Labinjonski krafi, fritaja sa šparogama, žgvacet s fužima, jela od boškarina... samo su neki od izazova s kojima su se susreli natjecatelji RTL-ova showa
Kulinarsko putovanje Istrom i Kvarnerom kroz RTL-ov show
U četvrti tjedan posvećen istarskim i kvarnerskim autohtonim jelima ušlo je 11 natjecatelja. Gastronomsko putovanje u Istru izazvao je pomak u ravnoteži snaga među kandidatima - kontinentalci su tri tjedna suvereno vladali listama najboljih, no došao je red da se Primorci pokažu i dokažu. Stalnom žiriju, kojeg čine Tomislav Špiček i Željka Klemenčić, pridružio se i Darko Baretić. Taj rođeni Crikveničanin nadimka Barba priznati je eno-gastronomski pisac, hedonist i veliki zaljubljenik u istarsku kuhinju, a zrnca mudrosti o tradicionalnim specijalitetima podijelio je i s gledateljima.
- Labinjonski krafi su tradicionalna vrsta istarske svježe tjestenine slične raviolima. Mogu se kuhati ili pržiti u dubokoj masnoći, jesti samostalno kao slano ili slatko jelo te kao prilog žgvacetu ili drugom jelu. U pravilu, barem dio sira kojim se pune krafi trebao bi biti zreliji ovčji sir koji u kombinaciji s ostalim sastojcima daje karakterističnu snagu nadjevu za krafe. U svakome mjestu u okolici Labina koriste se druge arome za punjenje krafa. Većinom su to rakije, svježi agrumi te suho voće - objašnjava Barba, koji je čest predavač i voditelj radionica na festivalima hrane i vina.
- Istarska kuhinja voli aromatične začine, divlje raslinje, povrće, plodove mora, a vide se i utjecaji franačkih, njemačkih, romanskih i slavenskih jela - otkriva Špiček. Osim krafi, za istarsku je kuhinju karakteristična raznolika paleta domaće tjestenine poput, primjerice, fuža ili pljukanaca.
- Po istarskim konobama fuži se najčešće poslužuju uz goveđi gulaš, s divljači, s kokošjim facetom i istarskim tartufima - ispričao je Damir Modrušan iz restorana Zigante i zaključio kako u Istri najbolje tjestenine pripremaju bake.
- Od njih uvijek naučim neku novu ‘bazu’ - kaže Modrušan.
Mudri žiri
Nakon loše izvedbe u kontinentalnom dijelu natjecateljica Bisera je napokon dočekala regiju iz koje potječe, a budnim okom pratili su je kuhar Tomislav Špiček i Željka Klemenčić.
Istarski fuži
Sastojci: 50 dag brašna, 2 jaja, 1,5 dl vode, 1-2 žlice ulja, mala žlica soli
Priprema: Od brašna, soli, jaja, ulja i malo vode umijesite glatko tijesto. Tanko ga razvaljajte i izrežite u rombove veličine oko 4x4 cm te ih preklopite preko prsta kako bi se suprotni krajevi spojili oblikujući cjevastu tjesteninu - fuže. Gotove fuže ostavite da se malo prosuše, a zatim ih u nekoliko navrata skuhajte u slanoj vodi. Fuži su gotovi kada svi isplivaju na površinu. Izvadite ih i pomiješajte s malo umaka od žgvaceta da se ne lijepe.
Kokošji žgvacet
Sastojci: 60 dag kokošjeg ili pilećeg mesa, 2 veće glavice crvenog luka, 40 dag rajčice, dl maslinova ili suncokretova ulja, 2-3 češnja češnjaka, mažuran, majčina dušica, peršin, vlasac, sol, papar, 4 dl vina, malo vode
Priprema: Kokošje ili pileće meso narežite na komadiće (najukusniji je zabatak), a luk, češnjak, peršin i vlasac sitno nasjeckajte. Na vrućem ulju popržite najprije meso da se malo zarumeni, a zatim mesu dodajte nasjeckani luk. Pirjajte u soku koji će luk otpustiti. Kada tekućina provrije, podlijte vinom, posolite, popaprite, poklopite i dalje pirjajte na slabijoj vatri. Zatim dodajte narezanu rajčicu i češnjak uz miješanje. Prema potrebi, tijekom pirjanja podlijevajte naizmjence vinom i vodom (ili pilećim temeljcem). Pred kraj dodajte mažuran i majčinu dušicu. Pustite da se umak zgusne.