Obavijesti

Lifestyle

Komentari 49

Kulinarsko putovanje Istrom i Kvarnerom kroz RTL-ov show

Kulinarsko putovanje Istrom i Kvarnerom kroz RTL-ov show
4

Labinjonski krafi, fritaja sa šparogama, žgvacet s fužima, jela od boškarina... samo su neki od izazova s kojima su se susreli natjecatelji RTL-ova showa

VIDEO

U četvrti tjedan posvećen istarskim i kvarnerskim autohtonim jelima ušlo je 11 natjecatelja. Gastronomsko putovanje u Istru izazvao je pomak u ravnoteži snaga među kandidatima - kontinentalci su tri tjedna suvereno vladali listama najboljih, no došao je red da se Primorci pokažu i dokažu. Stalnom žiriju, kojeg čine Tomislav Špiček i Željka Klemenčić, pridružio se i Darko Baretić. Taj rođeni Crikveničanin nadimka Barba priznati je eno-gastronomski pisac, hedonist i veliki zaljubljenik u istarsku kuhinju, a zrnca mudrosti o tradicionalnim specijalitetima podijelio je i s gledateljima.

- Labinjonski krafi su tradicionalna vrsta istarske svježe tjestenine slične raviolima. Mogu se kuhati ili pržiti u dubokoj masnoći, jesti samostalno kao slano ili slatko jelo te kao prilog žgvacetu ili drugom jelu. U pravilu, barem dio sira kojim se pune krafi trebao bi biti zreliji ovčji sir koji u kombinaciji s ostalim sastojcima daje karakterističnu snagu nadjevu za krafe. U svakome mjestu u okolici Labina koriste se druge arome za punjenje krafa. Većinom su to rakije, svježi agrumi te suho voće - objašnjava Barba, koji je čest predavač i voditelj radionica na festivalima hrane i vina.

- Istarska kuhinja voli aromatične začine, divlje raslinje, povrće, plodove mora, a vide se i utjecaji franačkih, njemačkih, romanskih i slavenskih jela - otkriva Špiček. Osim krafi, za istarsku je kuhinju karakteristična raznolika paleta domaće tjestenine poput, primjerice, fuža ili pljukanaca.

- Po istarskim konobama fuži se najčešće poslužuju uz goveđi gulaš, s divljači, s kokošjim facetom i istarskim tartufima - ispričao je Damir Modrušan iz restorana Zigante i zaključio kako u Istri najbolje tjestenine pripremaju bake.

- Od njih uvijek naučim neku novu ‘bazu’ - kaže Modrušan.

Mudri žiri

Nakon loše izvedbe u kontinentalnom dijelu natjecateljica Bisera je napokon dočekala regiju iz koje potječe, a budnim okom pratili su je kuhar Tomislav Špiček i Željka Klemenčić.

Istarski fuži

Sastojci: 50 dag brašna, 2 jaja, 1,5 dl vode, 1-2 žlice ulja, mala žlica soli

Priprema: Od brašna, soli, jaja, ulja i malo vode umijesite glatko tijesto. Tanko ga razvaljajte i izrežite u rombove veličine oko 4x4 cm te ih preklopite preko prsta kako bi se suprotni krajevi spojili oblikujući cjevastu tjesteninu - fuže. Gotove fuže ostavite da se malo prosuše, a zatim ih u nekoliko navrata skuhajte u slanoj vodi. Fuži su gotovi kada svi isplivaju na površinu. Izvadite ih i pomiješajte s malo umaka od žgvaceta da se ne lijepe.

Kokošji žgvacet

Sastojci: 60 dag kokošjeg ili pilećeg mesa, 2 veće glavice crvenog luka, 40 dag rajčice, dl maslinova ili suncokretova ulja, 2-3 češnja češnjaka, mažuran, majčina dušica, peršin, vlasac, sol, papar, 4 dl vina, malo vode

Priprema: Kokošje ili pileće meso narežite na komadiće (najukusniji je zabatak), a luk, češnjak, peršin i vlasac sitno nasjeckajte. Na vrućem ulju popržite najprije meso da se malo zarumeni, a zatim mesu dodajte nasjeckani luk. Pirjajte u soku koji će luk otpustiti. Kada tekućina provrije, podlijte vinom, posolite, popaprite, poklopite i dalje pirjajte na slabijoj vatri. Zatim dodajte narezanu rajčicu i češnjak uz miješanje. Prema potrebi, tijekom pirjanja podlijevajte naizmjence vinom i vodom (ili pilećim temeljcem). Pred kraj dodajte mažuran i majčinu dušicu. Pustite da se umak zgusne.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'
PROBLEMI S VELIČINOM

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'

Ukrajinka tvrdi da su joj njezine velike grudi broj 30 HH cijeli život stvarale probleme. U školi su ju maltretirali, ne može vježbati osnovne kardio vježbe, a umjesto da bude učiteljica radi putem interneta

Dnevni horoskop za petak 26. travnja: Ovan dobiva priliku sa simpatijom, Ribe trebaju odmor
KAKAV VAS DAN OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 26. travnja: Ovan dobiva priliku sa simpatijom, Ribe trebaju odmor

Pročitajte dnevni horoskop za petak 26. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Prijatelji s povlasticama su posebna kategorija ljubavnika, evo koja pravila treba odrediti
DA SVE BUDE DOBRO

Prijatelji s povlasticama su posebna kategorija ljubavnika, evo koja pravila treba odrediti

U nekim slučajevima ljudi pristaju na ovakve odnose u nadi da će se druga strana u njih zaljubiti. Važno je da imate isti cilj, jer ako imate na umu različite ideje mogli bi se javiti problemi