Meso bi se u bliskoj budućnosti moglo proizvoditi od matičnih stanica bilo kojih vrsta životinja, kao što su svinje, krave, kokoši pa čak i pande, tvrde stručnjaci
Meso iz epruvete novo rješenje za nestašicu hrane u svijetu
Meso proizvedeno u laboratoriju potencijalno je rješenje za nestašicu hrane u svijetu,a na stolovima bi se moglo pojaviti već za godinu dana, otkriva studija Sveučilišta Maastricht. Sa životinje se uzima dio mišićnog tikva i i iz njega se izdvajaju matične stanice, koje se zatim množe i stvaraju novo mišićno tkivo koje se može koristiti za proizvodnju mesa. Proces traje šest tjedana jer je toliko vremena potrebno da se stanice umnože. Meso bi se u laboratoriju moglo proizvoditi od matičnih stanica bilo koje vrste životinja, kao što su svinje, krave, kokoši pa čak i pande.
- Meso proizvedeno u epruvetama prava je stvar za okoliš. Smanjit će se klanje i patnje životinja te pomoći u opskrbljivanju rastuće populacije hranom. Usprkos ogromnoj početnoj cijeni od gotovo 2 milijuna kuna, masovna industrijska proizvodnja mogla bi srušiti cijene pa bi meso iz tube bilo jeftinije od pravog mesa - ističe voditelj studije Mark Post.
S pravim početnim materijalom i u idealnim uvjetima, samo je deset mišićnih stanica svinjetine dovoljno da se proizvede 50.000 tona mesa u dva mjeseca, napominju stručnjaci.