Oblik gljive muffina nije slučajan - zadržava mekoću tijesta i hrskavu, vanjsku koricu. Odličan dodatak su slanina, ricota, inćuni, tikvice, mozzarella...
Slani muffini za brzi doručak i dobar dan: Otkrijte recepte
Sitni zalogaji omiljeni su jer se jedu rukama, a i pripremaju se puno brže od “većih” jela. Osnovna smjesa dobiva se miješanjem maslaca, šećera i brašna, u koje se može dodati prašak za pecivo.
Oblik gljive muffina nije slučajan - zadržava mekoću tijesta i hrskavu, vanjsku koricu. Kako bi vaši najdraži muffini ispali što bolje, važno je da sastojci koji se koriste budu sobne temperature. Pomoći će i to da smjesu za muffine ne miješate previše. Miješajte ih nježno, a smjesa nikad ne smije biti pretekuća. Kalupe obvezno namastite uljem.
Premažite ih cijele kako ne bi “izašli” iz kalupa. Ispod kalupa možete staviti lim za pečenje koji će spriječiti da potamne na dnu, a i u slučaju da dođe do izlijevanja, neće biti nereda po pećnici. Iako mali, slani muffini mogu biti zasitni ručak kao oni punjeni mljevenim mesom. Klasično pripremite mljeveno meso sa začinima, jajem i malo krušnih mrvica pa utisnite u kalup za muffine koji ste obložili tijestom za savijače. Kombinacija s kojom nikako ne možete pogriješiti je i špinat i feta, a možete dodati i višak kuhane šunke. Umiješajte i rajčice pa sve pomiješajte sa smjesom od brašna, jaja, mlijeka i soli. Ispecite u kalupu koji ste dobro namastili, a kako biste muffine što lakše izvadili, ostavite da odstoje desetak minuta. U sredinu smjese stavlja se i topivi sir poput mozzarelle ili šunka, a naribana tikvica osigurat će sočnost. Prije pečenja muffine možete posuti kukuruznim brašnom kako bi dobili rustikalni izgled kao iz bakine kuhinje. “Slani kolači”su sjajan način za iskorištavanje ostataka hrane, od mesa, preko različitih vrsta sira, do povrća. Omiljene kombinacije umiješajte u osnovnu smjesu za tijesto i ispecite. Premažite ih kremastim sirom, jogurtom te vrhnjem s malo majčine dušice ili ružmarina.
Pikantni muffini s ricottom
Sastojci: 3 jaja, prstohvat ljute crvene paprike, žličica soli, malo vlasca, 3 žlice maslinova ulja, 150 ml jogurta, 150 ml mlijeka, 300 g glatkog brašna, pola vrećice praška za pecivo, 250 g ricotte, 100 g pikantne kobasice, komad sušene rajčice, prstohvat bosiljka, origana, papra i češnjaka u prahu
Priprema: Za nadjev usitnite kobasicu, pomiješajte s ricottom te lagano posolite i popaprite. Dodajte vlasac, bosiljak, origano, rajčicu i češnjak pa sve dobro izmiješajte. Za tijesto razdvojite žumanjke od bjelanjaka. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. Žumanjcima dodajte ljute paprike, jogurt i ulje te naizmjence brašno pomiješano s praškom za pecivo i mlijeko. U izmiješanu smjesu dodajte snijeg od bjelanjaka. U kalup za muffine stavite papirnate košarice. U svaku košaricu po žlicu smjese za tijesto pa pola žlice nadjeva i zatvorite žlicom smjese za tijesto. Smjesa je dovoljna za 24 muffina te ćete muffine peći u dva puta. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C od 15 do 20 minuta.
Muffini s tikvicama i slaninom
Sastojci: 3 jaja, 4 žlice glatkog brašna, 4 žlice kukuruznog brašna, pola vrećice praška za pecivo, 50 g svježeg sira, 100 g sitno sjeckane slanine, 100 g naribane gaude, 400 g naribanih tikvica, sol i papar prema želji
Priprema: Pomiješajte svježi sir, slaninu i naribanu gaudu. Dodajte jaja, soli i papar pa promiješajte. Uspite glatko i kukuruzno brašno, prašak za pecivo te naribajte tikvice. U svaki kalup stavite papirnatu košaricu i napunite je smjesom do malo više od pola. Pecite na 180°C oko 20 minuta, dok ne prime lijepu boju. Probajte nožem jesu li u sredini dovoljno pečeni. Ako se ne lijepi za tijesto, znači da su gotovi.
Mediteranski muffini
Sastojci: 20 g svježega kvasca, pola žličice šećera, 200 ml mlijeka, 3 jaja, 300 g glatkog brašna, 100 ml maslinova ulja, mediteranski začini, žlica sitno sjeckanog peršina, 80 g zelenih maslina bez koštica, 40 g kapara, 20 g inćuna
Priprema: Svježi kvasac pospite šećerom, prelijte s tri, četiri žlice toplog mlijeka i ostavite stajati desetak minuta. Jaja pjenasto izmiješajte mikserom pa dodajte maslinovo ulje, začine, narezane masline i inćune. Umiješajte pripremljeni kvasac te dodajte naizmjence brašno i preostalo toplo mlijeko. Sve dobro izmiješajte pa napunite kalupe za muffine malo više od polovice. Pospite kaparima i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 25 minuta.