Najbolje je smjesu napraviti nekoliko sati prije pripreme deserta kako bi odstajala, a palačinke bile slasnije. Potom rastopite žlicu maslaca u ulju i premazujte tavu
Palačinke u novom ruhu: Od voćnih torti do finih paketića
Palačinke à la cheesecake s malinama
Sastojci: smjesa za palačinke: 250 g brašna, 2 jaja, 300 ml mlijeka, 300 ml mineralne vode, sol, šećer, limunova kora, ulje za prženje; nadjev: 250 g mascarponea, 100 g kiselog vrhnja, 3 žlice soka od limuna, 50 ml vrhnja za šlag, 2-3 žlice šećera; šaka malina
Priprema:
Korak 1: Pjenasto umutite jaja, mlijeko, vodu i brašno. Dodajte sol, šećer i naribanu limunovu koru pa dobro promiješajte kako u smjesi ne bi bilo grudica.
Korak 2: Ispecite palačinke premazujući tavu uljem pa ih ostavite sa strane da se ohlade dok ne napravite kremu.
Korak 3: Pomiješajte u posudi mascarpone i kiselo vrhnje na sobnoj temperaturi. Nakon toga dodajte limunov sok, vrhnje za šlag i šećer pa izmiksajte.
Korak 4: Nadjenite palačinke i savijte te ih ukrasite malinama.
Torta od palačinki s crvenim ribizom
Sastojci: smjesa za palačinke: 6 žlica maslaca, 3 šalice mlijeka, 6 jaja, 1,5 šalica brašna, prstohvat soli, ulje; krema: 2 šalice mlijeka, žlica ekstrakta vanilije, 6 žumanjaka, 1/2 šalice šećera, 1/3 šalice kukuruznog škroba, 3,5 žlice maslaca; umak: 500 g crvenog ribiza, 200 g šećera, 500 ml crnog vina, žlica gustina, listići badema za ukrašavanje
Priprema:
Korak 1: Otopite maslac u tavi pa ostavite sa strane. Ugrijte mlijeko i ostavite da se hladi desetak minuta. Izmiksajte jaja, brašno i sol. Polako ulijte toplo mlijeko i maslac pa stavite u hladnjak preko noći ili na nekoliko sati.
Korak 2: Prije pečenja ugrijte smjesu na sobnu temperaturu te ispecite palačinke na malo ulja.
Korak 3: Za kremu ulijte mlijeko u lonac i neka zakuha pa ugasite vatru i umiješajte ekstrakt vanilije. Ostavite sa strane na deset minuta. Istucite žumanjke, šećer i škrob, polako dodajte toplo mlijeko te stavite na jaku vatru da zakuha. Miješajte minutu, dvije i umiješajte maslac. Kad se ohladi, stavite u hladnjak.
Korak 4: Za umak prokuhajte šećer i vino pa dodajte ribiz. Kuhajte još pet minuta, dodajte gustin i kuhajte dok umak ne bude gust koliko želite. Redajte palačinke, a između premažite kremom. Prelijte umakom i dodajte još crvenog ribiza za ukras. Kad se ohladi, pospite listićima badema.
Čokoladne palačinke punjene kremastim sirom
Sastojci: smjesa za palačinke: 2 jaja, 150 g brašna, 300 ml mlijeka, 40 g maslaca, 40 g tamne čokolade sa 70% kakaa, žlica kakaa, 2 žlice šećera, prstohvat soli; nadjev: 200 g krem-sira, žličica ekstrakta vanilije, kora limuna ili naranče, prstohvat šećera
Priprema:
Korak 1: Otopite čokoladu na pari s maslacem. Dobro promiješajte.
Korak 2: Pjenasto izmutite jaja, šećer i sol. Dodajte brašno, kakao i mlijeko pa sve dobro sjedinite dok ne dobijete tijesto bez grudica. Polako dodajte čokoladu i ostavite na sobnoj temperaturi oko sat vremena.
Korak 3: Ugrijte tavu s malo ulja pa ispecite palačinke. Dok se hlade, napravite nadjev.
Korak 4: Pomiješajte sve sastojke i izmutite električnim mikserom. Debelo premažite preko palačinki, zarolajte ih pa narežite na rolice.
Paketići od kakaa sa sladoledom
Sastojci: smjesa za palačinke: 80 g brašna, 2 žlice kakaa u prahu, oko 200 ml mlijeka, 2 jaja, 2 naranče; nadjev: 1-2 žlice maslaca za topljenje + još 60 g, 55 g smeđeg šećera, sladoled od vanilije (ili drugi prema želji), naribane trake kore od naranče
Priprema:
Korak 1: Pomiješajte brašno i kakao, dodajte mlijeko i jaja pa polako miješajte. Prekrijte i ostavite u hladnjaku pola sata.
Korak 2: Naribajte koru od naranče i ocijedite sok. Otopite maslac u tavi i ispecite palačinke.
Korak 3: Rastopite 60 grama maslaca, dodajte šećer, koricu i sok naranče. Neka zakuha pa smanjite temperaturu i kuhajte nekoliko minuta.
Korak 4: Napunite palačinke s malo sladoleda pa zatvorite kao paketić i omotajte trakicom od naranče. Prelijte umakom od naranče.
Tekst je preuzet iz gastromagazina Skuhatćute.