Tradicionalni uskrsni kruh, pinca ili sirnica, obvezan je na stolu, a osobit je zbog žute boje i slatkog okusa. Iskušajte provjerene recepte iz svih dijelova Hrvatske
U Hrvatskoj je zovemo uskrsni kruh, pogača, pinca ili sirnica
Uskrsna pogača, u Dalmaciji zvana sirnica, u Istri i Primorju pinca, peče se od davnina. Nije poznato zašto je zovu sirnica, jer u njoj nema sira, ali pretpostavlja se da su nekad u nju stavljali usireno tijesto umjesto kvasca. Pince starijih receptura karakterizira jaka žuta boja zbog velikog broja jaja. Nekad se jaja nisu smjela jesti u korizmi, pa su ih domaćice tako nadoknađivale. U Dalmaciji su u nju stavljali i šafran kako bi bila što žuća. Za nju je bitno da tijesto bude čvrsto, ali ne pretvrdo. Prije pečenja se premaže sa žumanjkom i rasječe po sredini kako bi tu kasnije stala pisanica. Možete ju zamijesiti već na Veliki petak dok pripremate posna jela.
JEDNOSTAVNA SIRNICA
Sastojci: 40 dag šećera, 20 dag maslaca, 2,5 dcl mlijeka, vanilin šećer, 6 jaja, 20 dag kvasca, rum, kg oštrog i kg mekog brašna, prašak za pecivo
Otopite kvasac u mlijeku. Dodajte malo soli, malo brašna i malo šećera. Izmiksajte maslac, jaja, šećer, vanilin šećer i malo mlijeka. Dodajte prašak za pecivo i malo brašno. Zamijesite kvasac. Pustite da se digne. Premijesite i neka se opet digne. Pecite.
PINCA - STARI RECEPT S BRAČA
Sastojci: 20 žutanjaka, 28 dag šećera, 28 dag maslaca, 4 dag kvasca, 1 dl prošeka ili ružine vodice, 2 dl mlijeka, sitno naribana kora naranče, 1 kg brašna
U mlako mlijeko umiješajte razmočeni kvasac, soli na vrh noža i četvrtinu brašna. Ostavite da stoji dva sata. Na toplome mjestu miješajte žutanjke sa šećerom oko jedan sat. Dodajte maslac, kvasno tijesto, ostatak brašna, prošek i začine. Tijesto mijesite oko jedan sat. Zatim zamijesite okrugle kruščiće. Ostavite preko noći. Pecite prekrivene papirom.
ISTARSKA PINCA
Sastojci: 1,5 kg brašna, 10 dag svježeg kvasca, 30 dag maslaca, 40 dag šećera, 8 žumanjaka, 2 vanilin šećera, sol, limunova i narančina korica, 2 žlice rakije
Kvasac pomiješajte s malo šećera, malo ugrijanog brašna i mlake vode. Pustite da se diže. Brašno ugrijte i s maslacem razmrvite. U sredinu stavite šećer, žutanjke, vanilin šećer, sol, korice i dignuti kvasac. Umijesite i razradite tijesto. Ostavite da se diže. Razdijelite i ostavite da se udvostruči. Pecite 45 min. na 200°C.
SLOŽENAC OD PROKULICE
Sastojci: 2 žlice ulja, 2 dag margarina, mrkva, 40 dag prokulice, 8 dag riže, papar, 2 žlice kiselog vrhnja
Pirjajte mrkvu. Dodajte prokulicu i pirjajte pa stavite rižu i papar. Zalijte s 1 l vode i kuhajte 20 minuta. Pomiješajte vrhnje s 2 žlice tekućine iz složenca i umiješajte. Možete dodati hrenovke.
ZELJE I KRUMPIR NA LEŠO
Sastojci: 60 dag zelja, 20 dag krumpira, sol, papar, češnjak, ulje
Zelje i krumpir izrežite na kockice ili kriške i dobro operite. Stavite kuhati u kipuću slanu vodu. Kuhajte oko 20 min., ocijedite i stavite u zagrijanu zdjelu. Prelijte uljem te pospite paprom i kosanim češnjakom. Vodu iskoristite za juhu.
POSNI ODREZAK OD GLJIVA
Sastojci: 50 dag šampinjona, 4 žlice ulja, 10 dag luka, 2 jaja, 2-3 kriške kruha, sol, papar, peršinov list, brašno, mrvice
Popirjajte luk pa dodajte gljive. Pirjajte dok voda ne ispari. Kruh namočite u mlijeku i ocijedite. Dodajte gljivama, a zatim i jaje, sol, papar, peršin i mrvice. Izmiješajte, napravite odreske i pecite.