Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Bob: Veliki povratak otpisanog povrća careva + novi recepti

Bob: Veliki povratak otpisanog povrća careva + novi recepti
1

Vrlo mladi bob možete jesti s mahunama. Skinite im "konce", prepolovite ih i skuhajte u posoljenoj vodi, a odličan je kao salata, prilog ili osnova za varivo

VIDEO

U prženim zrnima boba uživali su još drevni kineski carevi, Marokanci bob jedu u pikantnom umaku, a u Istri i Dalmaciji bib se najčešće se jede uz blitvu.

Iako je bob bio glavna mahunarka sve do dolaska graha iz Amerike, u međuvremenu je zaboravljen, no zadnjih ga godina kuhari iznova otkrivaju kao izvor vrhunskoga užitka. Okus boba sličan je grašku, ali je puniji i bogatiji. Pripremati možete mlade mahune, zrna, a i mlade listove na salatu. Imate li sreće i na tržnici pronađete ljubičasti bob, znajte da to nije neka GMO sorta (jer je bob jedina biljka koja se ne može genetički modificirati) nego stara sorta koja se danas teško nabavlja. Napravite li sočniji umak, možete ga poslužiti s tjesteninom. Jede se i kao prilog mesu, osobito piletini, a ukusan je i kao varivo. U salatama se odlično slaže s rikolom i radičem.

Bruskete od boba

Sastojci: 3 crvene pečene paprike, 250 g očišćenog boba, 3 žlice balzamičkog octa, 3 žlice maslinova ulja, 2 režnja češnjaka, sol i papar, 8 kriški kruha, 150 g svježeg sira 

Priprema: Bob kuhajte 4-5 minuta dok ne omekša i prema potrebi ogulite. Paprike narežite na trake i pomiješajte s bobom, octom, uljem i češnjakom. Ostavite da se marinira na sobnoj temperaturi jedan sat. Poprskajte kruh maslinovim uljem i zapecite u pećnici. Izvadite, premažite nadjev i svježi sir te poprskajte s još malo ulja. 

Slasni sendviči s bobom i pršutom

Sastojci: 50 g očišćenog boba, 4 velika peciva, 8 kriški pršuta, 2 kuhane cikle, 125 g kozjeg sira 2 žlice maslinova ulja, sol, papar

Priprema: Kuhajte bob 3-4 minute i prema potrebi mu ogulite kožicu. Prerežite peciva napola i na svaku polovicu stavite krišku pršuta. Rasporedite ciklu, sir i bob u peciva, poškropite maslinovim uljem te posolite i popaprite. Na vrh stavite još jednu krišku pršuta, poklopite i poslužite.

Janjeći kotleti s bobom

Sastojci: 600 g boba, 2 žlice limunova soka, 2 žlice senfa, režanj češnjaka, 2 žlice maslinova ulja, 2 žlice sjeckane svježe metvice, 30 g pelata, žlica sjeckanog peršina, 8-12 janjećih kotleta, sol, papar.

Priprema: U zdjelici pomiješajte limun, ulje, začine, skuhani bob i nasjeckane pelate. Janjeće kotlete natrljajte solju i paprom te ispecite na tavi. Poslužite uz bob s rajčicom.

Bob i blitva

Sastojci: 1/2 kg boba, 1/2 kg blitve, 2 krumpira, 3 češnja češnjaka,  maslinovo ulje, sol, papar 

Priprema: Bob stavite kuhati u posoljenu vodu. Dok se bob kuha, ogulite i narežite krumpire te ih stavite kuhati u posoljenu vodu. Kad krumpir zakuha, dodajte očišćenu, narezanu i opranu blitvu. Kad su blitva i krumpir gotovi, procijedite ih. Na tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte ocijeđenu blitvu i krumpir te sitno narezan češnjak i sve kratko propirjajte dok tekućina ne ispari. Kad se bob skuha, procijedite ga i sačuvajte tekućinu u kojoj se kuhao. Blitvi dojte bob, sve dobro promiješajte na vatri i pomalo podlijevajte vodom u kojoj se kuhao bob. Posolite, popaprite i kuhajte na laganoj vatri dok se sastojci ne povežu. Maknite s vatre i ostavite da odstoji 15 minuta prije nego što poslužite. 

Brzi popečci od boba i špinata

Sastojci: 100 g špinata, žlica maslinova ulja, 250 g očišćenog boba, 150 g krumpira, po 1/2 žličice mljevene kurkume, korijandra i kima, 2 žlice peršina, 30 g krušnih mrvica, jaje.

Priprema: Skuhajte i sitno nasjeckajte špinat. Bob kuhajte dvije minute i ogulite. Skuhajte krumpir i propasirajte ga s bobom i začinima. Dodajte jaje i krušne mrvice, oblikujte popečke i ispecite ih s obje strane.

Jednostavni namaz od boba

Sastojci: 400 g očišćenog boba, 2 češnja češnjaka, sol,  2-3 žlice limunova soka, 70 ml maslinova ulja, 100 ml vode u kojoj se kuhao bob.

Priprema: Očišćeni bob skuhajte i ogulite mu kožicu. Usitnite ga u električnoj sjeckalici s češnjakom, limunovim sokom, maslinovim uljem, solju i paprom. Dodajte vodu u kojoj se kuhao bob i sve dobro promiješajte. Poslužite na prepečenom kruhu i ukrasite metvicom.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Zvijezde ih vole: Horoskopski znakovi koji su lijepi i pametni
JESTE LI MEĐU NJIMA?

Zvijezde ih vole: Horoskopski znakovi koji su lijepi i pametni

Ponekad ljepota ne isključuje pamet, stoga neki horoskopski znakovi otkrivaju znakove karaktera koji upućuju na sklad svih tih pozitivnih karakteristika

Skrivaju novac po Hrvatskoj! Ako ga nađete, vaš je. Sretno!
NOVI INTERNETSKI TREND

Skrivaju novac po Hrvatskoj! Ako ga nađete, vaš je. Sretno!

Novac se može skrivati ispod kamena, u pukotini u zidu, u prometnom znaku... Ponekad se u potrazi za novčanicom odvija prava utrka, a katkad autori videa snimaju ljude koji ih traže i rugaju im se
Žena pokazala kako se obranila od krpelja: Ljepljiva traka je hit!
OBRANA OD OPASNIH NAPASTI

Žena pokazala kako se obranila od krpelja: Ljepljiva traka je hit!

Ne mogu ih gledati, užasni su, samo je jedan od komentara pratitelja na hrpu krpelja koji su se ulovili u 'klopku' oko ženinog gležnja. Pokazala je trik kako se zaštititi od ovih opasnih napasti - a evo i što ako ugrizu