Obavijesti

Lifestyle

Komentari 44

Jeftino i ljekovito: Pripremite sami najslasniji domaći kefir

Jeftino i ljekovito: Pripremite sami najslasniji domaći kefir
1

Staklenka puna zdravlja: Jedna od tajni dugovječnosti stanovnika Kavkaza je pjenušavi mliječni napitak, a kako bi bio što ukusniji - izmiksajte ga s voćem

VIDEO

Kefirna zrnca stavite u staklenku s mlijekom i ostavite da fermentira. Za 24 sata dobit ćete superzdravi napitak koji možete miksati u smoothie s voćem ili povrćem.  

- Upravo se redovitom pijenju kefira pripisuju dugovječnost i dobro zdravlje žitelja Kavkaza. Kremasta konzistencija i kiselkasto osvježavajući okus čine ovaj napitak popularnim odabirom i kod nas, kaže Sandra Krstev Barać - nutricionistica i stručna suradnica portala Gastro.hr te dodaje:  

- Za pripremu će vam biti potrebna tzv. kefirna zrnca, koja izgledom podsjećaju na kuhanu cvjetaču, a sadrže mikroorganizme potrebne da se mlijeko fermentira u kefir. Kefirna zrna se mogu nabaviti od prijatelja i poznanika ili jednostavno uspostavite preko interneta kontakt s osobom koja će vam ih spakirati (na primjer, u plastičnu vrećicu s malo mlijeka) i poslati. 

Postoje i internetske trgovine na kojima možete kupiti sušena kefirna zrnca koja je prije upotrebe potrebno rehidrirati u pasteriziranome mlijeku od tri do sedam dana. Nakon toga su zrnca spremna za upotrebu. Za pripremu kefira najbolje je upotrijebiti mlijeko koje je što manje prerađeno. Trajna mlijeka nisu najbolji izbor. Kefirna zrnca sve su popularnija na društvenim mrežama tako da se mogu zatražiti i u jednoj od Facebook grupa.

- Za pripremu kefira potrebno je u staklenku uliti mlijeko (može i pasterizirano i nepasterizirano; samo da nije vruće) i dodati kefirna zrnca u omjeru žličice zrnaca na šalicu mlijeka. Bez miješanja staklenku valja lagano poklopiti i ostaviti na sobnoj temperaturi oko 24 sata, tj. dok se mlijeko lagano ne zgusne i razvije blago kisele arome. Kefir se zatim procijedi i napitak se može odmah piti ili spremiti u hladnjak - objašnjava Sandra Krstev Barać te dodaje kako se kefirna zrnca mogu i spremiti za poslije.  

- Kefirna zrnca možete isprati vodom i spremiti u staklenu posudu za pripremu novoga kefira. Dok god održavate kefirna zrnca zdrava, postupak možete ponavljati unedogled, a najbolji način za pružanje optimalnih uvjeta za rast i razmnožavanje zrnaca je da neprestano radite kefir. Masa zrnaca se pritom vrlo brzo povećava pa ćete već nakon sedam dana ih imati dovoljno da ih nekom darujete - ističe Sandra. Domaći kefir iskoristite za pripremu smoothieja s voćem, žitaricama i medom. Ubacite i povrće poput krastavaca ili celera. Odličan dodatak su i chia sjemenke koje u kefiru ostavite preko noći kako bi upile tekućinu i nabubrile. Prstohvat cimeta, sok od naranče ili vanilin šećera pružit će primamljiv miris napitku. 

Energetski smoothie 

Sastojci: jabuka, 1/2 šalice sjeckanog ananasa, žličica sjemenki sezama, 1/4 šalice oraha, manja banana,  krastavac, 2 dl domaćega kefira, žlica meda    

Priprema: Jabuke ogulite i nasjeckajte. Krastavce ogulite i očistite od sjemenki. Sezam i orahe izmiksajte u mlincu za kavu. Stavite očišćene jabuke, krastavac, ananas i bananu u multipraktik. Dodajte sezam i orahe, kefir te med. Izmiksajte i poslužite.   

Fermentacija napitka 

Staklenku u kojoj fermentira kefir nemojte čvrsto zatvoriti kako bi imala dovoljno zraka. Dovoljno ju je lagano poklopiti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu
LIJEČNICI UPOZORAVAJU

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu

Županijska bolnica u Čakovcu građanima je poslala upozorenje da se čuvaju crijevnih viroza, koje su uobičajene u ovo doba godine, a karakteriziraju ih povraćanje, proljev, povišena temperatura i bol u trbuhu

Dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3.: Lavovi neka se čuvaju tračeva, Ribe očekuje ljubav
ŠTO SU ZVIJEZDE 'ZAKUHALE'?

Dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3.: Lavovi neka se čuvaju tračeva, Ribe očekuje ljubav

Pročitajte dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'
VELIKA OBITELJ

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'

Najveća britanska obitelj ima puno posla, kod njih djeca imaju djecu, a oni sami imaju najmlađe dijete od samo 3 godine. Obitelj će postati još veća