Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Rudijeve kulinarske čarolije: Pivska piletina i najfiniji tartovi

Rudijeve kulinarske čarolije: Pivska piletina i najfiniji tartovi
6

Što jednostavnije, to bolje Piletina na pivu Rudolphovo je omiljeno jelo iz mladih dana i specijalitet koji se nalazi na počasnome mjestu njegova brzog jelovnika

Čuveni nizozemski kuhar Rudolph van Veen i zvijezda TV kanala 24Kitchen na kojem vodi četiri emisije obožavatelje oduševljava jednostavnim, ali kreativnim jelima.  

- Nikada ne mistificiram kuhanje jer dobra hrana nije komplicirana - kazao je nizozemski chef tijekom nedavnog posjeta Zagrebu.

- Uz malo mašte pripremite jela koja mogu stajati unaprijed kako biste više  vremena posvetili obitelji i prijateljima. Hladna predjela, salate, tost, fine paštete i dipovi ne oduzimaju mnogo vremena. Dajte si oduška s predjelima koja možete poslužiti iz hladnjaka, a za glavno jelo budite jednostavni. Niti ja ne volim večer provesti u kuhinji - govori Rudolph van Veen i otkriva male tajne brzih jela za svaku priliku: 

- Imate li u smočnici konzervirani grah ili slanutak, kvinoju, kus-kus, tjesteninu ili palentu, a u hladnjaku sezonsko povrće, u svakom trenutku ćete moći pripremiti gozbu. Kako biste skratili vrijeme provedeno u kuhinji, iskoristite pećnicu. U njoj možete toliko toga napraviti. U aluminijsku foliju stavite povrće koje volite poput tikvica, paprika, patlidžana i mrkve te stavite na sat vremena u pećnicu. Poslije ga samo morate odmotati i uživat ćete u ukusnom pečenom povrću koje se pripremalo u vlastitu soku - savjetuje slavni chef, koji obožava eksperimentirati sa zaboravljenim ili zanemarenim namirnicama kao što je pivo. 

- Po meni je varijacija namirnica ‘začin života’, a pivo je jedna od onih koja je nepravedno u drugom planu. Za jedno od mojih omiljenih jela sve što vam treba su piletina, limenka piva, omiljeni začini i prilog prema želji.  

Za gozbu su dovoljna dva osnovna sastojka - pile i pivo

Pile koje se peče na limenci piva je razigrano jelo koje obožavam još iz studentskih dana. Piletina će se iznutra kuhati na pari, a izvana će se normalno ispeći - ispričao je “Rudi”. 

Ako vam je prevruće za uključivanje pećnice, feštu prebacite u prirodu. 

- Pripazite kako pečete meso. Nemojte ga prepeći. Iako i u televizijskim emisijama pokazuju meso s roštilja s crnim otiscima rešetke, ono zapravo nije zdravo. Meso s roštilja ne smije biti crno nego svijetlosmeđe. Da meni netko ponudi takvo meso, ne bih ga pojeo - zaključuje Rudolph. 

Hrabro naprijed 

Nemojte se bojati pogrešaka u kuhinji, one se događaju i najboljim chefovima, kaže Rudolph.

Punjene mesne rolice

Sastojci: 700 g kuhanoga krumpira, ulje, žlica curryja, paprika, tikvica, 4 svinjska kotleta, žlica senfa, 12 kriški dimljene slanine, 400 g mahuna, maslac, 4 luka, 400 ml goveđeg temeljca, sol, papar     

Priprema: Kriške krumpira, malo ulja i curryja pecite u pećnici oko 15 minuta na 180°C. Namažite kotlete senfom te začinite. Stavite na njih papriku narezanu na trake, zamotajte s tri kriške dimljene slanine i učvrstite čačkalicom. Pržite rolice u tavi oko pet minuta. Dodajte ih krumpiru i pecite deset minuta. Skuhajte mahune. Prebacite ih na zagrijani maslac, dodajte tikvice i začinite. U tavi s mesnim sokovima propirjajte luk u juhi dok se ne reducira.

Veličanstveni tart s voćem

Sastojci: tijesto: 300 g brašna, 200 g maslaca, 100 g šećera, prstohvat soli, jaje: nadjev: 100 g maslaca, 500 g paste od badema, 125 g jaja; krema od vanilije: 250 ml mlijeka, 1/2 mahune vanilije, 2 žumanjka, 75 g šećera, žlica brašna, 250 ml slatkog vrhnja; voće prema želji, 2 žlice džema od marelice, 2 žlice vode

Priprema: Zagrijte pećnicu na 190°C. Pomiješajte navedene sastojke za tijesto pa pustite da odstoji 30 min te razvaljajte. Za nadjev miksajte maslac, dodajte bademovu pastu i izmiješajte. Dodajte jaje i promiješajte. Utisnite nadjev od badema na tijesto. Pecite 25 min. Za kremu kuhajte mlijeko s vanilijom. Istucite žumanjke s 50 g šećera, dodajte brašno i izmiješajte. Ulijte u kuhano mlijeko i kuhajte uz miješanje. Izvadite vaniliju i ohladite. Napravite od vrhnja šlag s preostalim šećerom i umiješajte ga u kremu. Stavite je na pečeno tijesto. Dodajte narezano voće i prelijte razrijeđenom marmeladom.  

Pivska piletina  

Sastojci: pile, žlica kajenskih začina, sol i papar, limenka piva, 500 g krumpira, 200 g gljiva, zelena paprika, 4 zrele rajčice, luk, maslinovo ulje, limun

Priprema: Narežite luk i papriku na veće kockice te dodajte u posudu. Narežite krumpir, rajčice i gljive na četvrtine pa ubacite u posudu u kojoj ćete peći pile. Otvorite limenku piva i odlijte trećinu. Stavite je u sredinu posude između povrća. Namažite pile maslinovim uljem, limunom i kajenskim začinima te dobro utrljajte da se prožmu začini. Stavite pile na limenku i pecite u pećnici na 180°C oko 50 minuta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 9