Obavijesti

Lifestyle

Komentari 86

Originalne delicije: Čvarci od šarana i pohana riblja mliječ

Originalne delicije: Čvarci od šarana i pohana riblja mliječ
4

Čvarci od šarana, pohana riblja mliječ i perkelt od žabljih krakova jedinstveni su specijaliteti zbog kojih Mađari, ali i domaći gosti hrle u baranjsku čardu Kovač

VIDEO

Čarda Kovač, popularna zalogajnica ribljih delicija na izlazu iz Suze prema Zmajevcu, jedina je čarda u Baranji. Njezin vlasnik Arpad Šipec (54) na spomen tog podatka nemoćno sliježe ramenima. Za svoju ugostiteljsku priču Arpad se ne brine jer je siguran u originalnost svoje ponude. Susjedi iz Mađarske zbog Arpadovih bakanalija od ribljih glava znaju vikendima u konvoju dolaziti u čardu Kovač. 

Njegov perkelt od ribljih obrazina delicija je za koju se morate prethodno dogovoriti jer Arpadu nekad treba i nekoliko tjedana da skupi dovoljan broj glava soma, smuđa i štuke koje su temelj ovoga jela koje se nigdje drugdje ne može jesti. Arpad je u Baranji jedinstven i po perkeltu od žabljih krakova uz koje doda malo i soma. Jedini poha riblju mliječ, a ne treba ni napominjati da se samo kod njega mogu jesti jetrica od soma.

- Kad čujete sva ta jela na bazi ribljih glava ili iznutrica, onda ćete me razumjeti da je moja životna filozofija ništa ne bacati - priča Arpad.

Svoje najpoznatije jelo, čvarke od šarana, Arpad je osmislio s pokojnim prijateljem i velikim ugostiteljem Gezom Gudlinom iz osječke Slavonske kuće.

- Ma Geza je bio u mnogim stvarima originalan i ne znam tko nije čuo za njegove kobasice od ribe. Često smo se družili, pa sam i ja odlučio nešto izmisliti. Pali su mi na pamet čvarci od šarana, na čemu mi je i Geza čestitao - priča Arpad.

Čak je i naziv čarde originalan i tek rijetki znaju što znači Kovač u imenu čarda Kovač. 

- Kad sam prvi put ulazio u ovaj objekt, posudio sam novac za najam od šogora Šandora Kovača. Čardu sam nazvao prema njemu u znak poštovanja jer je pomogao kada mi je bilo najteže - kaže. Te 1991. godine Arpad je čardu Kovač vodio tek mjesec i pol. 

Morao je pobjeći iz Baranje, a privremeno se skrasio u Mađarskoj, odakle se vratio 1998. godine sa suprugom, Mađaricom iz Mohača, koja do danas nije progovorila ni riječ hrvatskog, a koju Arpad u šali naziva svojim “ratnim plijenom”. Počeo je raditi za Vincekovo te godine, a svake godine u čardi Kovač se na taj datum slavi “novorođenje” toga popularnog restorana. 

Kad je ušao u ugostiteljstvo 1978. godine, kaže da je situacija u Baranji bila potpuno drukčija.

- Gledajući iz današnje perspektive, 39 restorana kojih je tada bilo u Dardi djeluje kao znanstvena fantastika. Evo vam Lug, veliko je selo, a nijedna, pa ni najmanja birtija. Isto je i u Branjini, Kamencu... Sve vam je to posljedica kronične besparice - kaže Arpad. 

Majstor okusa i prvak u pripremi ribljeg paprikaša

Arpad Šipec je čak 13 puta sudjelovao na međunarodnim natjecanjima u kuhanju paprikaša u mađarskoj Kalocsi, a od tamo se redovito vraćao s odličjima, ali i titulom - majstor okusa! U Hrvatskoj je dva puta osvojio titulu državnog prvaka, a navodno bivši predsjednik Stjepan Mesić “ne vadi glavu” iz njegova kotlića dok barem tri puta ne zagrabi porciju ribljeg paprikaša. 

Perkelt od riblje obrazine

Sastojci: 30 dag glava soma, smuđa i štuke po osobi, luk, češnjak, sitno mljevena slatka, paprika, slanina, tjestenina, sir

Priprema: Odrežite ribama glave i potom ih iskuhajte tek toliko da im se može skinuti meso (obrazina). Stavite u lonac obrazine, luk, češnjak, mljevenu slatku papriku (ili prema želji ljutu) te sitno rezanu pečenu slaninu. Prelijte vodom i stavite da zavrije. Kuhajte još pola sata i poslužite s tjesteninom sa sirom i pečenom slaninom.

Pohana riblja mliječ

Sastojci: 20 dag riblje mliječi od šarana po osobi, ulje za prženje, limun, sol, papar, tartar-umak

Priprema: Mliječ malo popaprite pa pohajte poput odreska na vrelom ulju šest-sedam minuta. Poslužite s limunom ili tartar-umakom. 

Riblji čvarci od šarana

Sastojci: 60 dag šaranove potrbušine, brašno, mljevena crvena paprika, sol, ulje, peršin, češnjak 

Priprema: Izvadite iz šarana kost, a meso potrbušine izrežite na kockice veličine do dva centimetra. Potom uvaljajte kockice u mješavinu brašna, paprike i soli. Pržite kockice pet minuta u dobro zagrijanom ulju. Kada pozlate, izvadite ih pa prelijte mješavinom sitno kosanog češnjaka, peršina i ulja. Poslužite s pečenim krumpirom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'
PROBLEMI S VELIČINOM

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'

Ukrajinka tvrdi da su joj njezine velike grudi broj 30 HH cijeli život stvarale probleme. U školi su ju maltretirali, ne može vježbati osnovne kardio vježbe, a umjesto da bude učiteljica radi putem interneta

'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'
TO NIJE OČEKIVALA

'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'

Buduća mama je u drami nakon što je njezina afera s oženjenim šefom završila trudnoćom. Iako je bila to romansa za jednu noć, stigli su problemi
Dnevni horoskop za petak 26. travnja: Ovan dobiva priliku sa simpatijom, Ribe trebaju odmor
KAKAV VAS DAN OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 26. travnja: Ovan dobiva priliku sa simpatijom, Ribe trebaju odmor

Pročitajte dnevni horoskop za petak 26. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje