Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Voćni sorbet: Ledeni deserti koji se jedu i piju u isto vrijeme

Voćni sorbet: Ledeni deserti koji se jedu i piju u isto vrijeme
3

Sorbet od jagoda, malina, ribizla brusnica, ananasa ili s dodatkom alkohola odlična je zamjena za sladoled, a priprema se od slatkog sirupa i pirea od voća i zamrzava

VIDEO

Sorbet od jagoda i meda

Sastojci: 4 šalice narezanih svježih jagoda, 3/4 šalice meda (ako su jagode slatke, onda stavite samo popola šalice), 1/2 žlice limunovova soka, šalica hladne filtrirane vode

Priprema: U velikoj zdjeli izmiješajte jagode narezane na četvrtine i med te ostavite da odstoji pola sata kako bi jagode omekšale. Stavite jagode i med u sjeckalicu pa napravite od njih pire. Premjestite ga u veliku zdjelu. Umiješajte limunov sok i vodu te zamrznite na otprilike dva i pol sata. Izvadite iz hladnjaka i istucite dok smjesa ne postane glatka. Stavite u zamrzivač na sat i pol. Izvadite iz zamrzivača i opet istucite. Stavite sorbet u posudu, zatvorite je i opet zamrznite. Ukrasite jagodama.

Sorbet od ribizla i limuna

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sastojci: 500 g ribizla, 350 ml vode, 150 g šećera, naribana kora i sok limuna, bjelanjak, grančica metvice

Priprema: Stavite ribizl i 150 ml vode u posudu pa zakuhajte. Maknite s vatre, izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu i ostavite sa strane. U međuvremenu stavite preostalu vodu, šećer, limunovu koru i sok u posudu pa kuhajte dok se šećer ne otopi. Zakuhajte, maknite s vatre i ostavite sa strane. Izmiješajte pire od ribizla s ohlađenim sirupom, stavite u posudu za zamrzavanje i stavite u zamrzivač na tri-četiri sata. Istucite bjelanjak. Smekšajte u blenderu smjesu, umiješajte u nju bjelanjak pa vratite sorbet u posudu. Zamrznite još četiri do šest sati. Poslužite u obliku kuglica koje ukrasite metvicom i ribizlom.

Sorbet od brusnica i šampanjca

Sastojci: 1,5 čaša šampanjca, 2 šalice šećera, žlica javovorovova sirupupa, 3 šalice svježih ili smrznutih brusnica, žlica kore limuna ili grejpa, štapić cimeta

Priprema: Stavite sve sastojke u posudu. Zakuhajte da se šećer otopi, a brusnice rasprsnu. Maknite s vatre i ostavite nekoliko minuta. Izvadite cimet. U blenderu ili sjeckalici miksajte sve 30 sek. Protisnite smjesu kroz cjedilo u hladnu posudu od čelika. Ostavite u hladnjaku nekoliko sati da se ohladi. Stavite u aparat za sladoled pa premjestite u posudu i stavite na šest sati u zamrzivač.

Sorbet od metvice i krastavaca

Sastojci: 150 g šećera, 3/4 šalice vode, šaka metvice, 300 g narezanih krastavaca, bjelanjak

Priprema: Stavite šećer, vodu i metvicu u posudu pa grijte na vatri miješajući dok se šećer ne otopi. Kad sirup zakuha, maknite ga s vatre i ostavite da se hladi. Dok se sirup hladi, narežite krastavce, stavite ih u sjeckalicu i napravite pire od njih. Pireu dodajte hladni sirup pa sve dobro izmiješajte. Dodajte bjelanjak kako biste spriječili da sorbet ne postane led. Zamrznite te ga redovito miješajte kako biste razbili ledene strukture. Izvadite ga nekoliko minuta prije posluživanja da malo omekša.

Sorbet od rabarbare u kori od limete

Sastojci: 3 narezane stabljike rabarbare, 1/2 šalice vode, 1,5 šalica šećera, žlica vanilije, žlica ruma

Priprema: Stavite sve osim ruma u veliku posudu. Miješajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Povećajte vatru, zakuhajte, smanjite vatru i kuhajte još deset min. Izmiksajte sve u blenderu. Ohladite pire u hladnjaku. Dodajte rum i sve izmiješajte. Zamrznite pire u aparatu za sladoled. Kako bi se smrznuo sorbet, stavite ga u dobro zatvorenu posudu i stavite u zamrzivač. Poslužite u kori od limete.

Sorbet od borovnice i limuna

Sastojci: 2,5 šalice borovnica, 1/2 šalice vode, šalica šećera, 2 žlice limunova soka, žlica ruma

Priprema: lzmiješajte borovnice s vodom dok ne dobijete glatku smjesu. Tu smjesu pomiješajte s ostalim sastojcima u velikoj zdjeli. Miješajte nekoliko minuta dok se šećer ne otopi. Ulijte u plastičnu posudu i čuvajte u hladnjaku dok ne dosegne temperaturu od četiri stupnja. Ulijte smjesu u aparat za sladoled i zamrznite.

Sorbet od naranče i dinje

Sastojci: 900 g dinje, šalica soka od naranče, 1/3 šalice šećera, žlica likera od naranče, narančina kora

Priprema: Izvadite unutrašnjost dinje, narežite je te izvadite sjemenke. U blenderu izmiksajte meso dinje s narančinim sokom, šećerom i likerom. Želite li slađi sorbet, dodajte još pola šalice šećera. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu, gotovo tekućinu. Stavite je u aparat za sladoled pa u zamrzivač na dva sata. Poslužite u čašici od narančine kore.

Sorbet od čokolade i kokosa

Sastojci: Po šalica vode, šećera i gorko-slatkog čoko-čipipsa, 380 g kokosova mlijeka, žlica ruma od kokosa, čokolada i kokos za ukras.

Priprema: Izmiješajte u posudi vodu i šećer pa kuhajte na srednjoj vatri dok se šećer ne otopi. Dodajte čoko-čips i umiješajte dok se čokolada ne otopi. Maknite s vatre pa dodajte kokosovo mlijeko i rum. Neka se ohladi na sobnu temperaturu pa stavite u hladnjak na barem četiri sata. Zamrznite ga u aparatu za sladoled. Ukrasite čokoladom i kokosom prije posluživanja.

Sorbet od ananasa

Sastojci: Pola ananasa, 4-8 žlica šećera, 1/2 šalice vode, malo svježeg limunova soka

Priprema: Narežite ananas na kockice i stavite ga u sjeckalicu ili blender. Dodajte šećer, limunov sok i vodu pa miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Stavite u posudu za zamrzavanje i zamrznite na sat, dva. Ako imate aparat za sladoled, pratite upute pa pripremu. Ako ga nemate, izvadite sorbet i stavite ga opet u blender i izmiksajte dok ne bude glatka smjesa. Zatim ga stavite u posudu u kojoj želite da se zamrzne pa vratite u zamrzivač na pet sati.

Sorbet od pečenih jabuka i viskija

Sastojci: 1,5 šalica jabukovače, 6 oguljeninih jabuka narezanih na četvrtine, 3/4 šalice šećera, 1/2 šalice vode, 1/4 šalice javorova sirup a, žlica mljevena cimeta, štapić vanilije, 3 žlice viskija

Priprema: Zagrijte pećnicu na 175°C. Izmiješajte sve sastojke osim viskija u posudi za pečenje. Labavo prekrijte folijom i pecite oko 20-30 min dok jabuke ne omekšaju. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi. Izvadite vanilijin štapić. Izmiksajte smjesu s jabukama u blenderu dok ne postane glatka. Procijedite smjesu u veliku zdjelu. Umiješajte viski i stavite smjesu u plastičnu vrećicu. Stavite u hladnjak na nekoliko sati. Ulijte sorbet u aparat za sladoled te zamrznite dok ne postane kao tučeno vrhnje. Premjestite smrznuti sorbet u plastičnu posudu i držite ga u zamrzivaču barem četiri sata.

Recepti su preuzeti iz subotnjeg priloga 24sata "Skuhatćute". Prilog "Skuhatćute" potražite na kioscima svake subote, a novine + prilog koštaju 4,99 kn. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom