• Članak
  • Komentari 2
  • Share 1
  • Tweet4

Jednostavni recepti za ukusnu i sočnu tjesteninu

Aromatični umaci pripremljeni na tavi odlično će se slagati s krupnom tjesteninom. Želite li tjesteninu zapeći, neka umak budu nešto sočniji

Subota, 05. 1. 2008. u 06:30    Piše: Ida Borovac
Jednostavni recepti za ukusnu i sočnu tjesteninu Shutterstock Tjesteninu možete posuti i svježim peršinom
Pripremate li krupnu tjesteninu koju namjeravajte zapeći u pećnici, kuhajte je minutu-dvije kraće nego uobičajeno tako da ostane nešto tvrđa. Tako se neće previše razmekšati u pećnici. Aromatični umaci pripremljeni na tavi odlično će se slagati s krupnom tjesteninom. Želite li ih zapeći, neka budu nešto sočniji. Kombinacija vrhnja i jaja idealna je za zapečenu tjesteninu, koju možete posuti i sirom.

TJESTENINA S PANCETOM I RAJČICOM
Sastojci: 500 g makarona, šaka pancete narezane na rezance, 100 ml bijelog vina, 150 ml pirea od rajčica, začini
Priprema: Narežite pancetu na rezance. Na tavi zagrijte malo ulja ili maslaca te na njemu popržite narezanu pancetu nekoliko minuta. Dodajte majčinu dušicu i bosiljak. Sve promiješajte. Zalijte bijelim vinom, dodajte pire od rajčica, lovorov list i nastavite kuhati. U slanoj vodi skuhajte tjesteninu. Pomiješajte skuhani umak od rajčica i procijeđenu tjesteninu. Stavite u posude za posluživanje i pospite parmezanom.

ZAPEČENI MAKARONI S MLJEVENIM MESOM
Sastojci: 500 g tjestenine, 500 g mljevene junetine, glavica luka, 250 ml vrhnja, 4 češnja češnjaka, prstohvat suhog peršina, 2 žlice koncentrata rajčice, 2 jaja, sol i papar
Priprema: Na ulju ispržite mljeveno meso i narezani luk. Kad pusti sokove, dodajte sol, papar, žlicu rajčice i peršin. Pirjajte da se zgusne, dodajte narezani češnjak i pržite još minutu. Skuhajte i ocijedite tjesteninu. Pola količine stavite u lim za pečenje, prekrijte mesom i stavite ostatak tjesta. Umutite jaja s vrhnjem, žličicom rajčice i malo soli. Prelijte preko tijesta i zapecite 15 minuta.

TJESTENINA S PORILUKOM I ŠAMPINJONIMA
Sastojci: 250 g šampinjona, poriluk narezan na tanke trakice, sol, maslac, naribani parmezan, žlica maslaca, 2 žlice brašna, 750 ml mlijeka, 500 g makarona
Priprema: Na tavi zagrijte maslac, dodajte brašno, promiješajte izvan vatre, vratite na vatru i još malo zagrijte tako da se počne pjeniti. Postupno ulijevajte hladno mlijeko neprestano miješajući tako da se ne zgruša. U drugoj posudi na maslacu propirjajte narezani poriluk, dodajte narezane šampinjone. Pomiješajte s tijestom i bijelim umakom te, prema želji, zapecite u pećnici.

Tagovi: tjesto, tjestenina, kuhanje

Izdvojeni komentari 2 komentara Pogledaj sve komentare
05.01.2008., 18:39

Xenci: Ma tjestenina je zakon, kako god je pripremaš odlično ispadne!!

06.01.2008., 23:53

Kaiser: ja je volin sa malo sira zapecenog na vrhu njam njam

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar
101 do 10. rođendana