• Članak
  • Komentari 10
  • Share 21
  • Tweet

Slano punjenje za Uskrs: Krem nadjevi od slanutka, inćuna...

Salata od jaja, punjena jaja a la Cezar ili slaganje nadjeva od žumanjaka s tunom, slanutkom ili inćunima originalna su lagana jela kojima ćete oduševiti ukućane

Subota, 23. 3. 2013. u 14:15    Piše: Dijana Martinaj

Smjesa za punjena jaja radi se od žumanjaka, a kako biste ih čim bolje izmiješali, upotrijebite vilicu. Ako vam se čini da u receptu ima previše žumanjaka, možete ih zamijeniti svježim kravljim sirom - smjesa ćebiti nešto blažeg okusa, a bit će jednako kremasta. 

Punjena su se jaja jela još u antičkom Rimu, a prvi sačuvani recepti za ovo ukusno predjelo potječu iz srednjovjekovne Europe. Jednostavno ih je napraviti, a mogućnostima kombinacija zadovoljit će i najizbirljivije. Kako bi na pladnju izgledala čim ljepše, rabite jaja srednje veličine. A da biste lakše ogulili ljusku, u proključalu vodu dodajte prstohvat soli ili kuhana jaja stavite u hladnu vodu. 

Prije posluživanja dobro ih ohladite, a možete ih pripremiti dan prije i držati prekrivena u hladnjaku. Ostane li vam nakon Uskrsa pisanica, napunite ih omiljenom smjesom i poslužite kao sjajan doručak.

Jaja na pladnju 

Sastojci: 6 tvrdo kuhanih jaja, 2 žlice tune ili oslića iz konzerve, žlica majoneze, žlica senfa, 2 žlice kapara, 6 maslina, luk, prstohvat mljevene paprike, papar, maslinovo ulje; za pladanj: rajčica, 2 krumpira, masline, kapari, inćuni, maslinovo ulje

Priprema: Ogulite jaja, razdvojite ih i odvojite bjelanjke od žumanjaka. Pomiješajte sastojke u zdjeli te im dodajte žumanjke. Sve pomiješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Napunite bjelanjke smjesom. Na pladanj poslažite rajčicu narezanu na kriške i kuhani krumpir narezan na kolutove. Polijte s malo maslinova ulja. Poslažite jaja te ukrasite inćunima, maslinama i kaparima.   

Punjenje a la Cezar

Sastojci: 1/2 žlice Worcestershirea, češanj češnjaka, 3 žlice majoneze, 12 kuhanih jaja, žlica paste od inćuna, luk, 1/4 šalice parmezana, sok pola limuna, sol, papar, 2 šalice zelene salate 

Priprema: Ogulite jaja, odrežite vrh i izvadite žumanjak. Odrežite i drugi vrh kako bi jaje moglo stajati. Žumanjke stavite u zdjelu, dodajte pastu od inćuna, worcestershire, majonezu, usitnjeni češnjak i luk, parmezan, limunov sok, sol i papar. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Usitnite zelenu salatu i pola količine dodajte smjesi. Nadjenite jaja i ukrasite preostalom salatom. 

Polovice s tunom

Sastojci: 6 tvrdo kuhanih jaja, konzerva tune u ulju, 2 žlice sitno rezanog luka, 2 žlice majoneze, žlica senfa, 2 žličice limunova soka, prstohvat soli, prstohvat mljevene crvene paprike  

Priprema: Ogulite jaja i odvojite žumanjke. U maloj zdjeli ih pomiješajte s ostalim sastojcima. Kad dobijete glatku smjesu, napunite bjelanjke. Prema želji ukrasite raspolovljenim maslinama ili kaparima.

Pikantna salata

Sastojci: 3 veće mrkve, 3 veća krumpira, 5 tvrdo kuhanih jaja, konzerva slanutka, majoneza, žlica senfa, limunov sok, začini prema želji; 2 nadjevena jaja

Priprema: Skuhajte mrkvu i krumpir. Ohladite, ogulite i narežite na kockice. Stavite u zdjelu za posluživanje. Narežite pet kuhanih jaja na kockice i dodajte povrću. Dodajte slanutak i limunov sok. Začinite prema želji. U drugoj zdjeli pomiješajte majonezu (dovoljno da prekrije sve povrće) i senf te dodajte povrću. Druga dva kuhana jaja raspolovite. Razdvojite žumanjke od bjelanjaka te od žumanjaka napravite smjesu kojoj možete dodati tunu, losos, mljevenu piletinu ili što želite. Nadjenite jaja i posložite ih na vrh salate.

Pročitajte više vijesti u specijalu Uskrsni recepti.

Tagovi: uskrsni specijal, uskrsni recepti, uskrs, punjena jaja

Izdvojeni komentari 10 komentara Pogledaj sve komentare
23.03.2013., 21:14

veron: meni se povraća,pojeo sam više od pola kg riki čokolade,sad mi je muka.....kažu klin se klinom izbija,da li trebam još jesti čokolade,sad za kuhanje?

23.03.2013., 19:58

joso44: jedno jaje meni snagu daje

24.03.2013., 13:52

Matilda: punjena jaja za Uskrs obavezno...senf,majoneza,kuhani žumanjak,sitno nasjeckani češnjak izmiksam punim špricom za torte;))

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar
24shop