Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Mirisan i fin Božić: Đumbir voli medenjake, a klinčić šunku

Mirisan i fin Božić: Đumbir voli medenjake, a klinčić šunku
4

Mirisni aduti najljepšeg blagdana potječu iz toplih tropskih krajeva i unose toplinu u duge, sive zimske dane. U svojim jelima iskoristite cimet, vaniliju, klinčić...

VIDEO

Po njima možete i zavezanih očiju znati da je božićno doba, a možete ih provući kroz sve čime nudite drage goste koji vam u ovo doba godine navrate u dom, od aperitiva do deserta. Miris cimeta, klinčića, vanilije ili đumbira, koji se šire iz kuhana vina po gradskim ulicama, i iz svježe pečenih kolačića koji se tope u ustima, mnogima su najbolji znak da je zavladalo najljepše doba godine. 

Ali i prije nego što ih umijesimo, dodamo, posipamo ili primiješamo sezonskim jelima, vjerojatno ćemo ih upotrijebiti i za dekoriranje i osvježavanje životnog prostora. Naranče nabodene klinčićima, mirisat će i ukrasiti prostor u kojem živimo, a štapići cimeta i vanilije uklopit će se među ostale dekoracije. Zanimljivo je kako su ti začini podrijetlom s Dalekog istoka, ponajprije cimet, posredovanjem starih Grka i  drugih starih trgovaca, davno našli put do naših krajeva i udomaćili se u starim tradicijskim jelima. Gdje god je došao, zdušno je prihvaćen i dodavan i slatkim i slanim jelima. 

Osim cijelog niza pita i keksića, cimet odlično nadopuni jela s piletinom i janjetinom, posebno glasovit kus-kus, jedno od najpoznatijih arapskih jela. Pa iskoristite i vi dostupne  namirnice i pripremite si obrok u kakvom uživaju i beduini ispod vrućeg afričkog sunca. I dok je cimet kora, klinčići su pupoljci iz tropskih krajeva koje također treba pažljivo dozirati. Dodajte cijele ili mljevene juhama, umacima, mesnim i slatkim jelima, zapečenom grahu s čilijem, a neizostavni su u kruhu i kolaču s đumbirom, još jednim mirisnim dodatkom koji voli Božić. A on je pak gomolj kojim se mogu začiniti jela od mesa, peradi, ribe, juhe, variva i ukuhano voće, a može se dodati i pri pečenju kolača. Vanilija je nedozrela mahuna s plodovima, i glavni adut slastičara. No maštoviti kuhari znat će je ukomponirati i u slani zalogaj, pogotovu ako je jedan od sastojaka riža ili tijesto. Iako ih možete koristiti odvojeno, tek kad ih spojite, za što je božićni stol idealna prigoda, uživat ćete u paleti tropskih mirisa koji će rastjerati zimu i razbuditi vam sva osjetila da intenzivnije doživite sve ljepote Božića.

Stockfood/Guliver

Medenjaci s đumbirom

Sastojci: 125 g maslaca, 100 g smeđeg šećera, 125 ml meda, 1 jaje, 375 g brašna, 1 žlica mljevenog đumbira, 1 žličica praška za pecivo, 150 g šećera u prahu

Priprema: 

Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Namastite lim za pečenje. Mikserom miješajte maslac na sobnoj temperaturi sa šećerom dok se ne sjedine. Dodajte potom med i žumanjak i dalje miješajte. 

Kad smjesa postane ujednačena, dodajte prosijano brašno, đumbir i prašak za pecivo.  

Smjesu istresite na pobrašnjenu radnu površinu i mijesite dok dobijete ujednačeno tijesto.  Oblikujte disk, omotajte plastičnom folijom i odložite u hladnjak na pola sata. Bjelanjak istucite u snijeg sa šećerom u prahu. Odložite u hladnjak. Razvaljajte tijesto na četiri milimetra debljine. Modlicom režite željene oblike i slažite u lim. Pecite oko 10 minuta i kad se ohladi ukrasite smjesom bjelanjaka i šećera.

Šunka s klinčićima

Sastojci: 1 šalica meda, 1/3 šalice maslaca,  3/4 žlice dižonskog senfa, 2 žlice soka od naranče, 1/4 šalice klinčića, šunka 

Priprema: 

Šunku očistite od suvišne masnoće, ostavite samo tanak sloj koji će se otopiti i nabodite je klinčićima po cijeloj površini. Zagrijte pećnicu na 170 Celzijevih stupnjeva.  Položite šunku u posudu za pečenje i stavite je peći. 

Dok se šunka peče, sve ostale sastojke izmiješajte u manjoj posudi i stavite ih kuhati. Kad provrije, stišajte plamen i, uz stalno miješanje, pustite da vrije nekoliko minuta. 

Nakon oko pola sata pečenja šunku prelijte glazurom i vratite na pečenje. Premazujte svakih deset minuta do kraja pečenja. Šunku potom izvadite iz posude u kojoj se pekla, narežite na tanke ploške zajedno s klinčićima i poslužite uz umak od pečenja i sezonsku salatu.

Pužići od cimeta

Sastojci: 1 šalica vrućeg mlijeka, 17 g kvasca,  2 jaja, 6 žlica maslaca, 1/2 žlice kardamoma, 2 žlice šećera, 1/4 žličice soli, 4 šalice namjenskog brašna, 2/3 šalice maslaca, 1/2 šalice bijelog šećera, 2 žlice cimeta 

Priprema: 

Ulijte vruće mlijeko u veću posudu i umiješajte kvasac. Dodajte razmekšani maslac, jaja, kardamom, dvije žlice šećera, sol i tri i pol šalice brašna i umijesite. Pokrijte tijesto u zdjeli i pustite neka se diže oko 30 minuta. 

Zajedno pomiješajte 2/3 šalice maslaca, pola šalice šećera i umiješajte cimet. Tijesto preselite na pobrašnjenu površinu i promijesite ga. Podijelite na pola i razvaljajte na oko centimetra debljine. 

Svaku polovicu premažite s pola nadjeva, zarolajte i režite na komade debele oko 2 centimetra. Složite u namašćeni lim za pečenje i nakon što odstoje 20-tak minuta pecite u pećnici zagrijanoj na 220 Celzijevih stupnjeva oko 10 minuta pa smanjite na 170 i pecite još 10 minuta. 

Stockfood/Guliver

Tjestenina sa školjkama i vanilijom 

Sastojci: 10 jakobovih kapica, paket tjestenine, 2 žlica maslaca, 1 mala glavica luka, 1 češanj češnjaka,  vezica peršina, 2 dl punomasnog vrhnja, 1/2 žličice ekstrakta vanilije, 1 žlica pinjola

Priprema: 

U većoj tavi rastopite maslac i pecite očišćene jakobove kapice po dvije minute sa svake strane. Izvadite ih i stavite na toplo. U tavu stavite sitno nasjeckani luk i češnjak te  miješajte dok se pirjaju. Kad luk postane staklast, ulijte u tavu vrhnje i ekstrakt vanilije. 

Kuhajte, stalno miješajući, na laganoj vatri dok se umak zgusne. Potom vratite školjke u umak i pustite da malo prokrčkaju. Tjesteninu skuhajte u mnogo slane vode, ali pazite da ostane čvrsta pod zubom. 

Tijesto ocijedite i podijelite po tanjurima. Raspodijelite školjke i prelijte umakom te posipajte svježe nasjeckanim peršinom i poprženim pinjolima. Odmah poslužite.

Stockfood/Guliver

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote ekskluzivno uz 24sata! 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam

'Moja žena odbijala je seks 2 godine, sada se ljuti jer varam'
BURNA RASPRAVA

'Moja žena odbijala je seks 2 godine, sada se ljuti jer varam'

Muškarac je izazvao burnu raspravu nakon što je priznao da je radi nedostatka intimnosti sa suprugom odlučio potražiti nešto 'sa strane'. Kaže da mu je brak 'neodrživ', ali ne želi razvod
Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta
ŠTO DONOSI POČETAK VIKENDA

Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 4. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje