Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Ljetni fit jelovnik: Šarene će salate dati potrebnu energiju

Ljetni fit jelovnik: Šarene će salate dati potrebnu energiju
1

Izbjegnite kuhanje ljeti jer vam je ponuda kvalitetnih namirnica gotovo neograničena, a sve što vam treba za održavanje forme možete jesti sirovo

VIDEO

Ljetni jelovnik obiluje prirodnim i sezonskim namirnicama koje će vas održati u formi, a neće opteretiti. Iako je vruće pa možda imate slabiji apetit, uz redovne treninge treba zadržati i prehranu koja će vam nadoknaditi izgubljenu tekućinu te graditi tijelo prema vašim željama. Stoga ne odustajte od preporučenih jelovnika koji se sastoje od pet umjerenih obroka, a ako stignete, barem jedno jelo neka bude kuhano. 

Proteine, ali i zdrave masti ćete dobiti iz plave ribe poput tune, a ako ste na ljetovanju, upravo svježa riba lagano pečena na gradelama pomoći će vam da zadržite formu, ali i ne mršavite previše. Riba će vam biti i dobra zamjena za piletinu ili puretinu, a nadopunite je domaćim ekstradjevičanskim maslinovim uljem.

Da biste se što manje zadržavali u kuhinji, pripremajte si što više salata koje ovisno o sastojcima nadopunjuju vaš režim prehrane. Salate se mogu pripremiti hladne ili tople, a tjesteninu i rižu povremeno zamijenite drugim žitaricama, ali i kvinojom ili lećom. Da se ne pregrijavate, za večernji obrok nakon treninga pripremite si posni sir, a energetske pločice zamijenite šakom smokava, grožđem ili zdavih grickalica poput suncokretovih sjemenki i badema, maslina. One sadrže vitamin E koji poboljšava cirkulaciju, popravlja tkiva, potiče zgrušavanje krvi i zacjeljivanje rana, poboljšava sportsku izvedbu i smanjuje grčeve u nogama.

- Umjesto proteinskog shakea možete uzeti pripravak s višom kalorijskom vrijednošću i višim udjelom ugljikohidrata i masnoća, a manjim udjelom proteina - preporučuje nutricionistica Vitaminoteke Darija Vranešić Bender na portalu zdravakrava.hr.

Sezonskim voćem nadoknadite vitamine, ali se i hidrirajte bez konzumiranja dodanih, umjetnih šećera. Svakako ne zaboravite na namirnice koje će vam potaknuti cirkulaciju poput ginsenga ili čili paprika. Ljeto je idealno i za kraće fitness i dijetne programe no u njih se ne upuštajte bez savjetovanja s trenerom. 

Proteinska salata od tune i kvinoje

SASTOJCI: 

  • šalica kvinoe i crvene leće 
  • 2 konzerve tune
  • 2 mlada luka
  • 2 mrkve
  • 1/2 krastavca
  • maslinovo ulje
  • limun
  • aceto balsamico

PRIPREMA:

Mrkvu i krastavac očistite i naribajte u veliku zdjelu. Kvinou i crvenu leću kuhajte odvojeno u posoljenoj vodi. U zdjelu dodajte nasjeckani mladi luk i vlasac, tunu iz konzerve, dobro ocijeđenu i prohlađenu quinou i crvenu leću, te rikulu. Dodajte maslinovo ulje, limunov sok, aceto balsamico i sol, te dobro promiješajte.

Osvježite se hladnim gazpachiom

Thinkstock

SASTOJCI: 

  • 3 rajčice
  • 1 krastavac
  • 1 paprika
  • 1 luk srebrenac
  • 2 režnja češnjaka
  • limunov sok
  • maslinovo ulje
  • aceto balsamico

PRIPREMA:

Povrće, osim jedne rajčice, nasjeckajte, stavite u posudu i začinite. Rajčicu stavite u blender s acetom, maslinovim uljem i limunovim sokom. Izmiksajte, pomiješajte s ostatkom povrća pa opet izmiksajte. 

Lagane palačinke od posnog sira

Thinkstock

PRIPREMA:

Izmiksajte 120 g zobenih pahuljica, 120 g posnog sira, čajnu žličicu ekstrakta vanilije, 4 bjelanjka i pola banane. Smjesu pecite kao klasične palačinke, a možete im dodati namaz prema potrebi.

Rajčica: kraljica ljetnog menija

Likopen - Crveni plodovi koji dozrijevaju ovih mjeseci puni su antioksidansa likopena koji snažno aktivira kisik u krvi, što će vam pomoći tijekom treninga po vrućini.

Otporno na visoke temperature

Maslinovo ulje - Prikladno je za brzu pripremu hrane jer dobro reagira na visokoj temperaturi pa ćete kvalitetno moći pripremiti brzi obrok povrća ili mesa. 

Žuta bomba zdravih namirnica

Limun - Vitamini C, A, B1, B6, kalij, kalcij, magnezij, fosfor, mangan, folna kiselina... Sve se to nalazi u limunu, a vama će pomoći pri iscrpljujućim treninzima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'
'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'
TO NIJE OČEKIVALA

'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'

Buduća mama je u drami nakon što je njezina afera s oženjenim šefom završila trudnoćom. Iako je bila to romansa za jednu noć, stigli su problemi