• Članak
  • Komentari 0
  • Share 1
  • Tweet3

Pinca i mirisna peciva daju osobite čari blagdanima

Slatki kruh sjajan je prepečen i tanko namazan maslacem, a posebnu slast daju mu sušeno voće i sjemenke poput primjerice prženog sezama

Petak, 03. 4. 2009. u 06:30    Piše: Nika Borovac
Pinca
Sastojci:1,5 kg Pšeničnog glatkog brašna, narančina i limunova korica, 2 Vanilin-šećera, 8 žumanaca, 400 g šećera, 300 g maslaca, 100 g svježega kvasca
Neka se kvasac sa šećerom i brašnom digne. U brašno s maslacem dodajte šećer, žumanca, vanilin-šećer, sol, limunovu koricu i kvasac. Umijesite i ostavite do 5 sati. Razdijelite na 3 dijela i oblikujte. Držite na toplom pa zarežite, premažite jajetom i šećerom. Pecite na 200°C oko 45 minuta.

Maštovita peciva sa sjemenkama
Sastojci: 500 g brašna za dizana tijesta
20 g svježeg kvasca, 50 ml vode, 100 ml ulja, 200 ml mlijeka, 3 žlice sjemenki suncokreta, bundeve i sezama, jaje
Kvasac izmrvite, dodajte malo šećera, brašna i mlake vode, pa ostavite na toplome mjestu da se digne. Prosijanom brašnu dodajte sjemenke suncokreta i bundeve, sol, ulje, kvasac i s toplim mlijekom umijesite glatko tijesto. Pokriveno, ostavite ga dizati na toplome. Tijesto razvaljajte na debljinu od dva do tri centimetra i kalupom izrezujte oblike. Premažite ih tućčenim jajem, pospite sezamom i ostavite dizati oko 15 minuta. Peciva složite na namašćen lim i pecite na 180 stupnjeva Celzijevih oko 20 minuta sve dok ne porumene. Maštovita peciva sa sjemenkama poslužite uz hren, jaja i mladi luk za uskršnji doručak, a po želji dok su topla možete ih “naribati” češnjakom.

Mirisni kruh sa suhim voćem
400 g oštrog brašna, 1/2 žličice soli, 7 g suhog kvasca, 85 g suhih marelica, 85 g suhih šljiva, 85 g suhih krušaka, 50 g suhih smokava, 50 g orašastih plodova
U velikoj posudi pomiješajte brašno, sol, ribanu koricu polovice limuna i kvasac. Dodajte sjeckano suho voće i orašaste plodove, pa dobro promiješajte. Ulijte mlaku vodu i promiješajte rukama. Mijesite ga 10 minuta na pobrašnjenoj plohi, prebacite u nauljenu posudu, prekrijte vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite da stoji na toplom do dva sata. Vratite na pobrašnjenu plohu pa udarajte zapešćem dok se ne vrati na osnovnu veličinu. Oblikujte ga u kuglu i stavite na nauljeni lim te ostavite još sat vremena da se diže. Pecite ga u pećnici na 200 C oko 30 - 40 minuta dok ne porumeni. Možete provjeriti i tako da lupnete dno kruha - ako je pečen, čut će se šupalj zvuk. Ako vam se čini da previše tamni, prekrijte ga aluminijskom folijom tijekom pečenja.

Nasjeckano svježe ili začinsko bilje može se umijesiti u kruh s kvascem ili sodom bikarbonom kako bi se obogatila aroma - ili ih se može posuti po tijestu prije samog pečenja. Bosiljak, mažuran ili vlasac slasni su u slanim specijalitetima - kao i kadulja.

>>Prije pečenja kruh se može premazati umućenim jajetom i zatim posuti žitaricama: zobenim pahuljicama, pšeničnim klicama ili izdancima ječma. Posipavanje sjemenkama maka ili kimom tradicionalno se koristi za pripremu blagdanskih slastica.
>>Sol je nezaobilazni dio kruha jer potpomaže zgušnjavanje glutena i dizanje kruha, a ujedno poboljšava i aromu kruha. Ne koristi se samo za slane nego i slatke delicije poput kolača i keksa. Prstohvat soli zaista daje nevjerojatnu razliku u okusu.
>>Prije pripreme kruha i kolača jaja je najbolje ostaviti oko sat na sobnoj temperaturi jer će tijesto biti kompaktnije, a poslastica ukusnija. Kvasac je najbolje umiješati u mlako mlijeko i zatim ostaviti blizu izvora topline, poput radijatora, da se digne.

Tagovi: kruh, pinca, uskrs, recepti

Komentari Pogledaj sve komentare
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar
101 do 10. rođendana