Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Čisti užitak u gastrosvijetu: Mrvicama do ostvarenog sna

Čisti užitak u gastrosvijetu: Mrvicama do ostvarenog sna
4

Zaljubljenica u hranu i vlasnica gastročasopisa i portala Željka Klemenčić otkrila nam je kako je prije dvije g. krenula u avanturu koja joj je potpuno promijenila život

VIDEO

Željka Klemenčić (34), jedna od najvećih hrvatskih gastrogurua, odlučila je prije dvije godine drastično promijeniti svoj život - nakon deset godina novinarskog posla i uređivanja renomiranih gastročasopisa odlučila je reći - dosta! I posvetila se vlastitom projektu: časopisu i portalu o hrani - “Mrvica”. Osim što piše i uređuje “Mrvicu”, Željka i hranu za fotografije priprema sama, u dnevnom boravku koji joj je postao mali studio. Nakon snimanja sjedne i jede jer u “Mrvici” nema nejestiva food-stylinga.

- Kao mlada trčala sam za poslom, sve prihvaćala i kad sam grizla, grizla sam. Ali nakon tridesete prioriteti su mi se počeli mijenjati. Odjednom mi je izazov bio nakon svih tih godina u redakciji posao prilagoditi sebi. Željela sam prekinuti rutinu svakodnevnih odlazaka u ured u kojem osam sati sjedim, jedem dostavljenu hranu iz plastičnih posuda i plastičnim vilicama. Činilo mi se da samo mogu čitati o ljudima koji na vrhu zgrada u New Yorku uzgajaju povrće i prave med, a ja cijeli dan provodim u zatvorenom - govori ta rođena Vinkovčanka. Iako je mislila da je njezina epizoda u novinarstvu završena, shvatila je da i dalje želi pisati o hrani. Ideja o vlastitom gastročasopisu rodila se zapravo na jednom putovanju po Danskoj i Švedskoj na koje je pošla s prijateljicom fotografkinjom koja je danas jedan od “Mrvičinih” “dežurnih” fotografa. 

Nekad mi se činilo da samo mogu čitati o ljudima koji na vrhu zgrada u New Yorku uzgajaju povrće i prave med, a ja cijeli dan provodim u zatvorenom. Hrana je danas svakodnevna, sveprisutna i vrlo moćna tema. U njoj se spajaju mnoge druge sfere života...

- Cijelo smo vrijeme razgovarale o hrani i o tome kakav bismo časopis htjele raditi. Sad mi je drago da sam pokrenula ‘Mrvicu’. Ona na neki način okuplja strastvenu zajednicu ljudi koji promišljaju prehranu i svoje izbore, brinu se o načinu na koji hrana utječe na njihov život, ali i na svijet oko njih. Dijelimo recepte s čitateljima, ali i savjetujemo i educiramo. Recimo, čitatelji me često pitaju gdje nabaviti heljdino brašno iz ekouzgoja ili što da učine s tonom rabarbare koju su uzgojili - govori Željka i dodaje da je Mrvica multimedijalni food magazin namijenjen zaljubljenicima u hranu, ljudima kojima je “hrana više od hrane” i kojima je odabir doručka - ključno politično, ekološko, ali i socijalno pitanje. 

A takvih je sve više: Hrana je svakodnevna, sveprisutna i vrlo moćna tema. U njoj se spajaju mnoge druge sfere života i svaki komad mesa možete gledati iz mnogo različitih perspektiva, redom vrlo važnih. Zanima nas prirodni uzgoj, održiv razvoj i promoviranje svega što je zbilja autentično i dobro. Za nas hrana ne počinje u supermarketu nego na zemlji, pa nam je kontakt s proizvođačima iznimno važan - govori Željka i nadovezuje da je prošle godine od prijatelja u Bestovju “dobila” parcelu da uzgoji gredice vlastitog neprskanog povrća... 

- Lani sam imala početničku sreću da uzgojim najbolju ciklu, salatu i paradajz na svijetu. Ove godine zbog kiša i nedostatka vremena nismo bili te sreće - priča Željka koja je široj publici poznatija kao oštra članica žirija kulinarskog showa “Tri, dva, jedan, kreni...” Njezina strast za hranom, govori, i jest i nije vezana za rodnu Slavoniju. Oduvijek je bila na domaćoj hrani, mesu i povrću, no o hrani koja je na stolu nikad se nije razgovaralo u kontekstu što je zdravo, a što nije. 

- U Slavoniji se hrana ne mistificira. Čak ni kad sam došla na faks nisam znala cijeniti domaću hranu nego tek kad sam počela raditi. Kada sam u jednom trenutku shvatila da kvaliteta doručka utječe na kvalitetu života, život mi se preokrenuo - prisjeća se Željka. Na posao je počela nositi vrećice i kantice s vlastitim ručkom pa je izgledalo kao da se svaki dan - seli. Jedno se vrijeme čak hranila i sirovom hranom, te se zbog posla, ali i zdravlja mnogo educirala o zdravoj prehrani. Želja za kuhanjem bila je popratna pojava.

- Volim jednostavnu hranu i čiste okuse. Zapravo nisam počela kuhati jer sam morala, budući da sam bila okružena ljudima koji su odlično kuhali. Onda sam rekla: ‘e pa kad već ne moram, kuhat ću’!  – govori Željka. Kuha vrlo jednostavno, ali svaki dan, jer - voli kuhano. Važno joj je  jesti s prijateljima i obitelji jer smatra da je to važan dio rituala - želi ih nahraniti na razini koja nije samo fizička. 

- U stanu ispod mog, u cimerskom suživotu žive moj i suprugov brat, pa svaki dan dođu k nama jesti - smije se. Priznaje da danas najviše “živi” na čušpajzima jer obožava jela žlicom, no jede i sve ostalo - od makrobiotičkih keksića do čvaraka, ali i obilje voća i povrća... - Ne ustručavam se jesti sve ako je dobro i domaće - zapravo sam prava Slavonka u duši - obožavam masnije komade mesa, slaninu, ali se užasavam ‘krte’ salate s piletinom - govori Željka koja dodaje da su joj sve masnoće vrlo drage i važne - koristi mnogo maslinova i bučina ulja u prehrani, a prži na svinjskoj masti. Nije sladokusac, ali svi vole njezinu pitu od jabuka. 

- Posebno sam ponosna na naš kućni kruh - i to s divljim kvasom koji uzgajamo na kuhinjskom pultu. Tako da jedino izbjegavam pekare - zaključuje.

"Dok sam bila mala, mama me tjerala iz kuhinje" 

Najviše od svega drži me to što radim posao koji zaista volim i za koji vjerujem da ima smisla i koristi većem broju ljudi, govori Željka kojoj su jedna od najdražih jela pečeni patlidžan nadjeven kuskusom s bademima, grožđicama i preljevom od jogurta i mente (dolje desno) te zapečeni batat sa smokvama i kozjim sirom. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'
PROBLEMI S VELIČINOM

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'

Ukrajinka tvrdi da su joj njezine velike grudi broj 30 HH cijeli život stvarale probleme. U školi su ju maltretirali, ne može vježbati osnovne kardio vježbe, a umjesto da bude učiteljica radi putem interneta

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'