Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Slasna strana posta: Saznajte kako pripremiti ukusan bakalar

Slasna strana posta: Saznajte kako pripremiti ukusan bakalar
1

Bakalar se savršeno slaže sa slanutkom i palentom. Prije kuhanja namačite ga najmanje 24 sata i nekoliko puta promijenite vodu pa ga potom izrežite na komade

VIDEO

Najtradicionalniji i najpoznatiji načini pripreme bakalara u nas su na brudet ili bakalar bianco te gregada od bakalara. Međutim, bakalar se dobro sljubljuje s raznim okusima i začinima te uz nekoliko dobrih recepata i savjeta možete pustiti mašti na volju. Najvažnije je ribu pripremiti za kuhanje. Namačite ga najmanje 24 sata i nekoliko puta promijenite vodu pa ga potom izrežite. Čak i nakon namakanja bakalar može opstati tvrđi. U tom slučaju komade ribe možete poširati oko pet minuta te dobro ocijediti i ohladiti prije prženja. Umjesto u vodi bakalar se može natopiti u mlijeku da bude još mekši. Tradicionalno jelo je i bakalar sa slanutkom. Recept je vrlo jednostavan - izrežite natopljeni bakalar na filete, uvaljajte ga u tijesto od vode i brašna, u koje ćete dodati još malo maslinova ulja, i pržite ih do zlatno-smeđe boje. 

Možete napraviti i tzv. pastellu, u koju dodajte jaja i kvasac ako želite deblje tijesto. Pržene filete poslužite na “krevetu” od slanutka pirjanom u ulju te začinjenom češnjakom i ružmarinom. Slanutak treba potopiti u vodi nekoliko sati ili preko noći, a zatim ga kuhati u vodi polagano dok ne omekša, a možete upotrijebiti i konzervirani slanutak.

Bakalar alla napoletana

SASTOJCI: 3-4 komada natopljenog bakalara, brašno, 500 g pelata, 3 češnja češnjaka, svježi peršin, dl maslinova ulja, crne masline, 50 g kapara

Bakalar namočite, narežite na komade, uvaljajte u brašno pa pržite na zagrijanome maslinovu ulju dok ne dobiju zlatnu boju. Na maslinovu ulju pirjajte češnjak i peršin, dodajte sjeckanu rajčicu, kapare i crne masline. Dodajte bakalar i polijevajte ga umakom. Možete nastaviti pirjati jelo nad štednjakom ili ga staviti u pećnicu na 200°C oko 10-15 minuta dok se umak ne reducira.

Bakalar bianco na crostinima od palente

SASTOJCI: 250 g bakalara (natopite 24 sata u vodi i očistite od kostiju), češanj češnjaka (sitno nasjeckajte), dl maslinova ulja, sol, papar, limun, lovorov list, peršin prema želji

Izrežite bakalar na filete i stavite u lonac za pirjanje. Pokrijte vodom pa pirjajte. Dodajte prstohvat soli, krišku, dvije limuna i lovorov list. Nastavite pirjati 20 minuta - dok ne omekša. Gotov bakalar usitnite drvenom žlicom pa dodajte češnjak i maslinovo ulje. Miješajte drvenom žlicom dok ne dobijete pastu s komadićima ribe. Ako vam se smjesa previše zgusne, možete dodati žlicu, dvije vode. Pospite nasjeckanim peršinom. Za crostine skuhajte palentu, izlijte u lim tanki sloj pa pustite da se ohladi. Kad smjesa otvrdne, izrežite na pravokutnike. Pržite ih na tavi bez ulja pa pospite gorgonzolom.

Bakalar na sicilijanski način

SASTOJCI: 1,2 kg bakalara, šalica maslinova ulja, luk, 2 češnja češnjaka, šalica peršina, 500 g oguljenih i nasjeckanih rajčica, 2 žlice koncentrata od rajčice, brašno, 1/2 šalice kapara, 1/2 šalice grožđica, 1/2 šalice pinjola, šalica bijelog vina, 1/2 šalice crnih maslina

Izrežite bakalar na komade i ostavite da se osuši. U posudi zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk, češnjak i peršin pa pirjajte. Dodajte rajčice, koncentrat i začine. Obložite bakalar brašnom i pržite u vrućem ulju. Složite bakalar u lonac s kaparima, grožđicama i pinjolima pa ulijte 1/2 šalice vina. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu 30-45 minuta. Dodajte ostatak vina i maslina te kuhajte još 15-30 min. Pospite bosiljkom ili pinjolima i poslužite s nasjeckanim čilijem i maslinovim uljem. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću
Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...