• Članak
  • Komentari 1
  • Share 61
  • Tweet1

Savršeno osvježavajuće i tako slasne salate od tjestenine...

Pri pripremanju toplih salata, tjestenini dodajte kobasice, piletinu ili svinjetinu, a u hladne salate najbolje ide svježe sezonsko povrće, sir, tunjevina i kuhana jaja

Srijeda, 27. 7. 2011. u 09:00    Piše: 24sata

Salata od tjestenine s radičem

Sastojci: 250 g sitnih makarona, 4 žlice ulja, 150 g mladih zelenih mahuna, glavica radiča, 100 g kuhane šunke, luk, 3 žlice bijeloga vinskog octa, 2 žličice senfa, 3 žlice krupno narezanih oraha

Priprema: Skuhajte tjesteninu i ocijedite je. Stavite u zdjelu s poklopcem i lagano pomiješajte s dvije žlice ulja.Očistite mahune i narežite na komade duge 2 centimetra. Kuhajte 10 minuta u slanoj vodi pa ocijedite. Operite radič, razrežite ga na četiri dijela pa na trake. Umiješajte s mahunama u tijesto.

Školjke s piletinom

Sastojci: 300 g tjestenine, 100 g mahuna graška šećerca, 3 žlice sitno naribana limunova kora i sok, 4 žlice bijelog vina, 400 g pilećih prsa, 2 češnja češnjaka, 200 g koktel rajčica, 50 g crnih maslina, 150 g tvrdog kozjeg sira, sol, bosiljak

Priprema: Skuhajte tjesteninu al dente. Dodajte mahune graška u zadnjoj minuti kuhanja. Ocijedite, isperite vodom i ponovno ocijedite. Pomiješajte dvije žlice ulja s vinom, limunovom korom i sokom. Začinite prema želji. Dodajte tjesteninu i mahune te protresite.

Salata s pestom

Sastojci: 400 g tjestenine, 250 g koktel-rajčica, 2 krastavca, vezica rikole, 1 luk, 200 g mozzarelle, 1 češanj češnjaka, 1 žlica pinjola, 40 g sira pekorina, 6 žlica maslinova ulja, 3 žlice limun ova soka, 2 žlice bistre juhe, bosiljak, sol, papar

Priprema: Tjesteninu skuhajte al dente u slanoj vodi i ocijedite. Operite rajčice, krastavce i rikolu. Rajčice prepolovite, krastavce uzdužno razrežite i narežite na ploške. Rikoli odrežite peteljke i narežite na komadiće. Luk narežite na uske rezance. Sve zajedno pomiješajte. Ocijedite mozzarellu i lagano je umiješajte u salatu. Krupno nasjeckajte listove bosiljka za pesto. Očistite i krupno nasjeckajte češnjak. Stavite u sjekač bosiljak, češnjak, pinjole i pekorino, dobro usitnite i stavite u malu posudu.

Salata od tjestenine s mahunama

Sastojci: 300 g tjestenine, 400 g žutih ili zelenih mahuna, 2 ljutike, 250 g dimljenog lososa, 200 g kiselog vrhnja, 1 žlica repičina ulja, 1 žlica octa sa začinskim biljem, papar, 1/4 žličice slatke mljevene paprike

Priprema: Skuhajte tjesteninu u mnogo hladne vode al dente. Ocijedite, isperite hladnom vodom i ponovno ocijedite. Mahune očistite i prepolovite. U posudu za kuhanje stavite mahune i pola žličice soli. Nalijte 150 ml vode pa poklopljeno kuhajte 15 minuta. Ostavite ih u vodi da se ohlade.Skuhajte tjesteninu u mnogo hladne vode al dente. Ocijedite, isperite hladnom vodom i ponovno ocijedite. Mahune očistite i prepolovite. U posudu za kuhanje stavite mahune i pola žličice soli. Nalijte 150 ml vode pa poklopljeno kuhajte 15 minuta. Ostavite ih u vodi da se ohlade. Ljutike narežite na kockice, losos na komadiće, a mahune ocijedite i sačuvajte vodu u kojoj su se kuhale. U veliku posudu stavite tjesteninu, mahune, ljutiku i losos te izmiješajte. U posudu stavite kiselo vrhnje, 2-3 žlice vode u kojoj su se kuhale mahune, repičino ulje, žlicu octa, sol, papar i mljevenu papriku pa kremasto izmiješajte. Rotkvice narežite na četvrtine. Prelijte salatnim preljevom i izmiješajte. Začinite solju, paprom i octom. Razdijelite salatu na tanjure i poslužite hladno.

Tjestenina s tunjevinom i umakom aioli

Sastojci:  350 g tjestenine, 250 g tikvica, paprika, 200 g tunjevine, 100 g maslina, 2 žlice crnoga vinskog octa, 2 žlice ulja, začini. Za umak: 2 češnja češnjaka, 1/2 žličice soli,2 žumanjka, bijeli vinski ocat, maslinovo ulje, limunov sok

Priprema: Skuhajte tjesteninu, ocijedite i ostavite da se ohladi. Tikvice narežite na tanke ploške. Papriku očistite i narežite na komade, a tunjevinu ocijedite i razdvojite na komade. Sitno nasjeckajte masline. U posudu stavite vinski ocat, ulje, sol, papar i začinsko bilje pa sve izmiješajte. Dodajte masline, tjesteninu, tikvicu i paprike.Nasjeckajte češnjak, stavite u mužar, dodajte sol i napravite pastu. Dodajte žutanjak, pola žlice octa i napravite kremastu masu. Dodajte maslinovo ulje i dobro promiješajte. Začinite octom, limunovim sokom, solju i paprom.

Salata od tortelina s vrhnjem

Sastojci: 2 jaja, 300 g mrkve, 1 crveni luk, 1 žlica ulja, 150 ml bistre juhe, 500 g tortelina nadjevenih špinatom i sirom, 1/2 glavice zelene salate; Za preljev: 100 g slatkog vrhnja, 100 g jogurta, 2 žlice limunova soka, 1/2 žličice senfa, začini

Priprema: Tvrdo skuhajte jaja i očistite ih. Mrkvama uzdužno zarežite pet uskih žljebova pa ih narežite na tanke ploške u obliku cvijeta. Luk narežite na kockice.Na zagrijanu ulju popržite luk da postane staklast. Dodajte mrkvu i miješajući je popržite. Nalijte juhu pa poklopljenu mrkvu kuhajte od 5 do 10 minuta na umjerenoj vatri. Maknite je sa štednjaka i ostavite da se ohladi. Skuhajte torteline u mnogo slane vode da budu al dente, ocijedite, isperite i ostavite da se ohlade. Zelenu salatu istrgajte na velike komade i složite na tanjur. Pomiješajte vrhnje, jogurt, limunov sok, sol, papar i senf. Kopar i peršin posušite, nasjeckajte i umiješajte u preljev. Dodajte torteline i mrkvu pa lagano izmiješajte. Jaja razrežite na četvrtine pa ukrasite njima i listovima zelene salate.

Salata od tjestenine s graškom

Sastojci: 300 g tjestenine, 250 g smrznutoga graška, 10 kiselih krast avaca, 300 g široke mesne kobasice ili šunke, 150 ml majoneze, 100 g jogurta, 2 žlice bijeloga vinskog octa, 1/2 vezice peršina, 3 rajčice, sol, papar

Priprema: Skuhajte tjesteninu al dente, ocijedite, isperite hladnom vodom i ostavite da se hladi 30-50 minuta. Grašak kuhajte pet minuta u posoljenoj vodi pa ostavite da se u njoj hladi. Krastavce narežite na kockice. Ogulite kobasicu i narežite je na kocke velike otprilike 1,5 cm. Ocijedite grašak i sačuvajte vodu. U veliku posudu stavite tjesteninu, krastavce i kobasicu. Dobro promiješajte. U posebnu posudu stavite majonezu, jogurt, četiri žlice vode od graška i dvije žlice octa. Miješajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Preljev začinite solju i paprom pa njime prelijte salatu. Ukrasite peršinom i izrezanim rajčicama te začinite solju, paprom i octom. Poslužite ohlađenu.

Salata od tjestenine s mljevenim mesom

Sastojci: 200 g prozirne tjestenine ili obične, 2 mrkve, 1 luk, 1 češanj češnjaka, komadić svježeg đumbira, 4 žličice ulja, 200 g mljevenog mesa, 5 žlica juhe od povrća, 3 žlice sojina umaka, 3 žlice limunova soka, kajenska paprika

Priprema: Stavite tjesteninu u posudu, prelijte vrućom vodom i ostavite da nabubri. Operite i ogulite mrkvu pa je narežite na tanke štapiće duge 4 cm. Blanširajte ih vrućom slanom vodom, prelijte hladnom i ostavite da se ocijedi. Luk, češnjak i đumbir narežite na kockice. Zagrijte dvije žličice ulja pa miješajući popržite luk, češnjak, đumbir i mljeveno meso dok ne postane smećkasto. Soku od prženja dodajte tri žlice vode i ohladite. Tjesteninu ocijedite i narežite na manje komade. Peršin operite i posušite. Izmiješajte u posudi meso, tjesteninu, mrkvu i peršin. Za marinadu dobro pomiješajte juhu, sojin umak, dvije žličice limunova soka i kajenske paprike te ulja. Umiješajte u salatu i pokriveno marinirajte najmanje pola sata na sobnoj temperaturi.

Salata s piletinom

Sastojci: 60 dag tjestenine, struk celera, crvena jabuka, 100 g crnoga grožđa, 2 žlice limunova soka, 60 g nareska od pilećih prsa, 125 ml nemasnoga kiselog mlijeka, 2 žlice slatkoljutog umaka od čilija, 50 g radiča, kajenska paprika

Priprema: Skuhajte tjesteninu al dente. Očistite i operite celer pa ga narežite na ploške, a listove ostavite za ukrašavanje. Jabuku i grožđe operite. Jabuku narežite na ploške i pomiješajte s limunovim sokom. Otkinite zrna grožđa, prepolovite i izvadite sjemenke. Pileći narezak narežite na rezance širine prsta. Pomiješajte kiselo mlijeko, umak od čilija, žlicu limunova soka i peršin. Začinite solju i kajenskom paprikom. Pomiješajte posebno celer, jabuku, grožđe, pileći narezak, tjesteninu i umak pa ostavite jedan sat. Prije posluživanja očistite radič, operite i izrežite na komade veličine zalogaja. Umiješajte u salatu, posolite, začinite limunovim sokom i pospite listovima celera. Prema želji dodajte i masline.

Salata od tune s paprikom

Sastojci: 1 zelena i 1 crvena paprika, glavica zelene salate kristal, 2 rajčice, konzerva kukuruza, 2 konzerve tune u komadićima, tjestenina (po želji), 1 žličica maslinova ulja

Priprema: Crvenu, zelenu papriku i rajčicu narežite na komadiće. Salatu narežite na trake. Stavite kuhati tjesteninu i ocijedite tunu. Nakon što se tjestenina skuha, isperite je hladnom vodom, ocijedite te pomiješajte s povrćem, kukuruzom i tunom. Začinite prema želji i dodajte žličicu maslinova ulja.

Grčka salata s tjesteninom

Sastojci: 200 g tjestenine, 1 krastavac, 15 minirajčica, 1 crvena paprika, 1 zelena paprika, 1 ljubičast i luk, 10-15 crnih maslina, 50 ml maslinova ulja, 50 ml limunova soka, peršin, origano, 1 režanj češnjaka, sol, papar, mrvljeni feta sir

Priprema: Tjesteninu skuhajte al dente, ocijedite i ohladite. Krastavce narežite na komadiće, rajčice prerežite napola, paprike i luk sitno narežite. Sve stavite u zdjelu, dodajte nekoliko crnih maslina, peršina, češnjaka i mrvljene fete. Začinite limunovim sokom, maslinovim uljem, posolite i popaprite pa sve promiješajte. Gotovu salatu položite na listove zelene salate i poslužite.

Kineska salata s tjesteninom i svinjetinom

Sastojci: 0,5 kg svinjskog buta, 1 žlica ulja, 1 dl sojina umaka, 1 dl šerija, 1 žlica sezamova ulja, 25 dag tjestenine, 1 vezica mladog luka, 2 paprike, 25 dag špinata, šaka preprženih i na listiće narezanih badema.

Priprema: Narežite svinjetinu na trake i naglo je prepržite na vrelu ulju. Premjestite meso u veliku zdjelu za salatu. Na tavu stavite luk i papriku narezane na trake. Kratko ih propirjajte. Promješajte sojin umak, sezamovo ulje i šeri pa polovicom natopite meso i dobro ga promiješajte, poklopite i ostavite u hladnjaku jedan sat. Skuhajte i dobro ocijedite tjesteninu. Složite je na listove špinata, prelijte preostalim umakom pa na nju stavite meso i povrće, ukrasite bademima i poslužite.

Talijanska salata s makaronima

Sastojci: 500 g makarona, 150 g mozzarele, 16 minirajčica,100 g crnih maslina, 4 čista svježeg bosiljka, 1 limun, 1 žličica origana, maslinovo ulje, sol i papar

Priprema: Tjesteninu stavite kuhati u mnogo posoljene vrele vode, dodajte malo maslinova ulja, jedan češanj češnjaka te kuhajte prema uputama na pakiranju. Tjesteninu ocijedite, isperite hladnom vodom i premjestite u zdjelu. Zatim je lagano prelijte maslinovim uljem, dodajte mozzarelu narezanu na kockice, crne masline i polovice minirajčica. Sve posolite, popaprite, začinite origanom, zalijte limunovim sokom i ukrasite svježim listovima bosiljka.

Šarena salata s tjesteninom

Sastojci: 150 g makarona, 150 g graška, 150 g šunke, 1 manja žuta paprika, 1 manja crvena paprika, 75 g sira gaude; Preljev za salatu: 100 ml jogurta, malo sitno nasjeckanoga svježega kopra.

Priprema: Skuhajte tjesteninu al dente. U većoj zdjeli napravite salatni preljev od jogurta i kopra. Skuhajte grašak, paprike sitno narežite, šunku narežite na kockice, a sir naribajte. Dodajte tjesteninu i preostale sastojke te sve dobro promiješajte i ohladite prije posluživanja.


Pročitajte više vijesti u specijalu Ljetna kuhinja.

Tagovi: tortelini, tjestenina, specijal ljetna kuhinja, salate, recepti

Izdvojeni komentari 1 komentara Pogledaj sve komentare
28.07.2011., 08:30

Nina75: E pa bas cu napraviti ovu salatu sa tjesteninom i tunjevinom....njam njam :))

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar
101 do 10. rođendana