• Članak
  • Komentari 0
  • Share 3
  • Tweet5

Slasnim nadjevom od sira, šunke i jaja pune se kiflice

Brzo pečena peciva i kiflice pune se i blanširanim kupusom, naribanim krumpirom te brokulom, a Klasični nadjev spravlja se od narezane šunke

Petak, 31. 10. 2008. u 06:30    Piše: Nika Borovac
Inspiracija za punjenje slanih kiflica i peciva mogu biti mesni i povrtni nadjevi koji se dobivaju pirjanjem luka i sezonskog povrća te mljevenog mesa ili sitno narezane slanine. Ovisno o sezoni rabite blanširani kupus, naribani krumpir ili pirjanu brokulu. Imate li malo vremena, a želite napraviti brzi ručak ili razveseliti goste maštovitom užinom, napravite nadjev od 2 žlice raznog zamrznutog začinskog bilja i 2 žličice pesta. Mješavina sira, špinata i jajeta također je ukusna smjesa za punjenje slasnih peciva. Kiflice možete poslužiti sa salatom kao laganu večeru ili raznovrsne umake na bazi vrhnja, majoneze ili slatko-kiselih soja umaka. U tanko razvaljane listove tijesta mogu se staviti i koktel hrenovčice ili tunjevina.

Trokutići punjeni brokulom i krumpirom
Sastojci: Za tijesto: 350 g brašna, 1/4 žličice soli, jaje, 3 žlice ulja, žlica octa Nadjev: 4 mlada luka, 150 g bundeve, 150 g krumpira, 100 g brokule
Priprema: Mikserom zamijesite tijesto, izmijesite i ostavite 30 minuta da se diže. Nasjeckajte povrće i pirjajte oko 5 minuta. Začinite limunom te umiješajte žumance i 3 žlice slatkog vrhnja. Tijesto razrežite na 12 jednakih dijelova, nauljite i stavite žlicu nadjeva, savijte u trokutiće i pecite oko 20 minuta u pećnici na 220 stupnjeva. Nakon toga ih premažite bjelancem ili žutanjkom, pospite sezamom i pecite još barem 5 minuta sve dok ne prime zlatnožutu boju.

Džepići s korabom
Sastojci: Za tijesto: 500 g brašna, 42 g kvasca, 125 ml ulja, žumance, 1/2 žličice soli Za nadjev: 1 kg korabe, 200 g svježeg sira, 150 sira grojera
Priprema: Pomiješajte brašno, kvasac i 2 žlice vode i ostavite da se diže 15 min, dodajte ostale sastojke i izmiksajte. Mijesite 10 min i ostavite još 60 da se diže. Pomiješajte naribanu korabu, svježi sir, grojer, vrhnje i jaje, sol i začine. Tijesto razvaljajte u lepinje, izrežite, nadjenite i pecite 40 minuta na 200 C.

Lisnato tijesto s feta sirom
Sastojci: 300 g lisnatog tijesta, 100 g fete, 1/4 vezice kopra i peršina, 2 grančice bosiljka, žumance, mlijeko
Priprema: Izmrvite fetu te izmiješajte s nasjeckanim peršinom i bosiljkom te koprom, solju i paprom. Tanko razvaljajte tijesto i izrežite na 12 kvadrata stranica oko 12 cm. Nadjenite te rubove tijesta premažite umućenim žumancem i mlijekom. Ostavite 20 minuta i pecite 15 do 20 minuta na 220 C dok ne dobije zlatnosmeđu boju.

Tople pohgačice sa sjemenkama
Sastojci: 375 g oštrog brašna, 1/2 žličice šećera, 1/2 žličice soli, žličica suhog kvasca, 300 ml mlake vode, suncokretovo ulje, kalupi za pogače
Priprema: Brašno i šećer stavite u veliku zdjelu, dodajte sol i kvasac, ulijte ulje i mlijeko pa miješajte dok ne dobijete gusto tekuće tijesto. Ostavite da se diže jedan sat dok se ne počnu pojavljivati mjehurići. Miješajte 2 min te ulijte u vrč. Nauljite kalupe, kratko ih zagrijte i dodajte smjesu te pecite 5 do 7 minuta. Po želji ih prethodno pospite sjemenkama sezama.

Tagovi: nadjev, recepti, kiflice, peciva

Komentari Pogledaj sve komentare
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar
101 do 10. rođendana