Obavijesti

Lifestyle

Komentari 36

Raštika - uz kraljicu lisnatog povrća nema zime na stolu

Raštika - uz kraljicu lisnatog povrća nema zime na stolu
4

Najbolji okus raštika ima tijekom hladnih zimskih mjeseci. Kuha se na pari ili u slanoj vodi, ali i pazite da je ne prekuhate jer tada postaje gorka i gubi hranjive tvari

VIDEO

Zeleno i lisnato povrće, kažu liječnici, toliko je dobro za nas da bismo ga trebali jesti svaki dan, a još kad se kaže da neko povrće ima više vitamina i minerala nego kalorija, poželite ga jesti još češće. A upravo to vrijedi za raštiku, zeljasto mediteransko povrće, dostupno u svim godišnjim dobima jer mu ne smetaju visoke temperature, a otporno je i na niske. Podrijetlo je raštike nepoznato, ali se zna da su je uzgajali u doba faraona u starom Egiptu. Jeli su je i stari Grci i Rimljani, a kod nas su je počeli saditi početkom četvrtog stoljeća. 

Danas se najviše sadi u vrtovima u Dalmaciji, Dalmatinskoj zagori, na otocima i u Hercegovini, a na kontinentu je manje prisutna, ali se, s vijestima o hranjivoj vrijednosti te povrtnice, i to pomalo mijenja. Ta biljka kod koje se jede samo lišće, svojevrsna je vladarica među kupusnjačama jer ima visoke količine vitamina A i kalcija, sve vitamine iz skupine B i vitamin E, a samo 100 grama pokriva dnevne potrebe za vitaminom C. Zbog toga je i slavan dr. Oz  svojim gledateljima preporučio da svi koje muči visok tlak pripremaju što češće raštiku. Trebamo je jesti za jače kosti, a trudnice zbog visokog udjela folne kiseline, smanjuje i bolesti srca te poboljšava zdravlje očiju. Ako raštiku kupujete u prodavaonici ili na tržnici, izbjegavajte onu požutjelih listova. Najjednostavniji način pripreme te namirnice je vjerojatno i najčešći, a to znači - lešo. Oprane listove narežite na rezance i skuhajte. 

Posebno skuhajte krumpir, pa na malo maslinova ulja kratko popržite češnjak. Na to dodajte kuhani krumpir i raštiku. Propirjajte da se sve dobro poveže. Prije posluživanja dodajte još malo maslinova ulja i dobili ste ukusan prilog pečenjima ili lagano samostalno jelo.  A ako želite nešto drukčije, razmišljajte tako da raštiku možete staviti u bilo koje jelo u koje inače dodajete blitvu ili špinat, možete je iskoristiti i za pripremu sarmica s mljevenim mesom. 

Najukusnija je zimi   

Najbolji okus raštika ima na vrhuncu sezone - tijekom hladnih zimskih mjeseci. Najbolja je kuhana na pari ili u slanoj vodi i pazite da je ne prekuhate jer tada postaje gorka i gubi hranjive tvari. 

Slane palačinke punjene raštikom

Sastojci: 1 jaje, 200 g brašna, 2 dl mlijeka, malo soli, vezica raštike, 2 kriške pancete, 1 crvena paprika, 4 češnja češnjaka, maslinovo ulje, 1 glavica luka, peršin, staklenka pelata, vezica peršina

Priprema: 

1. Od jaja, brašna, mlijeka te malo soli umutite tijesto za palačinke. Ako vam je pregusto, dodajte vode. Ispecite palačinke. Raštiku operite, odrežite joj tvrdi dio i skuhajte je u slanoj vodi ili na pari. Kad je kuhana ocijedite je i ostavite na strani.   

2. Na tavu stavite malo ulja te na njemu popržite dva češnja češnjaka, sitne komadiće pancete i kockice paprike. Kad se slanina zapeče, a paprika omekša, dodajte nasjeckanu kuhanu raštiku. Pirjate sve zajedno. U drugoj posudi na malo ulja popržite kosani luk, i dva češnja češnjaka.

 3. Dodajte pelate, posolite i kuhajte dok se rajčica raspadne. Tada  dodajte nasjeckani peršin. Svaku palačinku premažite nadjevom od raštike i zarolajte. U zdjelicu ili na tanjur stavite najprije nekoliko žlica šalše i na nju stavite punjenu palačinku.

Gusta juha s raštikom

Sastojci: 2 vezice raštike, glavica luka, 2 krumpira, 2 mrkve, 2 češnja češnjaka, komad celera, sol, papar, maslinovo ulje, žlica koncentrata rajčice

Priprema: 

1. Raštiku dobro operite i odrežite joj tvrdi dio. Stavite je kuhati u slanu vodu ili na pari. Kad je kuhana, dobro je ocijedite. U malo veću posudu stavite malo ekstradjevičanskog maslinova ulja, pa na njemu propirjajte nasjeckani luk i češnjak, ali pazite da ne zagore. 

2. Kad luk postane staklast, dodajte kockice mrkve i celera te miješajte dok povrće omekša. Tada  primiješajte sitno nasjeckanu raštiku i podlijte vodom ili temeljcem, ako ga imate.  Raštiki i povrću dodajte kockice krumpira i kuhajte dok sve povrće omekša. 

3. Posolite, dodajte papra i nastavite kuhati. Kad je i krumpir skuhan, malo ga izgnječite vilicom kako biste dobili gustoću bez zaprške, dodajte žlicu koncentrata od rajčice i postite da se sve prokuha još pet minuta. Na kraju zalijte sve s malo maslinova ulja. 

Slana pita s raštikom

Sastojci: Paket gotovog tijesta za savijače, 1 kg raštike, 100 g fetta sira, 100 g mozzarelle, 1/2 žličice papra, 1/2 žličice soli, 1/2 glavice luka, 2 češnja češnjaka, ekstradjevičansko maslinovo ulje

Priprema: 

1. Raštiku skuhajte, dobro ocijedite  i ostavite sa strane. U  zagrijanu posudu stavite maslinovo ulje, narezani luk i češnjak te lagano popržite. Dodajte raštiku, sol i papar. Pirjamo pet minuta. Odvojite listove tijesta i njime obložite kalup za pečenje. Prije nego preko lista položite drugi, premažite maslinovim uljem. 2. Pustite da preko ruba posude ostane dosta slobodnog tijesta. 

Kad ste lijepo obložili kalup sa svih strana u barem tri sloja, premažite  maslinovim uljem te stavite mrvljenu fetu, potom raštiku, a na kraju mozzarellu. 

3. Preklopite nadjev tijestom koje je ostalo prebačeno preko ruba kalupa. Izbodite vilicom te stavite peći na 200 Celzijevih stupnjeva 20 minuta, odnosno dok kora porumeni. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith