Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Slatki uspjeh: Mala tvornica čokolade u kojoj caruju žene

Slatki uspjeh: Mala tvornica čokolade u kojoj caruju žene
2

Ljubav prema slatkim delicijama Mihaela Bartolin okrunila je otvaranjem tvornice čokolade Nautilus. Izrađuje praline inspirirane mirisima i okusima Hrvatske

VIDEO

U maloj tvornici čokolade Nautilus slatke delicije proizvode isključivo žene, a predvodi ih čokokraljica Mihaela Bartolin (37). Iako je završila studij umjetnosti i dizajna tekstila, prije gotovo devet godina zaplovila je slatkim svijetom o kojem dotad nije ništa znala. U Zaprešiću je otvorila slastičarnicu inspirirana morem i Julesom Vernom.

 - Za sve je ‘kriv’ prijatelj Martin Gregori, vrhunski majstor slastičarstva u Italiji. Kako sam nekoliko godina radila u obiteljskoj pekarnici, Martin mi je rekao da je vrijeme da se ‘prebacim’ na torte, kolače i sladoled. Od njega sam naučila sve tajne tog zanata. Imala sam ideju da to od prvog dana bude ženska tvrtka. Moja mama Slavica glavna mi je pomagačica i da nema nje, ne znam bih li se upustila u sve to - prisjeća se Mihaela, koja je ponosna što s još devet žena uspješno vodi slatko carstvo, bez imalo muške pomoći.

 - Zašto samo žene? Zato da pokažemo da i mi možemo sve raditi. U slatkom svijetu prednjače muškarci, ali mi smo dokaz da smo jednako sposobne kao i oni. I za prijevoz, i za pakiranje, i za proizvodnju, i za knjigovodstvo... Nekad nam je teško, priznajem. Trebamo pomoć, na primjer, pri utovaru i istovaru, ali snalazimo se - govori kroz smijeh te dodaje:

 - Kad tražim nove slastičarke, uvijek u natječaju napišem da tražim samo žene. Naravno, jave se i muškarci. Kad ih odbijem, neki to prihvate, a neki se naljute - kaže. Osim što u Nautilusu rade samo žene, nijedna od njih nije po struci slastičarka.

 - Jelena je inače frizerka, Marta je trgovkinja, Anica je kuharica, Ljilja je godinama radila kao ekonomistica... No sve su sada vrhunske u svom poslu - ponosna je Mihaela. Zasitivši se pripremanja sladoleda i kolača, prije četiri godine odlučila je da je vrijeme za nešto potpuno novo - vlastitu bombonijeru.

 - I opet je ‘kriv’ Martin. Kad je bio zadovoljan svime što smo od njega naučili, došao je red i na čokoladu. Ipak je ona vrh slastičarstva. Time smo zaokružili slatku priču u Nautilusu - govori. Osnovni cilj njezina malog, ali snažnog tima je proizvesti hrvatski proizvod.

 - Kad kažem hrvatski proizvod, onda mislim na to da sastojke i ambalažu pronalazimo upravo u Hrvatskoj. Jedino je čokolada iz Belgije. Lješnjake ‘posuđujemo’ iz Zagorja, cvjetnu sol iz Nina, lavandu, bademe i naranče iz Dalmacije, tartufe iz Istre, bučino ulje iz Laduča itd., tako da okusima nastojimo kupcima dočarati ljepotu naše domovine - kaže Mihaela. U ponudi imaju čak 50 okusa: od čilija s višnjom i banana preko smokve i pistacija do balzamička octa i malina. 

U tvornici Nautilus ni jedna žena po struci nije slastičarka, iako sve dijele ljubav prema slatkom i vrhunske su u svom poslu, kaže vlasnica Mihaela

 - Svagdje u svijetu možete pojesti čokoladu s lješnjacima. Zato je nama bitno da stalno spajamo čokoladu s neobičnim sastojcima. A o okusu raspravljamo. Minimalno nas pet. Ako jedna odbije, praline idu u proizvodnju. Čim dvije odbiju, znači da moramo doraditi okus - govori. Osim što njeguju hrvatski duh, njihove afrodizijačke slastice bez aditiva posebne su po tome što sve rade same - od osmišljavanja recepata preko ručne proizvodnje na koju su izrazito ponosne do kreiranja ambalaže. 

- Našu papirnatu ambalažu proizvode tvrtke iz Zagreba, keramičku iz Zlatara, drvenu iz Stubičkih Toplica i Varaždina, a limenu iz Samobora - objašnjava. Uz to su još našle vremena i da nauče raditi s krokantom te puhanim, odnosno vučenim šećerom od kojeg izrađuju skulpture. A želje klijenata na prvome su im mjestu.

 - Za nas ne postoji nemoguće. Uvijek se prilagođavamo željama klijenata. Neki dan smo primili narudžbu za boksačku rukavicu. Bilo je tu i nogometnih lopti, kopački... Prošle smo godine s Matijom Vuicom napravili čokoladne modne dodatke poput naočala - govori Mihaela, kojoj kreativne ideje dolaze čak i dok spava. Iako se želi proširiti, megalomanska proizvodnja ne dolazi u obzir jer bi uništila kvalitetu čokolade i pralina. 

- Ovo je skup posao. Naravno da je bilo trenutaka kad sam htjela dići ruke i odustati. Moje cure me tjeraju da idem naprijed. Bez njih Nautilusa ne bi ni bilo. Nisam ja odgovorna samo za sebe nego i za njih i za njihove obitelji. Mi smo tim, ali i obitelj – ističe te otkriva da je tajna njezina uspjeha u vrijednim ženskim rukama koje s puno ljubavi rade.

 - Ovim poslom želim se baviti cijeli život, i poslije toga – kroz smijeh zaključuje Mihaela.

Okusi Hrvatske

Okusima svojih čokolada kupcima želimo dočarati ljepotu Hrvatske - u njima ima cvjetne soli iz Nina, lavande, badema i naranče iz Dalmacije, bučina ulja iz Laduča, lješnjaka iz Zagorja i tartufa iz Istre. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'