Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Sve s roštilja: Pizze, kolači na štapićima, pa čak i limunada...

Sve s roštilja: Pizze, kolači na štapićima, pa čak i limunada...
1

Roštilj ne mora biti rezerviran samo za meso. S malinama, šlagom i biskvitom napravite neodoljive ražnjiće, a ispecite i lubenicu, punjene breskve, palentu

VIDEO

Mnogi se ne mogu oduprijeti čestom okretanju mesa da vide je li gotovo, bockanju vilicom ili preranom stavljanju namirnica na rešetku, no to može upropastiti trud oko roštiljanja. Dobro ugrijte ugljen prije nego što započnete s pečenjem.  Namirnice neka budu na sobnoj temperaturi, a ne direktno iz hladnjaka. 

Odreske nemojte često okretati i probadati vilicom jer će tako izaći svi sokovi, a i pripazite da su namirnice otprilike jednakih veličina i debljina kako bi se ispekli istodobno. Isto tako, budete li meso prečesto okretali, iznutra će ostati sirovo, a prepečeno izvana. Ribu je najbolje spustiti na rešetku pa malo protresti - tako će se koža ispod lagano zapeći pa se neće lijepiti. 

Naravno, dobre fešte od roštilja nema bez pravilne pripreme, odnosno mariniranja mesa. Kako biste omekšali tvrđe komade mesa, marinirajte ih u vinskom octu, češnjaku, suhim začinima, papru, šećeru, origanu i majčinoj dušici. Stavite u vrećicu za zamrzivač i ostavite u hladnjaku preko noći. Svinjetina i junetina trebale bi se marinirati barem 24 sata, a piletina u ulju, limunovu soku, luku, solju, papru, paprici u prahu i peršinu oko četiri sata. 

Stockfood

No najbliže iznenadite i slatkom gozbom s roštilja. S malinama, šlagom i klasičnim biskvitom napravite neodoljive ražnjiće. Narežite biskvit na kockice jednake veličine, a maline ostavite cijele. Dodati možete i ananas. Nabodite kockice na ražnjić i kratko prepržite na roštilju pa poslužite uz šlag ili sladoled. Na rešetku možete baciti i lubenicu, ali i jabuke, a grillane breskve s ricottom i ekstraktom vanilije su savršen ljetni desert. 

Kako biste dobili dražesne lađe, razrežite horizontalno koru banane, ali ne do kraja pa je napunite sljezovim kolačićima. Ubacite i kockice bijele i tamne čokolade, pola žličice cimeta ili vanilin šećer. Umotajte je u aluminijsku foliju te pecite oko deset minuta ili dok se sljezovi kolačići ne otope. Poslužite uz kuglicu sladoleda i prelijte čokoladnim ili voćnim sirupom. Voće se odlično slaže i sa slanim jelima. 

Sezona je krušaka pa ih iskoristite kao neodoljivo predjelo. Kruške ogulite i omotajte oko njih krišku pršuta. Učvrstite čačkalicama i lagano prepržite na roštilju. Kao slastan međuobrok ili nešto drugačiji doručak, na roštilju pripremite i tost sendviče. Nadjenite tost topljivim sirom, rajčicama i šunkom, a možete dodati i avokado. Poklopite drugom kriškom kruha i stavite na laganu vatru. Kad se sir počne topiti, okrenite sendvič i pržite nekoliko minuta. 

Ljubitelji meksičke hrane na roštilju mogu pripremiti burrito ili tortilje. Meso ispecite u tavi ili na roštilju pa zajedno s ostalim dodacima poput sira, graha i povrća dodajte u tortilju. Pripremate li burrito dodajte i rižu pa zarolajte, kratko zapecite na roštilju i poslužite. Stavljati ulje na rešetku i nije najbolja taktika jer će ono iscuriti po žaru. 

Dreamstime

U ruci uvijek imajte kistić ili grančicu nekog začinskog bilja umočenu u malo ulja pa tijekom pečenja premazujte meso i povrće. Ovo pravilo posebno vrijedi za ribu, a da biste je i nakon pečenja održali sočnom, premažite je mješavinom otopljenog maslaca i limunova soka. Osim pizze, ribe i mesa, na roštilju možete pripremiti i lazanje. 

Skuhano tijesto stavite na rešetku i pecite dok ne počne bubriti. Maknite na tanjur te nadjenite umakom od rajčica, naribanim sirom i pečenim tikvicama te prekrijte drugim slojem tijesta. Slažite slasne lazanje dok ne potrošite sve namirnice. Kao prilog poslužite pečenu salatu s mozzarellom. 

Glavicu zelene salate ili radiča prerežite na četvrtine. Posolite i popaprite te između listova posložite tanke kriške mozzarelle. Pecite na roštilju nekoliko minuta dok se sir ne počne topiti i prelijte maslinovim uljem i octom ili umakom od jogurta i vlasca.

Stockfood

Breskve s ricottom

Sastojci: 4 breskve, 200 g ricotte, listići metvice, orašasti plodovi prema želji, žlica meda

Priprema: Prepolovite breskve i izvadite im koštice. Stavite ih na roštilj na par minuta kako bi omekšale. Napunite ih ricottom i orašastim plodovima prema želji. Prelijte topljenim medom i poslužite s listićima metvice. 

Dreamstime

Lubenica s medom

Sastojci: nekoliko komada lubenice, med; preljev: sok od limete, korica od 1/2 limete, 3 žlice meda, 2 žlice vode, 1/2 žličice papra, sol

Priprema: Narežite lubenicu na komade od oko 2,5 cm. Premažite ih s malo meda i stavite na roštilj. Pomiješajte sok i koricu od limete, papar, sol, vodu te dodajte preostali med. Prelijte lubenicu i poslužite.

Stockfood

Francuska pizza 

Sastojci: tijesto za pizzu, maslinovo ulje, limunov sok, 4 srdele, šaka cherry rajčica, tri češnja češnjaka, luk, prema želji šaka maslina za dekoraciju

Priprema: Tijesto premažite maslinovim uljem pa ispecite. Ispecite srdele pa ih očistite. U aluminijsku foliju zamotajte prerezane cherry rajčice i grubo narezan luk pa gurnite u žar na nekoliko minuta. Tijesto premažite češnjakom i maslinovim uljem, posložite rajčice, luk i srdele. Prelijte sokom od limuna.

Stockfood

Začinjena palenta

Sastojci6 šalica vode, 2 žličice soli, 300 g instant palente, 3/4 šalice parmezana, 3/4 šalice mlijeka, 6 žlica maslaca, 3 žlice peršina, 2 žličice ružmarina, papar, 2 žličice majčine dušice; po šalica mladog špinata i šampinjona, sol, maslinovo ulje

Priprema: U loncu ugrijte zasoljenu vodu. Umiješajte palentu i miješajte dok se ne zgusne. Maknite s vatre te dodajte nariban sir, mlijeko, maslac, peršin, ružmarin, majčinu dušicu i papar. Ulijte u lim za pečenje. Stavite u hladnjak da se stisne. Narežite pa pecite na roštilju nekoliko minuta. Za to vrijeme na maslinovu ulju prepržite gljive i dodajte špinat. Začinite solju i poslužite uz palentu. 

Stockfood

Punjena piletina

Sastojci: 4 mlada luka, 250 g slanine, 4 pileća prsa, limunska travica, 30 g parmezana, žlica maslinova ulja, češanj češnjaka, kadulja, majčina dušica

Priprema: Pileća prsa istanjite i narežite na trake. Nadjenite sitno sjeckanom slaninom i limunskom travicom pa dodajte parmezan. Protisnite češnjak i dodajte nadjevu pa začinite kaduljom i majčinom dušicom. Zarolajte pa nabodite na ražnjiće. Premažite maslinovim uljem i pržite desetak minuta.

Thinkstock/Guliver

Jakobove kapice 

Sastojci: po žlicu peršina, vlasca i majčine dušice, češnja češnjaka, 1/4 šalice maslinova ulja, sol, papar, 2 žličice sjemenki komorača, 10 jakobovih 

Priprema: U mužaru usitnite komorač pa stavite u vrećicu za zamrzivač. Pomiješajte ulje s peršinom, vlascem, majčinom dušicom i češnjakom pa time prelijte Jakobove kapice. Ostavite u hladnjaku na neko vrijeme pa ih uvaljajte u sjemenke. Nabodite ih na grančicu ružmarina i pecite pet minuta. Začinite solju i paprom.

Stockfood

Ražnjići od jetrica i jabuka

Sastojci: 300 g purećih jetrica, crvena jabuka, zelena jabuka, sol, papar, paprika u prahu, 200 g kriški slanine

Priprema: Začinite meso solju, paprom i paprikom u prahu. Narežite jabuke na manje komade. Zarolajte slaninu oko jetrica pa s jabukama nabodite na ražnjić. Još začinite. Pripremite roštilj i pržite sa svake strane po pet minuta. 

Dreamstime

Najfinija je mirisna limunada s roštilja

Limunadu možete pripremiti i na roštilju. Prepolovite limune, razrezanu stranu umočite u šećer i položite na grančice ružmarina koje ste stavili na roštilj. Limun će poprimiti pomalo dimljeni okus ružmarina, a limunove polovice ćete tako i lakše iscijediti. Limun stavite u vrč, prelijte vodom i ledom te dodajte nekoliko grančica ružmarina i žlicu meda.

Neodoljivi ljetni koktel od avokada

Kalifornijski majstor koktela Alexander V. Straus za svoj je koktel s avokadom inspiraciju potražio u meksičkom blagdanu i tradicionalnom umaku gaucamole. The Guacarita, kako je nazvao svoju kreaciju, napravljen je od ispasiranog avokada, tekile, soka od agave i limete. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'