Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Macarons - još više radosti za blagdane uz kolače od badema

Macarons - još više radosti za blagdane uz kolače od badema
4

Kuglice na bor, a stol neka ukrase šareni kolačići od badema nadjeveni omiljenim kremama. Uživajte uz puslice koje se mogu i zamrznuti te trajati još dulje

VIDEO

Kolačići sa zelenim čajem i čokoladnim ganacheom

Sastojci: 100 g bademova brašna, 100 g šećera u prahu, 80 g bjelanjaka, žličica Matcha zelenog čaja, 100 g kristal šećera, 30 ml vode; Ganache: 250 g čokolade s 55% kakaa, 100 ml slatkog vrhnja, 50 ml mlijeka, 50 g maslaca

Priprema: Bademovo brašno, šećer u prahu i prah zelenog čaja izmiješajte u multipraktiku dok ne dobijete fini prah. Prosijte ga zatim kroz sito u zdjelu za miješanje i ostavite sa strane. U lončiću pomiješajte kristal šećer s vodom dok se šećer ne rastopi i dok ne dobijete tekući sirup. Temperatura mu mora biti 98°C. Istucite 40 g bjelanjaka dok ne postanu pjenasti pa u njih uz stijenku posude lagano ulijevajte šećerni sirup. Nastavite miksati na najvećoj brzini dok se bjelanjci ne pretvore u čvrst i sjajan snijeg. 

Fotolia

U smjesu od bademova brašna, šećera u prahu i čaja dodajte preostale sirove bjelanjke. Izmiješajte dok ne dobijete pastu. Zatim dodajte žlicu čvrstog snijega. Pomiješajte pa dodajte ostatak snijega lagano miješajući silikonskom lopaticom dok ne dobijete kompaktnu smjesu, dovoljno tekuću da se može istiskivati kroz otvor vrećice za ukrašavanje. Obložite lim papirom za pečenje. Smjesom napunite vrećicu za ukrašavanje i s okruglim nastavkom od sedam mm istiskujte na papir krugove promjera dva-tri cm ostavljajući razmak od centimetra između svakoga. Ostavite kolačiće neka se suše na zraku 30-40 minuta. 

Zagrijte pećnicu na 150°C i pecite ih 10-12 minuta. Izvadite ih i neka se ohlade na limu. Oprezno ih odvojite od papira za pečenje. Pripremite čokoladni ganache. Mlijeko i slatko vrhnje pustite neka zavriju. Čokoladu natrgajte na komadiće, a na nju narežite listiće maslaca. Prelijte čokoladu mlijekom i vrhnjem te, miješajući pjenjačom, rastopite čokoladu ne stavljajući smjesu na vatru. Ostavite kompaktnu smjesu da se ohladi dok se gotovo potpuno ne stisne. Prije nadjevanja zagrijte je čvrsto je miješajući kako bi postala svjetlija. Na sredinu jednoga kolačića stavite malo čokoladnoga ganachea i poklopite drugim kolačićem.

Macarons sa slastičarskom kremom od bijele čokolade

Sastojci: 3 bjelanjaka, 110 g badema, 200 g šećera u prahu, 30 g kristal šećera; Krema: 3 žumanjka, 90 g šećera, 35 bijelog brašna, 4 dl mlijeka, 125 g bijele čokolade, 1/2 žličice ekstrakta vanilije

Priprema: Bademe dan prije pripreme stavite u zavrelu vodu i ostavite dvije minute. Maknite im koru i dobro ih osušite. Osušene i ohlađene sameljite u što sitniji prah, a zatim prah pomiješajte sa šećerom u prahu. Sve još jedanput izmiksajte i prosijte u veću zdjelu za miješanje. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg i postupno dodajte kristal šećer miješajući dok ne dobijete čvrst, glatki snijeg. Želite li obojiti kolačiće, najbolje je boju dodati u bjelanjke dok ih miksate. Izmiješajte snijeg od bjelanjaka s prosijanim bademima i šećerom u prahu. 

Fotolia

Miješajte ih kuhinjskom lopaticom okrećući posudu svaki puta za pola kruga. Dva lima obložite papirom za pečenje. Smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje kolača i okruglim vrhom istiskujte krugove promjera 2,5 cm. Između kolačića ostavite razmak od centimetar, dva. Sušite ih na sobnoj temperaturi pola sata. Ne smiju biti ljepljivi na dodir. Zagrijte pećnicu na 140°C i pecite ih 12-15 minuta. Umutite pjenasto 1/3 šećera i žumanjke. 

Dodajte brašno. Preostali šećer i mlijeko zavrijte. Vrelo mlijeko miješajući ulijte u žumanjke, dodajte vaniliju, ponovno stavite na vatru, zavrijte i kuhajte još dvije minute. Smjesu zatim prelijte preko naribane čokolade i miješajte dok se čokolada ne rastopi. Pokrijte i ostavite neka se ohladi. Ohlađenom kremom lijepite macrone i ostavite ih na rešetki da se osuše do kraja.

Krema od kakaa

Sastojci: 125 g maslaca, 200 g šećera u prahu, 75 g gorkog kakaa, 0,75 dl mlijeka 

Priprema: Kremasto izmiksajte maslac pa postupno dodavajte šećer. Umiješajte kakao i mlijeko. Miješajte kremu toliko dugo dok ne postane tamna.

Fotolia

Krema od mascarponea i brusnica

Sastojci: 150 g mascarponea, 25 g šećera u prahu, 25 g marmelade od brusnica, žličica limunova soka, 25 g mljevenih pistacija

Priprema: Pistacije očistite, kratko tostirajte na tavi i sameljite. Mikserom izmiješajte mascarpone i šećer u prahu pa dodajte marmeladu, limunov sok i mljevene pistacije.

Članak je preuzet iz gastromagazina Skuhatćute. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!
POKUŠALA OBORITI REKORD

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!

Chiara je pokušala pojesti poznatu pizzu od metra kao 101. natjecatelj. Food influencerica stigla je sa Sicilije, a karlovačka pizza koju je mazala čokoladnim namazom sad nosi ime po njoj