klinčića, malo vode, pola šake mljevenih oraha

Priprema: Ogulite jabuke i narežite na okrugle kriške debele oko 1 centimetar. Pomiješajte ekstrakt vanilije, žličicu cimeta i pola žličice klinčića pa uvaljajte jabuke u mješavinu začina. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Lim za pečenje napunite vodom i u njega poslažite jabuke. Pecite pola sata, ocijedite i pospite mljevenim orasima.

Zobeni keksi s bananom

Sastojci: 2 banane (zrelije i mekanije), 100 grama mekanih zobenih pahuljica, Prema želji malo drobljenih lješnjaka ili badema

Priprema: Ogulite banane. Mekane zobene pahuljice dodatno natrgajte preko banana. Vilicom zgnječite banane i dobro ih pomiješajte sa zobenim pahuljicama. Na papir za pečenje rasporedite hrpice smjese i oblikujte ih u krugove. Po želji, ih možete i posipati lješnjacima ili bademima. Pecite kekse na 200 stupnjeva oko 15 minuta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'