Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Minestrone - posebna juha koja se mijenja svake sezone

Minestrone - posebna juha koja se mijenja svake sezone
4

Ništa ne grije i ne krijepi kao lonac pun guste juhe u kojoj je svako povrće dalo svoj mirisni doprinos glavnom jelu. Pronađite recepte za jela od slanutka, špinat...

VIDEO

Neki je zovu minestrone, drugi maneštra ili mineštra, ali bez obzira na ime, i jedni i drugi misle na finu, gustu juhu s povrćem. Ime joj dolazi od talijanske riječi minestra što znači juha, a  minestrone je velika juha, ali neki upućuju i na riječ minestrare koja znači služiti, poslužiti. I ako je danas teško nabrojiti sve varijacije tog, jednog u nizu mnogih, talijanskog doprinosa svjetskim prehrambenim navikama, oni koji pobliže znaju povijest “kuhanja“ tog jela upozoravaju na neke posebnosti koje čine razliku između minestrone i neke druge “obične“ juhe.  I nije razlika u tome jeste li juhu “pojačali“ tjesteninom ili rižom, nego da joj baza budu grah, luk, celer,  mrkva, temeljac i rajčice, uz napomenu da uz to može sadržavati i bilo koju drugu vrstu sezonskog povrća i komadiće mesa. 

Angelo Pellegrini, autor mnogih knjiga o kuhanju i Italiji, kategorički je tvrdio da nije minestrone ako mu osnova nije juha od graha borlotti. Zanimljiva je priča o njezinu nastanku jer se dijelom isprepleće s pričom o tome kako su italska plemena osvajala Rim i stvorila ga središtem jednog od najvećih carstava u povijesti. Dok su živjeli razbacani po rimskim brežuljcima, jedno od jela koje su najčešće pripremali bilo je zakuhano pirovo brašno u koje bi dodali dostupno povrće. Kako su jačali, stvarali su tržnice na kojima su trgovali s Grcima, Kartažanima i Etruščanima te pomalo preuzimali od njih prehrambene navike, baš kao što su preuzimali i važnije, na primjer, kako sagraditi brod. 

Kako su imali više mesa, začina i povrća, izbacili su iz svoje omiljene juhe pir jer su shvatili da je mnogo ukusnija juha samo s povrćem ili s ostacima mesne juhe - temeljcem. Katkad je grah zamijenio slanutak, povrće je ovisilo o sezoni, a posljednji sastojak, koji stari Rimljani nisu imali, bila je rajčica, za koju je prije trebalo otkriti Ameriku. Tek se u 17. stoljeću spominje prvi recept za minestrone, čime je to jelo siromaha napokon izdignuto na pijedestal onih dostojnih da se u njega stave svježe namirnice, a ne samo ostaci od prethodnih obroka.   

Gusta juha s kus-kusom

Sastojci: 100 g kus-kusa, 1 mrkva, komad celera, 2 rajčice, 1 batat, 50 ml temeljca, 1 glavica luka, 2 češnja češnjaka, 1 žlica nasjeckana peršina, 2 grančice bosiljka, sol, papar, 1 žličica curryja, maslinovo ulje 

Priprema: 

Povrće operite te mrkvu, celer i rajčicu narežite na kockice. Batat ogulite i također narežite na kockice. U veću posudu za kuhanje ulijte nekoliko žlica maslinova ulja, a kad se lagano zagrije, stavite na njega sitno nasjeckani luk i češnjak. Svijetlo popržite i dodajte kockice povrća.  

Pirjate ga lagano miješajući dok omekša pa potom podlijte vrućim temeljcem. Posolite, popaprite, dodajte curry i pustite neka vrije nekoliko minuta. Kad je jelo skoro gotovo, sipajte u juhu kus-kus i isključite jer će u vrućoj juhi nabubriti taman koliko treba do trenutka posluživanja. 

Peršin operite i nasjeckajte, bosiljak natrgajte na komadiće i posipajte po gotovu jelu. Prije posluživanja pokapajte s nekoliko kapi ekstradjevičanskog maslinova ulja.

Juha od slanutka i špinata 

Sastojci: 200 g osušena slanutka, 2 češnja češnjaka, 200 g špinata ili blitve, 4 žlice maslinova ulja, 1 manji poriluk, 5 dl povrtnog temeljca, sol, papar     

Priprema: 

Slanutak operite i namočite večer prije kuhanja. Skuhajte ga, ali možete koristiti i konzervirani. Trećinu slanutka usitnite u blenderu. Blitvu ili špinat operite i blanširajte u kipućoj vodi nekoliko minuta. Zakuhajte temeljac. Poriluk očistite, operite i nasjeckajte na tanke kolutiće. U veću posudu za kuhanje ulijte četiri žlice maslinova ulja te na njemu pirjajte poriluk i sitno nasjeckani češnjak.  

Kad poriluk povene i postane staklast, dodajte u lonac slanutak, cijeli i usitnjeni, blitvu ili špinat te ulijte vreli povrtni temeljac. Posolite i popaprite prema želji i ostavite da se kuha na laganoj vatri još dvadesetak minuta.

Juhu poslužite u dubokim tanjurima ili zdjelicama te prelijte s malo ekstradjevičanskog maslinova ulja. 

Pašta fažol

Sastojci: 200 g sitnije tjestenine, 300 g bijelog graha, 1 mrkva,  5 žlica maslinova ulja, nekoliko komadića pršuta ili pancete, 2 češnja češnjaka, 10 minirajčica, 1 l pilećeg temeljca, 1 žlica bosiljka, nekoliko listića kadulje, sol, papar  

Priprema: 

Namočeni grah prelijte svježom vodom i stavite kuhati.  Kuhajte ga oko sat vremena, dok omekša, pa ga ocijedite i pola usitnite u blenderu ili štapnim mikserom. U velikom loncu ugrijte maslinovo ulje, dodajte komade pršuta ili pancete i pržite dvije, tri minute. 

Dodajte češnjak pa kolutiće mrkve i rajčice te podlijte temeljcem i pustite da provrije. Dodajte u lonac cijeli kuhani grah i dio izmiksanoga, sol i papar pa kuhajte nekoliko minuta povremeno miješajući. Tada je vrijeme da juhi dodate tjesteninu, promiješajte i kuhajte na laganoj vatri dok omekša, oko deset minuta. 

Juhu podijelite po ugrijanim zdjelicama i poslužite pokapanu s nekoliko kapi ekstradjevičanskog maslinova ulja i s listićima kadulje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...
ŠTO VAS ČEKA DANAS?

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...

Pročitajte dnevni horoskop za petak 10. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Znakovi Zodijaka koji će pronaći ljubav u drugoj polovici 2024.
PET SRETNIKA

Znakovi Zodijaka koji će pronaći ljubav u drugoj polovici 2024.

Ako je riječ o ljubavnoj suši, određenim će se znakovima sreća ipak nasmiješiti - riječ je o onima koji će uskoro uživati u novoj, prekrasnoj romansi
'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom